Iš „kontrabandos karaliaus“ prašoma priteisti per 4,8 mln. eurų muitinei | Diena.lt

IŠ „KONTRABANDOS KARALIAUS“ PRAŠOMA PRITEISTI PER 4,8 MLN. EURŲ MUITINEI

Generalinė prokuratūra iš 26 kaltinamųjų itin didelės cigarečių kontrabandos byloje prašo priteisti daugiau nei 4,8 mln. eurų Vilniaus teritorinei muitinei valstybei nesumokėtų mokesčių žalos atlyginimui.

Šioje byloje teisiamas nusikalstamą susivienijimą cigarečių gabenimui galbūt sukūręs Vilius Karalius, iš jo prašoma išieškoti dar 243 tūkst. eurų. Prokuratūra mano, kad tokia pinigų suma buvo naudojama nusikaltimams daryti.

Panašią pinigų sumą – 242 tūkst. eurų – siekiama išieškoti iš kito galimo grupuotės vadovo Broniaus Kažukausko.

Iš kito kaltinamojo – Svajūno Čebatoriaus – prokuratūra nori išieškoti 302 tūkst. eurų.

Kadangi pareigūnams nepavyko surasti 14-kos vilkikų su puspriekabėmis, iš kaltųjų prašoma išieškoti jų vertę atitinkančias sumas. Jos siekia nuo 7,7 tūkst. iki 39,7 tūkst. eurų. Šias sumas siekiama priteisti iš V. Karaliaus, S. Čebatoriaus, B. Kažukausko, Olego Kurtos, Antano Survilos ir kitų kaltinamųjų.

Šioje byloje kaltinamasis yra buvęs policijos pareigūnas V. Karalius, Seimo nario Vytauto Kamblevičiaus sūnus Aivaras ir dar 25 asmenys, tarp jų ir buvę muitininkai.

Valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Gintaras Jasaitis taip pat siekia iš visų kaltinamųjų priteisti Muitinės departamentui šioje byloje turėtas proceso išlaidas.

Prokuratūra mano, kad turi būti atlyginta 913 eurų išlaidų – šie pinigai buvo buvo sumokėti bendrovei „Ditemus“ už 2012 metų balandį kratos metu Viliaus K. Karaliaus gyvenamojoje vietoje Vilniuje, Svajonių gatvėje, esančio seifo atrakinimą.

Prokuratūra sako, kad Muitinės departamentas taip pat patyrė 217 eurų išlaidų dėl 2010 metų spalį Lentvaryje, Vokės gatvėje, esančiame sandėlyje rastų cigarečių saugojimą. Be to, daugiau nei 1 tūkst. eurų kainavo šių cigarečių naikinimas.

Pasak prokuroro, Muitinės departamentas taip pat patyrė 5,6 tūkst. eurų išlaidas už 2009 metų gegužę sulaikyto kontrabandinio cigarečių krovinio ir priedangos krovinio - medienos pjuvenų briketų saugojimą bei šio cigarečių krovinio sunaikinimą. Už dar dviejų kontrabandos krovinių saugojimą ir sunaikinimą muitinė patyrė dar kelių tūkstančių eurų žalą.

Taip pat siekiama iš buvusių muitininkų konfiskuoti gautus kyšius. Dalis kyšių yra grąžinta.

Buvęs policijos pareigūnas V. Karalius kurį laiką buvo suimtas teisėjų ir advokatų korupcijos byloje. Neseniai jis buvo paleistas į laisvę.

Itin didelio masto cigarečių kontrabandos byloje V. Karaliui prokuratūra prašo skirti 16 metų laisvės atėmimo bausmę.

Buvęs policijos pareigūnas V. Karalius kaltinamas su kitais asmenimis sukūręs Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavęs milijoninės vertės cigarečių kontrabandą. Tai viena didžiausių Lietuvoje ištirtų kontrabandos bylų.

Ilgos įkalinimo bausmės gresia ir kitiems kaltinamiesiems – jiems siūloma skirta nuo pusantrų iki 15 metų nelaisvės.

Seimo nario, partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko pirmojo pavaduotojo V. Kamblevičiaus sūnui Aivarui Kamblevičiui siūloma skirti piniginę baudą.

Prokuratūra teigia, kad cigaretės 2009-2010 metais buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją.

Prokurorai nustatė, kad kontrabandininkai kyšiams per tarpininkus muitinės pareigūnams skyrė apie 50-80 tūkst. eurų (276 tūkst. 224 litų), dalį kontrabandininkų duotų pinigų tarpininkai pasilikdavo sau. Ikiteisminio tyrimo metu dalį kyšių grąžino į prokuratūros depozitinę sąskaitą.

„Dėl kiekvieno kontrabandos epizodo įrodymų yra pakankamai daug, nes informacija buvo renkama kriminalinės žvalgybos įstatymo nustatyta tvarka. Telefoniniai pokalbiai, muitininkų sekimas, medžiaga gauta iš Baltarusijos generalinės prokuratūros, daug duomenų gauta iš Lenkijos apygardų prokuratūrų, pakankamai daug informacijos gauta ir iš Vokietijos“, – BNS sakė prokuroras G. Jasaitis.

V. Karalius kaltu neprisipažįsta, vadina save tik tarpininku.  

Byla Vilniaus apygardos teisme nagrinėta daugiau nei šešerius metus, per tą laiką pasikeitė trys teisėjų kolegijos. Dabar bylos nagrinėjimas eina pabaigos link, savo kalbas sako kaltinamųjų advokatai. Jie neįžvelgia įrodymų dėl egzistavusio nusikalstamo susivienijimo.

Prokuroras G. Jasaitis mano, kad procesas pailgėjo, nes į vieną buvo sujungtos dvi kontrabandos bylos. Vienos bylos nagrinėjimas jau buvo įpusėjęs, iki proceso pabaigimo tetrūko maždaug dešimties posėdžių. Taip įpusėjus bylą prie jos buvo prijungta kita didelė kontrabandos byla ir procesas pradėtas iš naujo. Prokuratūra skundė nutartį dėl sujungimo, tačiau Apeliacinis teismas paliko galioti sprendimą dėl sujungimo.

V. Karalius anksčiau jau yra figūravęs teisėjų korupcijos byloje. Teisėsaugos pareigūnų duomenimis, itin stambaus masto kontrabanda besivertęs V. Karalius 2002-aisiais kreipdavosi į savo tuometinės sugyventinės tėvą teisėją, kad šis padėtų išvengti suėmimo už kontrabandos gabenimą įkliuvusiems jo bendrams. Šioje byloje iš viso nuteisti trys teisėjai – buvęs Lazdijų rajono apylinkės teismo pirmininkas Arvydas Gudas, Biržų rajono apylinkės teismo teisėja Palmira Linkevičienė ir Panevėžio miesto apylinkės teismo pirmininkas Darius Japertas.

V. Karaliui tuomet teismas skyrė pustrečių metų laisvės atėmimo, bausmės vykdymas atidėtas dvejiems metams.

2009 metų pabaigoje V. Karalius su bendrininkais pripažintas kaltu dėl nusikalstamo susivienijimo ir kontrabandos tinklo organizavimo. Tuomet jam teismas skyrė subendrintą galutinę dvejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, atliekant ją pataisos namuose. Neatlikęs visos bausmės jis išėjo į laisvę.

2011 metais jis buvo vėl sulaikytas dėl itin didelės kontrabandos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Komskis

Nebejuokinkit voveriu.

Anonimas

taip ir turi buti ,visiems bus tvarka pagaliau,

SUSIJUSIOS NAUJIENOS