Vilnius švenčia J. Basanavičiaus 167-ąjį gimtadienį | Diena.lt

VILNIUS ŠVENČIA J. BASANAVIČIAUS 167-ĄJĮ GIMTADIENĮ

Nepriklausomybės akto signataro Jono Basanavičiaus 167 gimtadienį Vilnius pasitinka ir oficialiomis iškilmėmis, ir neoficialiais penktadienio pasiūlymais - įsiamžinti prie rekordinio dydžio J. Basanavičiaus portreto centriniame sostinės pašte ar J. Basanavičiaus „sugrįžimo“ į Vilnių proga paragauti specialių patiekalų.

Kaip skelbė ELTA, penktadienio vakarą aikštėje priešais Nacionalinę filharmoniją atidengiamas paminklas tautos patriarchui dr. Jonui Basanavičiui vainikuos visus Lietuvos 100-mečiui skirtus renginius.

Dr. J. Basanavičius žinomas ne vien kaip Lietuvių suvažiavimo Vilniuje idėjos autorius bei pagrindinis organizatorius, tautiškumo skleidėjas, ryšių tarp Lietuvos ir užsienio kūrėjas. Jis taip pat buvo verslininkas, tad šventei ruošėsi ir restoranai bei kavinės.

„Basanavičiaus salę“, kurioje bus eksponuojama įvykių vizualizacija, atskleidžianti, kodėl dr. J. Basanavičius yra vadinamas tautos patriarchu, įrengė lapkričio 23-iajai atsinaujinęs restoranas „Etno dvaras“.

Restoranas „Mason“, kuriame paprastai dominuoja užsienio šalių virtuvės patiekalai, svečiams pasiūlys lietuviško bulvių plokštainio. Dr. J. Basanavičiaus 167-ojo gimtadienio proga gintarinį tortą į savo meniu nutarė įtraukti desertinė „Sugarmour“.

Restoranas „City Chef barbecue“ akcentuos du dr. J. Basanavičiaus biografijos aspektus - jis buvo aktyvus blaivybės skleidėjas, be to, turėjo Bulgarijos pilietybę, tad į savo meniu restoranas įtraukė nealkoholinį „Jono“ kokteilį, kurio sudėtyje yra bulgariškojo rožių aliejaus.

„Bookafe“ lankytojai kviečiami pasimėgauti specialiai sukurta šventine dr. J. Basanavičiaus latės kava, „Beigelistai“ ištarus kodą „Beigelis su Basanavičiumi“ užsukusiems taiko 30 proc. nuolaidą

Specialiais pasiūlymais ir šventiniu meniu kviečia pasinaudoti ir kiti sostinės restoranai, desertinės bei kavinės, kai kurie pasiūlymus taikys iki lapkričio pabaigos.

Iš beveik dvejus metus trukusios kelionės po Lietuvą grįžo menininkės Jolitos Vaitkutės sukurtas tautos patriarcho dr. Jono Basanavičiaus portretas, kuriam ji panaudojo per 10 tūkst. pašto ženklų. Patriarcho gimimo dieną rekordine pripažinta mozaika eksponuojama centriniame Vilniaus pašte. Čia kiekvienas gali iš arti apžiūrėti unikalų kūrinį ir prie jo nusifotografuoti.

Lietuviškai nepublikuotus J. Basanavičiaus laiškus ir straipsnius iš bulgarų kalbos išvertusi Birutė Želvytė-Daulenskienė su naujienų agentūra ELTA pasidalijo ne tik žinia, bet ir idėja įamžinti J. Basanavičiaus vardą Bulgarijoje, kur jo gyventa beveik 30 metų.

Nacionalinės J. Basanavičiaus premijos komisija paskelbė, kad 2018 metų premiją nusprendė skirti rašytojui, gamtininkui, kraštotyrininkui Henrikui Gudavičiui ir fotomenininkui Algimantui Černiauskui.

J. Basanavičius - Nepriklausomybės akto signataras, gydytojas, tautosakininkas, vienas laikraščio „Aušra“ steigėjų, Lietuvių mokslo draugijos įkūrimo iniciatorius. Jis gimė 1851 metų lapkričio 23 dieną Ožkabalių kaime, Suvalkijoje, pasiturinčių ūkininkų šeimoje. Mirė 1927 m. vasario 16 d., Vilniuje, palaidotas Vilniuje, Rasų kapinėse.

GALERIJA

  • Vilnius švenčia J. Basanavičiaus 167-ąjį gimtadienį
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Masonas

Įspūdingas masonas. Tik kur jis Lietuvos nepriklausomybės aktą paslėpė?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS