Didelio atgarsio sulaukęs policijos vizitas: žinomas pareigūnas atsipirko pastaba | Diena.lt

DIDELIO ATGARSIO SULAUKĘS POLICIJOS VIZITAS: ŽINOMAS PAREIGŪNAS ATSIPIRKO PASTABA

Sausį socialiniame tinkle „Facebook“ daug diskusijų sukėlė nufilmuotas ir paviešintas vaizdo įrašas, kuriame – jau ne kartą dėmesio centre atsidūrusių Vilniaus pareigūnų veiksmai darbo metu. Nukentėjusieji kreipėsi į prokuratūrą. Šiandien paskelbta, kad vienam pareigūnų skirta tarnybinė nuobauda.

Tarnybinis patikrinimas truko net du mėnesius. 

Šiandien Vilniaus policija išplatino informaciją, kad vienam pareigūnų  – Vitalij Vaitkevič – skirta tarnybinė nuobauda – pastaba.

„Vilniaus apskr. vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto valdyba atliko tarnybinį patikrinimą dėl didelį rezonansą sukėlusio įvykio, kuomet Patrulių rinktinės pareigūnai, reaguodami į iškvietimą dėl karantino pažeidimų, panaudojo fizinę jėgą“, – įvykį trumpai apibūdina policijos atstovai.

Dėl šio įvykio nukentėjusieji kreipėsi į prokuratūrą. Policijos turimais duomenimis, prokuratūra, atlikusi tyrimą, nutarė atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Tačiau tarnybinį patikrinimą atlikę tyrėjai nustatė, kad „sulaikant asmenis, buvo padarytos tam tikros taktinės klaidos“. Už šias klaidas, kurios neįvardijamos, ir skirta tarnybinė nuobauda.

Vasario pabaigoje Vilniaus policijos atstovė portalui kauno.diena.lt pasiteiravus, kodėl taip užtruko tyrimas, komentavo, kad dėl to, jog „kreiptasi į LPM specialistus dėl pareigūnų veiksmų vertinimo taktiniu aspektu“.

Šokiruojantis sulaikymo vaizdo įrašas

Nukentėjusiųjų paviešintas vaizdo įrašas prasideda moters rusų kalba klausimais „Už ką protokolas?“ Pareigūno atsakymas: „Reikalavimų nevykdymas“.

Vaizdas neryškus, nuolat juda, bet galima suprasti, kad kai stovintis vyras lietuviškai ramiai paklausia „Kokie reikalavimai?“ jis gauna smūgį ir išrėktą neva atsakymą, tiksliau, pareigūnas po smūgio pakartoja jam pačiam užduotą klausimą: „Kokie reikalavimai?“.

 

 

Vienas pareigūnų teleskopine lazda žmogui trenkia taip, kad šis atsiduria ant grindų. Ten gulėdamas nesipriešina, tik susiriečia. Girdėti daugiau smūgių garsų. 

Bute buvusi moteris pradeda verkti, pasigirsta kelių žmonių klausimas „Už ką?“. Vaizdo įraše toliau matyti, kad bute – du suaugę vyrai, abu jie – ant grindų.

Vėliau viena moterų atsakydama į kažkokį pareigūnų klausimą sako: „Aš negaliu, man dujas pylė“. Galima spėti, kad tame bute buvo panaudotos ne tik teleskopinės lazdos, bet ir ašarinės dujos.

Visiems bute buvusiems asmenims skirtos baudos už karantino sąlygų – nesibūriuoti – nevykdymą. Dėl to buto savininkė Irina Kalmykova, ukrainietė, turinti Rusijos pilietybę ir Lietuvoje gavusi pabėgėlės prieglobstį, nesiginčijo. Sutiko, kad pažeidė karantino sąlygas. 

„Tačiau nors mes padarėme pažeidimą, tai nereiškia, kad galima prieš mus naudoti tokius metodus“, – nenusiteikusi numoti ranka į pareigūnų elgesį  portalui kauno.diena.lt po įvykio sakė moteris.

Irina Kalmykova/Asmeninio archyvo nuotr.

„Buvau sukrėsta policijos įsiveržimo, galvoje netilpo, kad už karantino sąlygų pažeidimą galima sulaukti tokių veiksmų“, – kalbėjo I. Kalmykova, skaičiuodama, kad policijos buvo sumušti keturi vaikinai ir mergina. Pati šeimininkė irgi nukentėjo – patyrė šoką, į akis jai pateko ašarinių dujų, kurias tą vakarą bute irgi panaudojo pareigūnai.

Tačiau nors mes padarėme pažeidimą, tai nereiškia, kad galima prieš mus naudoti tokius metodus.

Pareigūnai po įvykio buvo pateikę tokį paaiškinimą: „Į minėtą butą atvykome gavę iškvietimą, žmonės skundėsi, kad namuose susibūrimas, konfliktuojama, mušamasi. Laiptinėje buvo kraujo. Duris atidarė moteris su vaikinu, pas kurį buvo prakirsta lupa. Užėję į butą radome dar 5 žmones. Vieno iš jų kelnės buvo suplėšytos, kas bylojo, kad būta nemažo konflikto. Bandant nustatyti visų asmenų duomenis, i mūsų pusę nuolat buvo įvairiai replikuojama, į klausimus neatsakoma. Aiškino, kad švenčia draugo sugrįžimą iš zonos (pataisos namų – red.). Norėjome tik surinkti duomenis ir surašyti protokolą už karantino nesilaikymą. Tada asmenys pradėjo mus filmuoti, iš pataisos namų išėjęs vaikinas tyliai pasakė kitiems, kad „sup***am šituos musarus (niekinantis policijos pavadinimas – red.)“. Matant asmenų neadekvatų elgesį į įvykio vietą buvo paprašyta kolegų pagalbos. Vaikinas, prieš kurį buvo panaudotas teleskopas, savo veiksmais mums kėlė realią grėsmę, taip pat kaip ir kiti vyrukai. Vertindami situaciją, pažeidėjų būseną, agresyvumą, kokios tai asmenybės, jų pavojingumo laipsnį, buvo priimtas sprendimas nedelsiant juos sulaikyti, kas ir buvo padaryta. Tuo pačiu metu moteris ir kita jauna mergina trukdė mums, todėl ir buvo stumiamos toliau. Iš pataisos namų išėjusį vaikiną laikė kita mergina, bet jis nuolat nustumdavo ją ir taip bandė kontaktuoti su mumis, todėl buvo panaudotos dujos. Šioje situacijoje buvo priimtas sprendimas sulaikyti neadekvačiai besielgiančius ir neblaivius asmenis, nelaukiant kol jie mus užpuls“.

GALERIJA

  • Didelio atgarsio sulaukęs policijos vizitas: žinomas pareigūnas atsipirko pastaba
Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Pilietis

Kalbos vaikšto,kad tas mėgstantis nusikalsti milicininkas turi aukštas pareigas vidaus reikalų ministerijoje užimantį giminaitį...

Kaunietei iš Kaimo konservatoriu patlaižuniai

Smegenų mirtinos ligos

Diktatoriai...

Butų su pajuodeliu taip pasielges būtų nuteistas. Dvigubi standartai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS