VPT siūlo keisti išaugusios Nacionalinio stadiono kainos pasidalijimą | Diena.lt

VPT SIŪLO KEISTI IŠAUGUSIOS NACIONALINIO STADIONO KAINOS PASIDALIJIMĄ

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) siūlo keisti Nacionalinio stadiono komplekso Vilniuje koncesijos sutartyje numatytą indeksuotos kainos pasidalijimą, taip pat neindeksuoti apie 7,2 mln. eurų vertės  nekilnojamojo turto.

Tarnyba trečiadienį pranešė Vilniaus savivaldybei bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pateikusi poziciją dėl gegužės viduryje sostinės tarybos patvirtintų komplekso koncesijos sutarties pakeitimų.

„Mūsų nuomone, į indeksaciją nenumatytų aplinkybių kontekste neturėtų būti traukiami iki indeksavimo atlikti darbai ir  vadinamasis naujas turtas, kilnojami daiktai – baldai, sporto inventorius ir panašiai. Tuo tarpu suteikiančiosios institucijos (Vilniaus savivaldybė ir ministerija – BNS) laikosi pozicijos, kad nenumatytų aplinkybių kontekste reikėtų indeksuoti viską“, – BNS trečiadienį sakė VPT direktoriaus pavaduotojas Ramutis Prišmantas.

„Kadangi, savivaldybės duomenimis, prisikalkuliuoja naujas turtas apie 7,2 mln. eurų, tai yra ganėtinai reikšminga suma, kuri turi įtakos indeksuojant“, – pridūrė jis.

Pasak R. Prišmanto, VPT vertinimu,  įgyvendinant projektą naujo turto įsigijimo išlaidos nėra tiesiogiai paveiktos nenumatytų aplinkybių, pavyzdžiui, karo Ukrainoje.

Anot jo, Vilniaus savivaldybei bei Vyriausybei pateiktos dvi alternatyvos dėl indeksuotos projekto kainos pasidalijimo tarp sutarties šalių: pasidalyti per pusę nepaskirstytą padidėjusios kainos likutį arba sudaryti naują jos pasidalijimo formulę.

Kadangi, savivaldybės duomenimis, prisikalkuliuoja naujas turtas apie 7,2 mln. eurų, tai yra ganėtinai reikšminga suma, kuri turi įtakos indeksuojant.

„Kita alternatyva – apskritai peržiūrėti tą visą formulę nuo pat pradžių bandant susidėlioti taip, kad abiem šalims ji tiktų ir neleistų vienai ar kitai šaliai užsidirbti ar gauti už dyką kažką iš kitos ar gauti pajamų daugiau negu jai priklauso ir panašiai“, – teigė R. Prišmantas. 

Jo teigimu, gegužę koncesijos sutarties pakeitimus parengusi Vilniaus savivaldybė neatsižvelgė į ankstesnius VPT siūlymus.

„Savivaldybė teigia, kad atsižvelgė į VPT pirminėje pozicijoje išdėstytus siūlymus ir jau indeksaciją siūlo pritaikyti taip, kaip VPT manė, bet mes su tuo nesutinkame. Mūsų nuomone, padaryta ne taip, kaip mes siūlėme“, – teigė R. Prišmantas.

Savo ruožtu savivaldybė trečiadienį teigė palankiai vertinanti VPT nuomonę, tačiau pažymėjo, kad skiriasi institucijų taikomos metodikos.

„Esminiai išsiskyrimai susiję su indeksavimo baze ir naujo turto įtraukimu į indeksavimą, t.y. nuo ko turėtų būti skaičiuojamas kainų pokytis. Esame dėkingi VPT už konstruktyvų ir išsamų darbą. Tikimės, kad netrukus sulauksime ir Europos Komisijos patvirtinimo, o tuomet projektas galės sparčiai judėti į priekį“, – pranešime teigė miesto meras Valdas Benkunskas.

Pasak savivaldybės, VPT atlikti skaičiavimai, įvertinus derybose su būsima koncesininke „Hanner“ išsiderėtas nuolaidas, „kurios, tikėtina, gali būti peržiūrėtos, iš esmės nesiskiria nuo gegužę miesto taryboje patvirtinto indeksavimo susitarimo finansinės išraiškos“.

Vilniaus taryba gegužės viduryje pritarė koncesijos sutarties pakeitimams, projekto kainą indeksuojant beveik 20 tūkst. eurų mažiau nei patvirtinta vasarį. Savivaldybė teigė naują projekto vertę pakoregavusi atsižvelgiant į balandį pateiktas VPT pastabas.

Pagal naujus pakeitimus indeksuojant kainą mažėtų savivaldybės ir Vyriausybės dalis, bet didėtų projekto bendrovės dalis, taip pat mažiau brangtų komplekso statyba.

Komplekso statybos kainą, kaip ir anksčiau, būtų indeksuota 40,35 proc. Tačiau pritarus sutarties pakeitimams savivaldybės ir Vyriausybės dalis sumažinta nuo 28,7 iki 26,12 proc., o projektą ketinančios perimti „Hanner“ dalis padidinta nuo 11,6 iki 14,23 proc. (nuo 9,5 mln. eurų iki 10,9 mln. eurų, be PVM).

Tačiau dėl šių pakeitimų projektą ketinanti perimti bendrovė „Hanner“ atsisakė dalies anksčiau suteiktų statybos finansavimo nuolaidų.

Dėl to sumažėtų savivaldybės sutaupytų palūkanų suma, o jas perskaičiavus ir padidėjus finansavimo kaštams, miestui 2,5 mln. eurų pabrangtų papildomi darbai (3 tūkst. stadiono vietų bei universali arena), taip pat reikėtų mokėti dalį (900 tūkst. iš 2,4 mln. eurų) refinansavimo mokesčio.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Antanas

Štai,taip verslas dirba, tiksliau sugeba gauti pelną.Užtenka užimti vietą,neužleisti jos, vaidinti,kad tu rūpinies, bet tau trukdo ir, žinoma,turėti bendramintį.Nors stadionas yra Kaune ir šiuo momentu pilnai to pilnai pakanka,bet mus sugeba laikyti kvailiais. Ir jokios kontrolės institucijos nemato problemų,nors gyvename nelengvą laikotarpį ir turėtume svarbesnių vietų pinigams panaudoti.

Nuu

Krabas pastate su pompa tuščias stovi

Ir arkliui aišku kad tai

Eilinis konservų Stepukonis tas stadionas, nes kur tik konservai ten milijoniniai nuostoliai su juokingais paaiškinimais kvailiams.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS