Žydų genocido aukų atminimo dieną – gyvųjų maršas į Panerius | Diena.lt

ŽYDŲ GENOCIDO AUKŲ ATMINIMO DIENĄ – GYVŲJŲ MARŠAS Į PANERIUS

Pirmadienį minint Lietuvos žydų genocido aukų atminimo dieną rengiamas gyvųjų maršas į Panerius, Vilniaus choralinėje sinagogoje bus skaitomi aukų vardai.

Aukų vardai sinagogoje bus skaitomi valandą, ten bus galima uždegti žvakutę žuvusiesiems atminti.

Aukų atminimas bus pagerbtas ir sostinės Rūdininkų aikštėje.

Popiet nuo Panerių geležinkelio stoties link Panerių memorialo vyks jau tradicija tapęs gyvųjų maršas „Atminties keliu“. Prie memorialo suplanuota aukų atminimo ceremonija.

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kviečia mokytojus su mokiniais prisiminti Holokausto metu sunaikintas gausias Lietuvos žydų bendruomenes ir kartu nueiti į masinių žudynių vietas tais keliais, kuriais žydai buvo varomi į paskutinę savo kelionę. Lietuvoje tokių vietų yra daugiau nei 200.

Sekmadienį Vilniuje lankytojams buvo atvertas buvusios Vilniaus geto bibliotekos kiemas. Po kelerių metų planuojama buvusios Vilniaus geto bibliotekos pastate įkurti Holokausto Lietuvoje ir Vilniaus geto memorialinį muziejų, pranešė Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus.

1994 metų rugsėjo 23-ioji paskelbta Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena, ji skirta pagerbti Vilniaus geto likvidavimo 1943 metais aukas. Tų metų rugsėjį buvo nužudyti arba išvežti į koncentracijos stovyklas paskutinieji išlikę gyvi žydų tautybės Vilniaus gyventojai.

Per Holokaustą naciai ir jų kolaborantai Lietuvoje nužudė daugiau nei 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. čia gyvenusių žydų.

GALERIJA

  • Žydų genocido aukų atminimo dieną – gyvųjų maršas į Panerius
M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Žinant kad žydai 700 metų mums ruošė palestiniečių likimą... :/

SUSIJUSIOS NAUJIENOS