Vilniuje su šokiais savaitgalį atšvęsta Arklių diena | Diena.lt

VILNIUJE SU ŠOKIAIS SAVAITGALĮ ATŠVĘSTA ARKLIŲ DIENA

  • 0

Nors beveik 70 proc. gyventojų yra pastebėję netinkamo žirgų priežiūros atvejų, o absoliuti dauguma – apie juos yra girdėję, Lietuvoje beveik nieko nedaroma, kad padėtis keistųsi, teigia Žirgų globos asociacijos (ŽGA) atstovai Siekdami atkreipti dėmesį į prastą elgesio su žirgais kultūrą, ŽGA savanoriai originaliai atšventė Arklių dieną – vienoje judriausių Vilniaus senamiesčio vietų surengė improvizuotus šokius, į kuriuos įsitraukė ir praeiviai.

Gruodžio 6-ają, Arklių dieną, žingsniuojančius pro Šv. Kotrynos bažnyčios skverą vilniečius ir miesto svečius nustebino neįprastas pasirodymas: nepaisant žiemiško oro, aplink stilizuotą arklį sukosi apie dvi dešimtis šokėjų. Jie atliko ruedą – kubietiškos salsos variantą, kurio judesiai šiek tiek primena kumeliukų elgesį arklių bandoje. Į energingo šokio sūkurį įsitraukė ir ne vienas praeivis.

„Arklių diena Lietuvoje, galima sakyti, nešvenčiama, nors šių gyvūnų šalyje yra dar, palyginti, labai daug. O kur dar ilgaamžes ir gilios draugystės su žirgais tradicijos. Tačiau, surengę šį pasirodymą, norėjome priminti ne tiek apie jas, kiek apie atsainų, o kartais ir žiaurų elgesį su žirgais Lietuvoje. Daugeliui atrodo, kad arkliais pas mus rūpinamasi gerai, tačiau išties tai yra toli nuo tiesos“, - sakė ŽGA atstovė Rūta Matukonytė.

Jos teigimu, apie tai patvirtina ne tik neseni įvykiai Nemenčinės rajone, kai iš ūkio teko konfiskuoti visą bandą išsekusių žemaitukų, bet ir neseniai ŽGA atlikta gyventojų apklausa. Internetu apklausus per pusę tūkstančio žmonių, paaiškėjo, kad 92 proc. žmonių yra pastebėję žirgų nepriežiūros atvejų arba girdėję apie juos. Blogą elgesį su arkliais nuolat pastebi beveik penktadalis apklaustųjų. Beveik 60 proc. apklausos dalyvių yra tiesiogiai susiję su žirgininkyste.

Apklausos rezultatus arklių globėjai pristatė ir susirinkusiems stebėti šokių Šv. Kotrynos bažnyčios skvere. Apie pusšimčiui vilniečių buvo išdalinti ŽGA lankstinukai, kita informacinė medžiaga. „Džiugu, kad visuomenės dalis, neabejinga arklių ir apskritai gyvūnų problemoms, gana sparčiai didėja. Nuolat sulaukiame palaikymo žinučių, žmonės praneša apie pastebėtas negeroves. Tai patvirtina, kad mūsų apklausa atitinka realią situaciją – jos duomenimis, net virš 60 proc. gyventojų, pastebėję blogą elgesį su arkliais, visų pirma kreiptųsi į mus. Bet svarbiausia, kad tokių atvejų Lietuvoje būtų kuo mažiau. O tam reikia ir didesnio atsakingų institucijų dėmesio ir indėlio“, - teigė ŽGA atstovė R. Matukonytė.

ŽGA – tai vienintelė Lietuvoje pelno nesiekianti organizacija, besirūpinanti žirgų gerove ir edukacija žirgų gerovės klausimais bei teikianti tiesioginę pagalbą žirgams ir arkliams krizinėse situacijose. Per šešerius veiklos metus ŽGA išgelbėjo apie pusšimtį žirgų/arklių ir surado jiems naujus globėjus, surengė kelias dešimtis seminarų žirgų augintojams ir mylėtojams, prieš keletą metų Vilniaus rajone buvo atidariusi vienintelę Lietuvoje žirgų prieglaudą.

GALERIJA

  • Vilniuje su šokiais savaitgalį atšvęsta Arklių diena
  • Vilniuje su šokiais savaitgalį atšvęsta Arklių diena
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS