Automobilis susidūrė su staiga į kelią išbėgusiu briedžiu: pareigūnai pataria, kaip to išvengti | Diena.lt

AUTOMOBILIS SUSIDŪRĖ SU STAIGA Į KELIĄ IŠBĖGUSIU BRIEDŽIU: PAREIGŪNAI PATARIA, KAIP TO IŠVENGTI

  • 2

Šiąnakt automagistralėje Vilnius–Panevėžys automobilis susidūrė su staiga į kelią išbėgusiu briedžiu. Pareigūnai pataria, kaip išvengti akistatos su laukiniu gyvūnu.

Kaip pranešė Vilniaus apskrities policija, penktadienio naktį, apie 2 val., automagistralėje Vilnius–Panevėžys, Ukmergės rajone, Taujėnų seniūnijoje, ties Dumblio kaimu, automobilis „Toyota“, lenkdamas krovininį „Volvo FM9“, susidūrė su staiga į kelią išbėgusiu briedžiu.Susidūrimo su gyvūnu neišvengė ir „Volvo FM9“. Per eismo įvykį žmonės nenukentėjo, apgadinti automobiliai, briedis sužeistas. Vairuotojai užpildė eismo įvykio deklaraciją.

Pareigūnai įspėja – vairuotojai turėtų būti dėmesingi, važiuodami miškingais kelių ruožais. Pranešimai apie šiame kelyje išbėgantį briedį yra gana dažni.

Specialistų teigimu, vienos taisyklės, kaip išvengti akistatos su laukiniu gyvūnu, nėra. Dažniausiai gyvūnų elgesys neprognozuojamas, todėl jei važiuojama miškingu keliu, atokesnėse vietovėse naktį arba paryčiais, reikia būti ypač atsargiems. Labai didelė tikimybė, kad anksti ryte arba vakare ant kelio išvysite stirną, briedį ar kitą žvėrį. Ypač svarbu atkreipti dėmesį važiuojant kelios valandos saulei nusileidus ir vieną valandą prieš auštant.

Policija pataria, kaip išvengti susidūrimo su laukiniais gyvūnais:

Neignoruoti įspėjamojo ženklo. Kelio ženklu „Laukiniai žvėrys“ žymimas kelio ruožas, kuriame yra padidėjusi rizika susidurti su miško žvėrimi, todėl būtina sumažinti greitį ir būti labai atidiems.

Būtina sumažinti greitį. Greitį sumažinti rekomenduojama visada, kai važiuojama mažiau judriais keliais ar miškingomis vietovėmis. Už medžių ir krūmų gali slėptis į kelią ketinantis išbėgti gyvūnas, todėl būtina saugotis.

Atidžiai stebėti kelią bei tai, kas vyksta šalia jo. Važiuojant stebėti ne tik kelią priešais automobilį, bet ir tai, kas vyksta už jo ir šonuose. Žvėrys dažnai migruoja ne po vieną, tad pastebėjus bent menkiausią šešėlį reikia saugiai stabdyti ar net sustoti šalikelėje.

Nedaryti staigių manevrų. Į kelią iššokęs gyvūnas jau yra išsigandęs, todėl jo elgesys nenuspėjamas. Geriau saugiai sustoti nei bandyti apvažiuoti gyvūną.

Naktį važiuoti įjungtomis tolimosiomis šviesomis. Tamsiuoju paros metu dauguma rajoninių kelių yra tamsūs, neapšviesti, todėl automobilio tolimųjų šviesų žibintai leis geriau matyti. Tačiau svarbu neakinti kitų eismo dalyvių ir priartėjus prie kito automobilio laiku perjungti tolimųjų šviesų žibintus į artimųjų šviesų žibintus.

Segėti saugos diržą. Tinkamai užsegtas saugos diržas apsaugos ir vairuotoją, ir keleivius automobiliui susidūrus net su menkiausia kliūtimi, pavyzdžiui, smulkiu gyvūnu.

Jeigu vis dėlto nepavyko išvengti susidūrimo su žvėrimi, pirmiausia reikia pasirūpinti savo ir su jumis važiuojančių žmonių saugumu. Šiukštu nelipti iš automobilio, jei šalia blaškosi gyvūnas. Geriau palaukti, kol jis nurims. Anot policijos, susidūrus su laukiniu gyvūnu, dėl savo ir kitų eismo dalyvių saugumo reikia įjungti automobilio avarinę signalizaciją, pastatyti avarinio sustojimo ženklą, kuris įspėtų kitus vairuotojus apie susidariusią situaciją kelyje.

Ir apie sužeistą, ir apie mirtinai nutrenktą gyvūną visada reikia pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Gairės: susidūrimas su briedžiu, avarija LT, policija, laukiniai žvėrys
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Gamtinykas

O aš patariu Aplinkos apsaugos ministerijai-ne sėdėti šiknas prie kėdžių prispaudus,o:arba briedžius išmokyti KET,arba paties budėti prie miškingų autostradų.Jie juk vistiek gaudo mašinas-"dūminkes".

jo

Na tie pareigūnai labai jau ,,geri,, patarėjai ,geriau patylėtų...arba tuos patarimus sau pasilaikytų...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS