Buvusiai prokurorei R. Aliukonienei nuskambėjo naujas nuosprendis | Diena.lt

BUVUSIAI PROKUROREI R. ALIUKONIENEI NUSKAMBĖJO NAUJAS NUOSPRENDIS

Buvusi prokurorė Rita Aliukonienė turi būti nuteista už prekybą poveikiu, o ne už rengimąsi daryti nusikaltimą, paskelbė Apeliacinis teismas.

Trečiadienį teismas paskelbė naują nuosprendį, jis mano, kad buvusi prokurorė įvykdė baigtinį nusikaltimą.

Taip pat buvo kvalifikuoti ir kito šio bylos nuteistojo kelių ženklinimo bendrovės „Kasandros grupė“ savininko Arūno Cicėno veiksmai.

„Iš bylos duomenų matyti, kad R. Aliukonienė ir A. Cicėnas ne savanoriškai atsisakė pabaigti nusikalstamą veiką, o ją baigė, t. y. pareikalavo kyšio ir tikėjosi jį gauti, tačiau susidūrė su asmenų, iš kurių reikalavo kyšio, neveikimu, t. y. kyšio nedavimu“, – sakė teisėja Laima Garnelienė.

Ankstesniu Klaipėdos apygardos teismo nuosprendžiu R. Aliukonienei buvo atimta teisė trejus metus dirbti valstybės tarnyboje. Nauju nuosprendžiu šis laikas sutrumpintas iki dvejų metų.

R. Aliukonienei lieka galioti paskirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiem metams. A. Cicėnui taip pat palikta galioti dvejų metų laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant tokiam pačiam laikui.

Apeliacinis teismas taip pat paskelbė, kad R. Aliukonienė ir A. Cicėnas nuteisti pagrįstai. R. Aliukonienė teismui neigė reikalavusi kyšio, esą blefavo ir žaidė, tik norėjo patikrinti A. Cicėno ir Vytauto Gapšio santykius, jų draugystę.

„Neigimas – gynybos būdas“, - paskelbė teismas.

Ši baudžiamoji byla susijusi su Darbo partijos neoficialios buhalterijos bylos nagrinėjimu Aukščiausiajame Teisme.

Bylos duomenimis, Vilniaus apygardos prokuratūroje dirbusi R. Aliukonienė 2016 metų pabaigoje, veikdama kartu su A. Cicėnu, nurodė, kad gali pasinaudoti savo pažintimi su Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėju Viktoru Aiduku, ir susitarė per A. Cicėną priimti ne mažiau kaip 15 tūkst. eurų dydžio kyšį. Pinigai neva turėjo būti skirti teisėjų kolegijos pirmininkui kasacine tvarka nagrinėjamoje rezonansinėje Darbo partijos byloje.

Manoma, kad dėl kyšio galėjo būti tartasi siekiant dabar jau buvusio „darbiečio“ Vytauto Gapšio išteisinimo.

Teisėją pažinojusi buvusi prokurorė, siekdama neteisėtai pasipelnyti, manipuliavo šia pažintimi, ir, bendraudama su A. Cicėnu, deklaravo tariamą įtaką teisėjui. Pasak teismo, R. Aliukonienė sudarė klaidingą įspūdį, kad veikia jo vardu. Savo ruožtu A. Cicėnas pažinojo buvusį parlamentarą V. Gapšį.

Pinigai iš buvusio parlamentaro nebuvo gauti.

Prokurorų teigimu, V. Gapšys vis dėlto galėjo žinoti apie susitarimą.

„Mūsų nuomone, V. Gapšys, pagal turimas aplinkybes, turėjo žinoti apie daromą nusikalstamą veiką, tačiau įstatymas jo neįpareigojo pranešti teisėsaugos institucijoms apie tai. Sakykime, veika gal ne tokio sunkumo“, – yra sakęs Generalinės prokuratūros prokuroras Tomas Meškauskas.

Teisėjas V. Aidukas byloje apklaustas kaip specialusis liudytojas. Vėliau prokuratūra padarė išvadą, kad jis neatliko jokių veiksmų, leidžiančių jį įtarti šališkumu nagrinėjant bylą. V. Aidukas jau buvo pasitraukęs iš Aukščiausiojo Teismo.

2016 metų gruodį Aukščiausiasis Teismas pripažino, kad Darbo partija vedė neoficialią buhalteriją, ir paliko galioti Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui anksčiau skirtą 6,8 tūkst. eurų baudą, V. Gapšys liko nubaustas 3,6 tūkst. eurų, buvusi finansininkė Marina Liutkevičienė – 5,7 tūkst. eurų baudomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

NUODINGU GYVACIU

IRSTVA.......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS