VŠT iš „Veolios“ jau gavo 9,5 mln. eurų už taršos leidimus, likusių lėšų tikisi netrukus | Diena.lt

VŠT IŠ „VEOLIOS“ JAU GAVO 9,5 MLN. EURŲ UŽ TARŠOS LEIDIMUS, LIKUSIŲ LĖŠŲ TIKISI NETRUKUS

Vilniaus miestas ir Vilniaus šilumos tinklai (VŠT) iš Prancūzijos energetikos grupės „Veolia“ jau atgavo dalį Stokholmo arbitražo pernai lapkritį priteistos sumos – 9,5 mln. eurų už įmonės 2002–2017 metais parduotus apyvartinius taršos leidimus (ATL), BNS informavo šilumos tiekėja.

Pasak bendrovės, miestas ir VŠT iki vasaros tikisi atgauti dar 22,6 mln. eurų iš „Veolios“ gruodį į depozitinę sąskaitą pervestos 34,8 mln. eurų kompensacijos.

„Arbitražo teisme Vilniaus miestui ir VŠT arbitrai priteisė 9,5 mln. eurų vertės apyvartinių taršos leidimų. Šiuos ATL Vilniaus šilumos tinklai jau yra gavę“, – BNS teigė VŠT atstovė Monika Merkytė.

„Veolia“ pernai gruodį pervedė į miesto savivaldybės bei VŠT nurodytą depozitinę sąskaitą Paryžiuje 34,8 mln. eurų – skirtumą, kuris susidarė sudengus kiekvienai šaliai Stokholmo arbitražo priteistas sumas.

„Paraleliai iš priteistos sumos bus išskaičiuotas rizikos fondo mokestis, tad atmetus „Veoliai“ priteistą sumą ir bylinėjimosi išlaidas į Vilniaus miesto ir VŠT sąskaitas bus pervesta 22,6 mln. eurų“, – teigė M. Merkytė.

Anksčiau skelbta, kad Liuksemburgo rizikos kapitalo fondui „Profile Investment“ Lietuvos pusė turės sumokėti apie 10 mln. eurų sėkmės mokesčio.

Anot VŠT atstovės, kada įmonė ir savivaldybė atgaus likusias kompensacijos lėšas, priklausys nuo derybų su fondu. Jų sulaukti bendrovė tikisi iki vasaros.

Savivaldybė pernai skelbė, jog arbitražo teismas pripažino, kad „Veolia“ ir jos valdoma „Vilniaus energija“ pažeidė 15 metų (2002-2017 metų) Vilniaus šilumos ūkio nuomos sutarties sąlygas neteisėtai pasisavindamos ATL, taip pat pripažino kitus sutarties pažeidimus.

M. Merkytės teigimu, kai Vilniaus šilumos ūkis buvo išnuomotas, „Veolia” taip pat gavo ATL, kurių didelę dalį pardavė biržoje, o gautų lėšų neinvestavo į šilumos ūkį arba taršos mažinimą.

„Šilumos ūkio turtas buvo grąžintas net ne tokios pat, o prastesnės būklės, nei perleistas nuomai sutarties pradžioje, tad už tai, kad laiku nebuvo modernizuoti šilumos įrenginiai, turime įsigyti daugiau ATL dabar“, – BNS teigė VŠT atstovė.

„Veolios“ pervestą sumą VŠT ketina skirti investicijų projektams, kuriuos įgyvendinus sumažėtų bendrovės poveikis aplinkai, Vilniuje atpigtų šiluma.

Šiemet dar laukiama Vašingtono arbitražo sprendimo „Veolios“ 2016 metais inicijuotoje byloje prieš Lietuvos valstybę, kurioje koncernas reikalauja 79 mln. eurų žalos atlyginimo už jos investicijas į Vilniaus šilumos ūkį. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS