Žingsniu arčiau Nobelio: VU profesoriui – elitinė premija | Diena.lt

ŽINGSNIU ARČIAU NOBELIO: VU PROFESORIUI – ELITINĖ PREMIJA

Vilniaus universiteto (VU) profesorius Virginijus Šikšnys už vadinamųjų „genų žirklių“ atradimą apdovanotas norvegiška Kavli premija, ketvirtadienį paskelbė aukštoji mokykla.

Milijono dolerių (857 tūkst. eurų) vertės premiją mokslininkas pasidalins su kitais dviem technologiją plėtojančiais mokslininkais iš Vokietijos ir JAV.

„Tai visos mūsų komandos nuopelnas, o kartu ir Lietuvos mokslo įvertinimas. Tačiau svarbiausia, kad dėl šios technologijos jau galime realiai kalbėti apie sudėtingiausių paveldimų genetinių ligų gydymą, kurti šalčiui ar sausrai atsparius augalus, spręsti organų transplantacijos iššūkius“, – pranešime spaudai cituojamas profesorius.

„Ši technologija ateityje gali ne tik išgelbėti žmonių gyvybes ar išgydyti ligas. Ji atveria naujas galimybes įvairiose gyvybės mokslų srityse, o praktinis technologijos taikymas tėra laiko klausimas“, – kalbėjo jis.

Norvegijos tiksliųjų ir humanitarinių mokslų akademijos prezidento Ole M. Sejerstedo teigimu, šių metų Kavli premijos laureatų veikla gali būti vertinama kaip itin reikšmingai prisidedanti prie visos žmonijos pažangos.

„Šie mokslininkai neabejotinai yra mokslo pionieriai, kurių darbai itin reikšmingai prisidės prie žmonijos pažangos. Jie įkvepia tiek esamas, tiek ateities kartas ieškoti atsakymų į sudėtingiausius mūsų laikų klausimus. Savo tyrimais, atsidavimu ir inovacijomis šie mokslininkai sustiprino mūsų supratimą apie egzistenciją apskritai“, – tvirtino prezidentas.

VU nuolat mini V. Šikšnį kaip kandidatą gauti Nobelio premiją.

GALERIJA

  • Žingsniu arčiau Nobelio: VU profesoriui – elitinė premija
  • Žingsniu arčiau Nobelio: VU profesoriui – elitinė premija
VU nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Astronomas hidrologas 41-jų tremtinys Romualdas Zubinas

KAIP ŽINOME, PRIEŠ 500 metų, LENKAS MYKALOJUS KOPERNIKAS, ATRADO PIRMĄJĮ ir ANTRĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS! ŠTAI, ATĖJO LAIKAS ir, SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA, TAS PATS LIETUVIS , KAUNIETIS, ROMUALDAS ZUBINAS, PASAULIUI PRANEŠA, KAD YRA ATRADĘS DAR SENESNIUS, - 100 000 metų turinčius ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS!!!! VISI ŠIE ATRADIMAI YRA PADARYTI - SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS DĖKA! ŠLOVĖ MŪSŲ PROTĖVEMS,. GEBĖJUSIEMS IŠSAUGOTI SENIAUSIĄJĄ ŽEMĖJE KALBĄ!

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Inžinieriaus Romualdo Zubino TREČIASIS IR KETVIRTASIS ŽEMĖS AŠIES JUDĖJIMO FIZINIAI DĖSNIAI buvo atrasti DĖKA SENIAUSIOS ŽEMĖJE LIETUVIŲ KALBOS!!! Šia tema parašytos ir 500-1200 tiražu išleistos penkios knygos! Apie šiuos atradimus pranešta Lietuvos universitetams, profesoriams, Lietuvos MA, MT, Prezidentams! Kaip į SIENĄ! O gi šie dėsniai puikiai paaiškina- KODĖL? ir KAIP? Žemėja KLIMATAS KINTA?! Kas? ir KADA? ir KODĖL? ŽEMĖJA VYKO?! KAS? ir KODĖL? ŽEMĖJA VYKS?!

Geofizikas proistorikas inž. ROMUALDAS ZUBINAS

Tai labai ir labai puiku! Beja, kitas lietuvis Romualdas Zubinas jau 10 metų kaip yra atradęs mokslo pasauliui dar nežinomus TREČIĄJĮ IR KETVIRTĄJĮ ŽEMĖS AŠIES FIZINIUS JUDĖJIMUS! Tačiau Lietuvos akademinė visuomenė TYLI! KODĖL?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS