Po grasinimų „pakasti“ V. Rubavičius kreipėsi į teisėsaugą | Diena.lt

PO GRASINIMŲ „PAKASTI“ V. RUBAVIČIUS KREIPĖSI Į TEISĖSAUGĄ

Kultūros ir meno premijos laureatas, filosofas Vytautas Rubavičius ketvirtadienio rytą kreipėsi į teisėsaugą dėl galimo politinio persekiojimo, apie kurį išvakarėse taip pat informavo Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą bei Kriminalinės žvalgybos parlamentinės priežiūros komisiją.

Kaip Eltai sakė V. Rubavičius, intensyvius persekiojimo veiksmus jis patyrė šį pirmadienį, mažiau intensyvius - antradienį. Gruodžio 11 dieną buvo įsilaužta į jo asmeninį kompiuterį, į kurį buvo siunčiami grasinimai ir patyčios. Siūlyta „keisti mąstymą“, įspėta - „nepasislėpsi“ ir grasinta „pakasti“. Vykstant išpuoliui buvo pakeisti prieinamų interneto tinklų pavadinimai, stebėti ir realiu laiku komentuoti namuose esančių žmonių veiksmai, trumposiomis žinutėmis referuota į namuose vykusį gyvą pokalbį.

Seimo narius pasiekė ir daugiau detalių: tą patį vakarą įeita į namus, pavogtas telefonas, palikti akivaizdūs apsilankymo ženklai, kurių lengvai galima ir nepalikti, kitą rytą telefonas su ištrintais duomenimis rastas paliktas laiptinėje.

Paklaustas, kas ir kodėl galėtų taip elgtis, V. Rubavičius Eltai sakė, kad sunku pasakyti. „Visi žmonės yra susiję, gal kažkam užkliuvo mano rašiniai, o gal kažkas per mane su kažkuo iš politikų nori suvesti sąskaitas, imituodami politinį persekiojimą, ir pasirinkęs mano asmenį kaip tam tikro persekiojimo objektą. Sunku daugiau pasakyti - Lietuvoje juk žmonės išmanūs, moka vieni kitus kankinti. Bet kad yra panaudotos kibernetinės aukšto lygio priemonės, man akivaizdu“, - kalbėjo filosofas.

Sunku daugiau pasakyti - Lietuvoje juk žmonės išmanūs, moka vieni kitus kankinti. Bet kad yra panaudotos kibernetinės aukšto lygio priemonės, man akivaizdu.

Pasak V. Rubavičiaus, jis niekada negalėjo skųstis žodžio laisve, visada rašė tai, ką nori, tik ne visuomet būdavo spausdinamas. „Tačiau tai yra suprantama, turint omenyje, kad keičiasi pagrindinės ideologinės nuostatos, ir tam tikros reiškiamos mintys ar susirūpinimas valstybės politikoje vykstančiais reiškiniais tampa nepageidaujami. Nebuvo taip, kad neturėčiau kur pasakyti savo žodžio. Šiuo metu taip pat jaučiuosi laisvas kalbėti, tik taip pat manau, kad žmonės, kurie galbūt labai domisi manimi, girdi ir šį pokalbį. Nieko nepadarysi - gyvename technologinių galimybių metu, kai viskas įmanoma ir apie žmogų viską galima sužinot“, - sakė V. Rubavičius.

Ketvirtadienį Vilniaus forumo išplatintame pranešime teigiama, kad Lietuvoje daugėja politinio persekiojimo apraiškų. Politiškai motyvuoti išpuoliai prieš laisvai mąstančius ir kritiškai vertinančius Lietuvos padėtį bei ydingus valdžios ir kitų institucijų veiksmus darosi vis dažnesni, atviresni ir įžūlesni.

„Prieš V. Rubavičių pasitelkti veiksmai liūdnai primena specialiųjų tarnybų taikomus moralinio ir psichologinio spaudimo ir bauginimo metodus. Jų pobūdis ir mastas liudija, kad išpuolio vykdytojai yra įsitikinę savo nebaudžiamumu ir jaučiasi esą aukščiau įstatymo. Šiems veiksmams būdingi tipiški politinio persekiojimo dėl ,,neteisingų“ pažiūrų bruožai“, - konstatuojama pranešime.

Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatas, filosofijos mokslų daktaras V. Rubavičius - Lietuvos poetas, publicistas, kultūros kritikas, žurnalistas, vertėjas. 2007 m. „Poezijos pavasario“ laureatas. 1975 m. Vilniaus universitete baigė astrofiziką. Dirbo filosofijos, sociologijos ir teisės institute, redagavo žurnalą „Mokslas ir gyvenimas“, buvo „Literatūros ir meno“ vyr. redaktoriumi ir redakcijos darbuotoju.

2012 m. V. Rubavičius apdovanotas Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Vero

Manau, kad tai karbovskio šaikos darbelis. Juk jam jau pamažu darosi riesta, o užspiestas į kampą žvėris nudojasi bet kokiomis priemonėmis. Rubavičius gal tik pradžia, nes didesnio išgamos kaip karbovskis Lietuvoje nebūta, net Brazas palyginus su juo dar nebuvo toks baisus.

tai kaip supratau ..

Rubavicius kreipesi y teisesauga del apsaugos nuo banditu...t.y pas tuos pacius kurie jy pazadejo ,,,pakasti,,,

Nuomone.

Juk visus nepriklausomybes metus zude.Kaip nuzude Pociuna? Pats iskrito.Stai ir laisve.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS