NVSC: name Vilniuje gyvsidabrio tarša dar viršija normą, gyventojams patariama negrįžti | Diena.lt

NVSC: NAME VILNIUJE GYVSIDABRIO TARŠA DAR VIRŠIJA NORMĄ, GYVENTOJAMS PATARIAMA NEGRĮŽTI

  • 1

Name sostinės senamiestyje antradienį rasto gyvsidabrio koncentracija dar viršija normą, todėl gyventojams nerekomenduojama grįžti į patalpas, teigia Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

NVSC informavo, kad specialiosioms tarnyboms surinkus Vilniaus senamiestyje, gyvenamojo namo bute, po grindimis aptiktą išsiliejusį gyvsidabrį, trečiadienį atlikti pakartotiniai patalpų oro tyrimai.

„Nustatyta, kad šios nuodingos medžiagos garų koncentracija tiek bute, kuriame ji aptikta atliekant remonto darbus, tiek dalyje kitų patalpų viršija normą, todėl gyventojams vis dar nerekomenduojama grįžti į patalpas“, – teigia NVSC.

Tarnybos duomenimis, nustatyta, kad gyvsidabrio garų koncentracija leistiną ribą kai kuriose namo vietose trečiadienį viršijo daugiau nei šimtą kartų: bute, po kurio grindimis ir aptikta ši medžiaga, ji siekė 0,01 mg/m³, artimiausiose gretimose patalpose – svyravo nuo 0,01-0,04 mg/m³. Tuo metu Higienos normoje nustatyta didžiausia leidžiama koncentracija yra 0,0003 mg/m³.

Patalpų oro tyrimus, NVSC užsakymu, atliko Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Įstaigos vadovas Vaidotas Gruodys teigia, kad antradienį atsižvelgus į Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento pareigūnų atliktų tyrimų rezultatus centras „griežtai nerekomendavo“ gyventojams būti patalpose.

„Tokia pati rekomendacija išlieka ir šiandien, atlikus pakartotinius patalpų oro tyrimus. NVSC ir toliau stebi situaciją, namo administratoriui ir gyventojams pateiktos rekomendacijos dėl vėdinimo. Patalpų oro tyrimai bus kartojami, kol bus įsitikinta, kad gyventojams grįžti į patalpas saugu“, – pranešime sakė V. Gruodys.

NVSC informuoja, jog visos tarnybos vakar, vos tik gavusios informaciją iš Bendrojo pagalbos centro, „dėjo visas įmanomas pastangas“, kad židinys būtų kaip įmanoma greičiau lokalizuotas ir likviduotas: gyvsidabris pašalintas iš patalpų, o gyvsidabriu užterštos atliekos išvežtos, patalpos per naktį paliktos vėdintis. Taip pat teiktos rekomendacijos, kaip elgtis gyventojams, kad būtų apsaugota jų sveikata.

Išsiliejusio gyvsidabrio antradienį rasta sostinės senamiestyje, tvarkant namą, butus dėl to turėjo palikti 20 gyventojų. Specialistai surinko apie 100 gramų šio nuodingo sunkiojo metalo.

Specialistai ragina išsiliejus gyvsidabriui pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112, kad jį saugiai galėtų surinkti PAGD specialistai, o esant priemonėms, galima tai daryti ir savarankiškai.

Nerekomenduojama to daryti dulkių siurbliu, kadangi aukštesnė temperatūra jame gali sukelti gyvsidabrio garavimą ir taip dar labiau užteršti patalpas, taip pat nešluoti jo, nes taip gyvsidabris bus suskaidytas į dar mažesnius lašelius ir paskleistas dar plačiau.

Gyvsidabrio taip pat negalima pilti į nuotekų sistemą.

Žmonėms, nuogąstaujantiems, kad galėjo apsinuodyti gyvsidabriu, rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Gyvsidabris yra sidabriškai baltas blizgantis skystas metalas. Patekęs į organizmą gyvsidabris kaupiasi inkstuose, kepenyse, smegenyse, raumenyse, kauluose ir trikdo jų funkcijas, sukelia kepenų atrofiją, inkstų kanalėlių nekrozę, slopina aminorūgščių sintezę, kalcio apykaitą, seleno įsavinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

A

Tai kur tie valkatos miegos net nakvynės namų nepasiūlė

SUSIJUSIOS NAUJIENOS