Dėl fiktyvaus įdarbinimo Žuvininkystės tarnyboje nuteista buvusi vadovė bei dar penki asmenys | Diena.lt

DĖL FIKTYVAUS ĮDARBINIMO ŽUVININKYSTĖS TARNYBOJE NUTEISTA BUVUSI VADOVĖ BEI DAR PENKI ASMENYS

  • 2

Fiktyvaus įdarinimo byloje Vilniaus apygardos teismas kaltais pripažino buvusią Žuvininkystės tarnybos direktorę Indrę Šidlauskienę, buvusį direktoriaus pavaduotoją Aidą Adomaitį bei dar keturis asmenis.

Šeši kaltinamieji nuteisti dėl piktnaudžiavimo, svetimo turto pasisavinimo, dokumentų klastojimo bei disponavimo klastotais dokumentais. Teismas visiems nuteistiesiems skyrė lygtines laisvės atėmimo bausmes, trečiadienį pranešė prokuratūra.

Buvusiam Žuvininkystės tarnybos direktoriaus pavaduotojui A. Adomaičiui teismas skyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams. Nuteistasis turės sumokėti 1129 eurų dydžio įmoką į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Buvusiai Žuvininkystės tarnybos direktorei I. Šidlauskienei skirta trejų metų ir devynių mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant dvejiems metams ir 10 mėnesių. Ji turės sumokėti 753 eurų dydžio įmoką į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Dviem buvusioms tarnybos padalinio vadovėms teismas taip pat skyrė laisvės atėmimo bausmes – vienai dvejų, kitai trejų su puse metų su vykdymo atidėjimu. Į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą viena jų turės sumokėti 564 eurus.

Fiktyviai į tarnybą įdarbinti du asmenys taip pat sulaukė lygtinių laisvės atėmimo bausmių – vienam skirta trejų metų laisvės atėmimo bausmė, kitam teismas skyrė dvejų metų ir septynių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, abiem vykdymą atidedant.

Nuteistieji turės solidariai atlyginti ir Žuvininkystės tarnybos patirtą materialinę žalą – 27 tūkst. eurų.

Ikiteisminį tyrimą organizavo ir jam vadovavo Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, tyrimą atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai.

Bylos duomenimis, Žuvininkystės tarnyboje 2014–2017 metais fiktyviai buvo įdarbinti du asmenys, kurie realiai nedirbo, o gautą darbo užmokestį atiduodavo tuometei Žuvininkystės tarnybos direktorei, jos pavaduotojui ir dar dviem valstybės tarnautojoms.

2014 metais Žuvininkystės tarnybos direktoriaus pavaduotojas, tuomet laikinai ėjęs direktoriaus pareigas, kartu su dar dviem tuometinėmis tarnybos darbuotojomis fiktyviai įdarbino vieną asmenį, kuris realiai tarnyboje neatliko jokių funkcijų, o gautą darbo užmokestį atiduodavo jiems. 2015 metų rugpjūtį žmogus buvo atleistas iš tarnybos.

2015–2016 m., tarnybai jau vadovaujant naujai direktorei, fiktyviai buvo įdarbinti du asmenys, iš kurių vienas pakartotinai. Iš pareigų jie buvo atleisti 2017 metų rugpjūtį.

Žuvininkystės tarnybos vadovai ir dar dvi valstybės tarnautojos, žinodami, kad realiai du asmenys tarnyboje neatlieka jokių darbinių funkcijų, klastojo dokumentus dėl jų perkėlimo į kitas pareigas, skyrė priedus prie atlyginimo ir kitas išmokas, kurias paskui iš jų atsiimdavo.

Teismas konstatavo, kad nuteistieji sumenkino valstybės tarnybos ir Žuvininkystės tarnybos autoritetą, sudarė įspūdį apie joje dirbančių valstybės tarnautojų nevaržomą savivalę, demonstravo nuostatą nesilaikyti įstatymų ir kitų teisės aktų, dėl ko didelės turtinės ir neturtinės žalos patyrė Žuvininkystės tarnyba ir valstybė.

Šis pirmosios instancijos teismo nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Žuvininkystės departamente kol jis buvo prie ŽŪM

Atsakingu už finansus buvo už kyšius įdarbintas narkomanas Milius su irgi už kyšius nusipirktu bendrojo lavinimo mokyklos žemės ūkio pedagogo diplomu. Ir ką? Visa ŽŪM per trumpą laiką per ES pinigų dalinimo klestėjimo laikotarpį iki 2008 m finansų krizės virto narkotikų savaitgalių mėgėja ir tarnautojai pirmadieniais koridoriuose ne tik patys su savimi kalbėdavosi, buvo ir liūdnesnė atvejų. Tiesiog, žuvininkystė yra pinigų pasiėmimo Taškas. Jie plauna ES pinigus per įžuvimimą ir akvakultūrą. Ten darbo vieta yra aukso vertės ir ją gauti tegali atitinkamai susimokėti. Kvalifikacijos, žinių nereikia, tereikia, kad nesu ardytų viešų pinigų grobstymo sistemos...

Tai kad

Kažkuriame laikraštyje buvo straipsnis, kad laimėjo ši moteris teismą, kad ji nesutiko keltis į Klaipėdą, padavė į teismą kad ją dėl to atleido, gavo iš valdžios prisiteisė 30stuku eur, ir teismas liepė dar grąžinti į pareigas, bet nesutiko keltis , jai pasiūlė darbo kažkokiame veisimo žuvų skyriuje Vilniuje, bet paskui vėl atleido, padavė į konstitucinį teismą ji valdžia, o baigties nežinau, tai čia ta baigtis? Bet parašyta kad galima skųsti dar, tai patikesiu kad pasodinta tik tada kai bus galutinis teismas, nes jei bus pasodinta, tai turbūt pirmieji valdininkai Lietuvoje per 30metu tokie...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS