J. Noreikos lentelės sudaužymo byla: S. Tomui skirta per švelni bausmė? | Diena.lt

J. NOREIKOS LENTELĖS SUDAUŽYMO BYLA: S. TOMUI SKIRTA PER ŠVELNI BAUSMĖ?

  • 13

Vilniaus apygardos prokuratūra penktadienį pranešė Lietuvos Aukščiausiajam Teismui (LAT) skundžianti Apeliacinio teismo sprendimą Jono Noreikos memorialinės lentos sudaužymo byloje.

Kasaciniu skundu siekiama, kad už šį nusikaltimą nuteistas Stanislovas Tomas būtų pripažintas kaltu ir dėl viešos pagarbos vietos išniekinimo bei už tai nubaustas areštu, kaip buvo nusprendęs pirmosios instancijos teismas.

S. Tomas buvo nuteistas už tai, kad pernai balandžio 8 dieną Vilniaus centre kūju sudaužė ant Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos sienos kabėjusią memorialinę lentą, skirtą atminti J. Noreiką-Generolą Vėtrą. Šiuos savo veiksmus S. Tomas tiesiogiai transliavo ir komentavo internete.

Pirmosios instancijos teismas jį pripažino kaltu dėl viešosios tvarkos pažeidimo bei viešosios pagarbos vietos išniekinimo, skyrė 50 parų arešto bausmę ir įpareigojo jį atlyginti Vilniaus miesto savivaldybės patirtą materialinę žalą – 2 tūkst. 242 eurus.

Bylą apeliacine tvarka išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas S. Tomą dėl viešosios pagarbos vietos išniekinimo išteisino.

Tokį sprendimą šis teismas argumentavo tuo, kad sunaikinta memorialinė lenta žymėjo J. Noreikos darbo, o ne palaidojimo vietą.

Apeliacinės instancijos teismas pakeitė bausmę ir skyrė S. Tomui 8 mėnesių laisvės apribojimo bausmę, įpareigojant jį per 6 mėnesius atlyginti turtinę žalą Vilniaus miesto savivaldybei.

Prokuroro nuomone, apeliacinės instancijos teismas netinkamai pritaikė baudžiamąjį įstatymą, nes be pagrindo Baudžiamojo kodekso straipsnio dėl kapo ar kitos viešosios pagarbos vietos išniekinimo numatytą nusikaltimo požymį „kita viešosios pagarbos vieta“ sutapatino su kenotafo, kapo, antkapinio paminklo ir kapinių, kuriose palaidotas mirusysis, teritorijos sąvokomis.

Kasaciniame skunde nurodoma, kad šis Baudžiamojo kodekso straipsnis kaip nusikaltimo požymį įvardija ir „kitą viešosios pagarbos vietą“, kuri nėra susijusi su asmens palaikų palaidojimo vieta, ji reiškia kitus viešose vietose esančius įvairios paskirties objektus, skirtus mirusiojo atminimui pagerbti.

Prokuroro teigimu, dėl šios priežasties Vilniaus miesto apylinkės teismas atminimo lentą pagrįstai pripažino viešosios pagarbos vieta.

Kasaciniame skunde taip pat nurodoma, kad apeliacinės instancijos teismas S. Tomą už viešosios tvarkos pažeidimą vandališkai sunaikinant J. Noreikai-Generolui Vėtrai pagerbti skirtą memorialinę lentą paskirdamas 8 mėnesių laisvės apribojimą, nesilaikė bausmės skyrimo taisyklių ir todėl kaltininkui parinko pernelyg švelnią, neatitinkančią veikos pavojingumo bausmės rūšį.

Kasaciniu skundu prašoma palikti galioti Vilniaus miesto apylinkės teismo apkaltinamąjį nuosprendį be pakeitimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Skinhedams-patriotams

Gaila kad Dušanskis ne visus prie stenkes pastate. Visus jus patriotines skustagalves padugnes sukabinti girliandom kad kraujo daugiau negertumet svoločiai.

Pamoka gyvenimui

Gal S.Tomui irgi galva butu sudauzyti ? Pasimokins.

A

Cia dauguma stribu vaiku dziaugtusi kad Dusanskio lenta uzkabintu ar paminkla jam pasatatytu,dzaiugtusi ir vaiksciodami anonizuotusi y tai ziuredami.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS