Mokestinių pažeidimų Vilniaus apskrities metalo supirktuvėse – nors vežimu vežk | Diena.lt

MOKESTINIŲ PAŽEIDIMŲ VILNIAUS APSKRITIES METALO SUPIRKTUVĖSE – NORS VEŽIMU VEŽK

  • 1

Vykdydama projektą „Grynieji kasoje", Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Vilniaus AVMI) trečiadienį atliko operatyvius metalo laužą superkančių Vilniaus miesto ir Švenčionių rajono įmonių patikrinimus. Nustatyta ne tik daugybė mokestinių ir  buhalterinės apskaitos pažeidimų, bet ir rastas nelegaliai dirbęs asmuo.

„Vilniaus AVMI darbuotojai metalo laužo ir atliekų supirkimo įmones šiais metais tikrino nebe pirmą kartą. Vasarą metalo supirktuves tikrinome kartu su kolegomis iš Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir Aplinkos apsaugos departamento atlikome 34 operatyvius patikrinimus ir daugiau nei pusėje įmonių nustatėme metalo laužo ir atliekų supirkimo apskaitos pažeidimų. Šįkart Vilniaus AVMI patikrino ne tik netikrintas supirktuves, bet ir pasižymėjusias vasarą", - sako Vilniaus AVMI viršininkas Marius Žemgulis.

Operatyvių patikrinimų metu buvo atliktas kontrolinis metalo laužo pardavimas. Keturių supirkimo aikštelių darbuotojai, priėmę, pasvėrę ir atsiskaitę grynaisiais pinigais, neišdavė apskaitos dokumentų, liudijančių įvykusi sandėrį. Pasitaikė atvejų, kai darbuotojai tik ant popieriaus lapelio užsirašydavo priimto metalo laužo kiekį ir išmokėtą sumą. Vilniaus AVMI darbuotojai vienoje metalo supirktuvėje rado tokių lapelių už beveik 2 tūkst. litų.

Supirktuvių savininkai teisinosi, kad patys metalo laužo tiekėjai ne tik kad neprašo, bet ir piktybiškai neima metalo pardavimą ir pinigų mokėjimą patvirtinančių dokumentų. Tačiau ne visi aikštelių savininkai ir darbuotojai buvo kalbūs - dviejose supirktuvėse įmonių atstovai išvis nebendradarbiavo ir net trukdė Vilniaus AVMI darbuotojams atlikti patikrinimus, todėl į pagalbą teko kviestis policijos pareigūnus.

Dvi metalo supirkimo įmonės nebuvo pranešusios apie savo naujus padalinius Švenčionių rajone, nors ten jie veikia nebe pirmus metus. Tikrinant, kaip tvarkoma perparduoti supirkto metalo laužo ir atliekų apskaita, nustatyta, kad viena įmonė pardavinėjo orą, nes per pastarąjį pusmetį juodojo metalo laužo pardavė 38 tonomis daugiau, nei buvo įsigijusi, todėl buhalterinėje apskaitoje susidarė neigiamas metalo laužo likutis. Įmonė nepateikė metalo, kurio minimali vertė viršija 24 tūkst. Lt, įsigijimo dokumentų.

Nagrinėjant įmonių apskaitos dokumentų ir pateiktų deklaracijų duomenis nustatyta, kad trys įmonės nedeklaravo dalies už metalo laužą išmokėtų išmokų ir į biudžetą nesumokėjo dešimčių tūkstančių litų pajamų mokesčio. Dvi metalo supirkimo aikštelės priėmė ir draudžiamą supirkti spalvotąjį metalą.

Operatyvaus patikrinimo metu vienos Vilniaus įmonės metalo laužo aikštelėje rastas nelegalus darbuotojas. Jis krovė metalo laužą. Darbuotojas paaiškinime nurodė, kad įmonėje dirba trečią dieną, nuo 9:00 iki 12:00 val. , kad į darbą pusei etato už 500 Lt atlyginimą jį priėmė įmonės direktorius. Vadovui, leidusiam darbuotojui dirbti nelegaliai, gresia administracinė atsakomybė ir tesimo skiriama bauda nuo 3 tūkstančių iki 10 tūkstančių litų.

„Įmonės už superkamą metalo laužą ir atliekas atsiskaito grynais pinigais, tad nenuostabu, kad šiame sektoriuje esama didelės rizikos neapskaityti dalies pajamų. Vilniaus AVMI ir toliau stebės bei analizuos apskrities metalo supirkimo įmonių rodiklius, o jei reikės, atliks operatyvius ar inicijuos kitus mokestinius patikrinimus", - sako  Vilniaus AVMI viršininkas Marius Žemgulis, pažymėdamas, kad  pagal nustatytą tvarką metalo laužo ir atliekų supirkėjas privalo surašyti pirkimo-pardavimo aktą, išmokėtų pinigų kasos išlaidų orderį ar pinigų priėmimo kvitą, dokumentuose įrašyti priimto metalo laužo kiekį, vertę, pardavėjo vardą, pavardę ir asmens duomenis.

Vilniaus AVMI primena, kad gyventojai, turintys informacijos apie įvairius mokestinius pažeidimus, apskaitos dokumentų neišdavimą, nelegalų darbą, neapskaitomas pajamas ir kitus mokesčių vengimo atvejus, gali pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildę elektroninę anketą VMI svetainėje arba pasinaudoję išmaniųjų telefonų programėle „Pranešk", taip pat apsilankę apskrities mokesčių inspekcijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Aha

Mokestiniai pažeidimai metalo supirktuvėse valdžiai rūpi, o kad supirkinėjamas vogtas metalas, taip pat ir kanalizacijos dangčiai, kuriuos pavogus jau ne viena nelaimė atsitiko - į tai nusispjaut...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS