Neužrakintu „CityBee“ automobiliu pasivažinėję jaunuoliai nuteisti už vagystę | Diena.lt

NEUŽRAKINTU „CITYBEE“ AUTOMOBILIU PASIVAŽINĖJĘ JAUNUOLIAI NUTEISTI UŽ VAGYSTĘ

Neužrakintu „CityBee“ automobiliu Vilniaus mieste ir rajone pasivažinėję jaunuoliai nuteisti už vagystę, jiems skirtas laisvės apribojimas.

Kaip ketvirtadienį pranešė prokuratūra, „CityBee“ automobiliu pasivažinėjusius ir jį šalikelėje palikusius jaunuolius Vilniaus apygardos teismas pripažino kaltais dėl vagystės bei naudojimusi nusikalstamu būdu įgytu turtu.

Išnagrinėjęs baudžiamąją bylą apeliacine tvarka, teismas du jaunus vyrus pripažino kaltais už vagystę, o trečiąjį – už naudojimąsi nusikalstamu būdu įgytu turtu. Jiems skirtos Vilniaus apylinkės prokuratūros prokuroro siūlytos bausmės – laisvės apribojimas keturiems mėnesiams.

Nusikaltimas buvo įvykdytas daugiau nei prieš ketverius metus – 2019 metų kovo mėnesį. Per tą laiką byla buvo nagrinėjama kelių instancijų teismuose, jaunuoliai buvo išteisinti.

Bylos duomenimis, A. B. ir V. R. vieno sostinėje esančio prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje rado neužrakintą „CityBee“ automobilį. Jo salone aptikę raktelius, vaikinai užvedė automobilį ir juo išvažiavo, tokiu būdu pagrobdami didelės vertės svetimą turtą.

T. M., žinodamas, kad automobilis įgytas nusikalstamu būdu, vairavo šį automobilį po Vilniaus miestą ir rajoną, kol, pamatęs atvažiuojančius policijos pareigūnus, automobilį paliko šalikelėje.

Vilniaus miesto apylinkės teismas 2022 metų kovo 23 dieną nuosprendžiu visus tris kaltinamuosius išteisino kaip nepadariusius veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Nesutikdamas su tokiu teismo sprendimu, prokuroras teikė apeliacinį skundą. Tačiau Vilniaus apygardos teismas šiemet sausį jo netenkino.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, išnagrinėjęs prokuroro kasacinį skundą, spalį  panaikino Vilniaus apygardos teismo nutartį, kuria buvo atmestas prokuroro skundas, ir perdavė bylą iš naujo nagrinėti apeliacine tvarka.

Gruodžio 21 dieną Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija, dar kartą įvertinusi baudžiamosios bylos medžiagą, atsižvelgė į prokuroro apeliaciniame skunde išdėstytus argumentus bei Lietuvos Aukščiausiojo Teismo šioje baudžiamojoje byloje priimtus išaiškinimus. Teisėjų kolegija konstatavo, kad pirmosios instancijos teismas svetimą turtą pasisavinusius ir juo pasinaudojusius asmenis išteisino nepagrįstai.

Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija nurodė, kad, jauni vyrai, atidarę neužrakintą automobilį, jį užvedę bei pakaitomis jį vairuodami, žinojo, kad automobilis yra svetimas, jie nesilaikė naudojimosi automobiliu tvarkos ir neketino už jį atsiskaityti, nors laikinas naudojimasis trumpalaikei nuomai skirtais automobiliais yra mokamas.

Teismas taip pat pažymėjo, kad asmenys, naudodamiesi automobiliu, nesirūpino jo būkle: vairavo jį nelabai mokėdami ir neįgiję teisės vairuoti, tokiu būdu keldami grėsmę ne tik pagrobto automobilio, bet ir savo bei kitų eismo dalyvių saugumui. Nors vaikinai turėjo tikslą pasinaudoti automobiliu tik laikinai, jie nesiekė automobilio išsaugoti ir grąžinti savininkui, todėl tokie jų veiksmai vertintini kaip didelės vertės svetimo turto vagystė bei naudojimasis nusikalstamu būdu įgytu turtu.

A. B. nuteistas už vagystę, jam bausmė subendrinta su už kitą nusikaltimą 2020 metų gruodžio 29 dieną Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendžiu skirta bausme, jam teismas skyrė galutinę dvejų metų ir keturių mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Taip pat kaltu dėl vagystės pripažintas V. R. Jo bausmę subendrinus su 2020 metų lapkričio 11 dienos nuosprendžiu už kitą nusikaltimą jam skirta bausme, V. R. skirta galutinė bausmė – laisvės atėmimas vieneriems metams ir 11 mėnesių. Konstatuojama, kad abu jaunuoliai bausmę jau atliko.

Už naudojimąsi svetimu turtu nuteistas T. M. visą keturių mėnesių laisvės apribojimo bausmės atlikimo laikotarpį įpareigotas dirbti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

As

manau, kad jaunuoliams užtenka atsiprašyti, ir samprata "vagystė " jau išnyko, nes valdžios vyrams tai čekiukų "įsisavinimas", ir jiems nieko už tai!!!...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS