Švedijos karalienę sudomino S. Vazos freska | Diena.lt

ŠVEDIJOS KARALIENĘ SUDOMINO S. VAZOS FRESKA

  • 0

Spalio 8 d., Vilniaus universitete po 23 metų pertraukos lankėsi Švedijos karalienė Silvija. Jos Didenybė susitiko su VU rektoriumi prof. Artūru Žukausku, VU Skandinavistikos centro atstovais, neformaliai pabendravo su penkiais šiame centre švedų kalbą studijuojančiais studentais ir klausėsi jos garbei atliekamos Broniaus Kutavičiaus oratorijos „Paskutinės pagonių apeigos“.

Skandinavistikos centro įkūrėja doc. Erika Sausverde Jos Didenybei papasakojo apie pokyčius ir pasiekimus po paskutinio monarchų vizito, išvardijo žymius centre viešėjusius Švedijos profesorius. Du iš jų – Švedijos karališkosios mokslų akademijos nariai.

Svečiams einant per Didįjį kiemą į VU Šv. Jonų bažnyčią, prof. A. Žukauskas karalienei Silvijai parodė Švedijos karaliaus Sigizmundo Vazos freską. VU vadovas papasakojo, kad Sigizmundas Vaza mūsų universitete lankėsi 1589 m. Jo dėka VU pradėta dėstyti teisė ir medicina. Baigdama apsilankymą VU, karalienė Silvija kartu su garbingais svečiais klausėsi jai skirto koncerto, kuriame skambėjo vienas svarbiausių Lietuvos šiuolaikinės muzikos kūrinių – B. Kutavičiaus „Paskutinės pagonių apeigos“. Muzikinę oratoriją atliko Malmės muzikos akademijos valtornistų kvartetas ir LMTA studentai.

„Mums pasisekė „skandinavizuoti“ Lietuvą, dėl to labai džiaugiamės. Be galo malonu, kad jau antrą kartą pas mus lankosi karalienė. Tai parodo, kad mūsų darbas nenuėjo veltui, o per daugiau nei 20 metų sugebėjome savo absolventams suteikti gerą išsilavinimą“, – sakė doc. E. Sausverde. Ji prisiminė, kad pirmą kartą Švedijos monarchai tuometėje Skandinavistikos katedroje užtruko ilgiau, nei buvo planuota, tad apsauginiams beliko nervingai žvilgčioti į laikrodžius. Be to, kai 1995 m. Skandinavistikos katedra buvo įvertinta Švedijos instituto premija, karalius Karlas XVI Gustavas išsitarė žinąs šią katedrą, nes joje jau lankėsi.

Vakar karališkoji pora dalyvavo fotografijų parodos „AccessAbility“ atidaryme VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre.

GALERIJA

  • Švedijos karalienę sudomino S. Vazos freska
  • Švedijos karalienę sudomino S. Vazos freska
VU nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS