Priekabiautojas, puldinėjantis nepilnametes – tik policijos reikalas? | Diena.lt

PRIEKABIAUTOJAS, PULDINĖJANTIS NEPILNAMETES – TIK POLICIJOS REIKALAS?

Vilniaus policijos kriminalistai praėjusį trečiadienį paviešino stebėjimo kameros užfiksuotą vyriškio atvaizdą ir prašė visuomenės pagalbos atpažinti asmenį, kuris Šeškinės ir Fabijoniškių rajonuose puldinėja nepilnametes ir prie jų seksualiai priekabiauja. Šiose bendruomenėse pasidomėjome, ar žmonės linkę pagelbėti pareigūnams.

Priklauso nuo mentaliteto

Policijos interneto tinklalapyje ir socialiniame tinkle "Facebook" paskelbti vyro požymiai: apie 30–40 metų amžiaus, maždaug 165–175 cm ūgio, liekno kūno sudėjimo. Nusikaltimų metu įtariamasis vilkėjo juodą striukę su kapišonu, mūvėjo tamsias kelnes, avėjo juodus batus. Ant striukės kišenių ir kitų dalių yra masyvios užspaudžiamos metalo spalvos kniedės. Atpažinus asmenį, prašoma paskambinti Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo skyriaus tyrėjams, bendruoju pagalbos telefonu 112 arba parašyti privačią žinutę.

Policijos "Facebook" paskyroje pranešimas per 2 paras sulaukė 3,2 tūkst. bendrinimų, daugiau kaip 400 komentarų. Nepaisant, kad įtariamuoju domisi sunkių nusikaltimų tyrėjai, daugelis socialinio tinklo "komentatorių" iš to pasidarė sau pramogą, pristatydami kaip įtariamuosius savo pažįstamus. Kiti žėrė kritiką pareigūnams, kad ilgai delsė paskelbti įtariamojo atvaizdą, mat vyras užfiksuotas su šilta striuke, gatvėje matyti sniegas, o dabar jau įsisiūbavęs pavasaris. Buvo ir ant nusikaltimo ribos balansuojančių pasvarstymų, kad, prieš perduodant policijai, tokį veikėją reikėtų "pakedenti", "perskaičiuoti dantis" ir panašiai.

Sostinės Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo skyriaus vyriausiojo tyrėjo Roberto Doveikos komentarų margumynas nestebina.

Vieni pasišaipo, kiti reaguoja su rūpesčiu, suvokdami grėsmę galbūt ir jų pačių ar artimųjų saugumui.

"Žmonių mentalitetas skirtingas – vieni pasišaipo, kiti reaguoja su rūpesčiu, suvokdami grėsmę galbūt ir jų pačių ar artimųjų saugumui. Pamatyti šį pranešimą turėjo galimybę daugybė žmonių. Tikimės sulaukti visuomenės pagalbos, tai yra viena iš tikimybių, – ieškodami įtariamojo, mes iš tikrųjų dirbame visomis kryptimis," – "Vilniaus dienai" sakė pareigūnas.

Paklaustas, ar visuomenė suteikia policijai naudingos informacijos, R.Doveika atkreipė dėmesį, kad dirba skyriuje, tiriančiame sunkius nusikaltimus: "Žmonės skambina, dalijasi informacija, nes suvokia pavojaus mastą."

Stabdo ir baimė

Fabijoniškių bendruomenės centro atstovas E.Mičiulis policijos pranešime pasigenda tikslesnės informacijos.

"Aiškiau neapibrėžtas arealas, kur tas seksualinis priekabiautojas veikia. Aš gyvenu Fabijoniškių gatvėje, tolėliau yra Ateities gatvė, o už miškelio – M.Romerio universitetas. Tai tame miškelyje, kur dažnai vaikšto universiteto studentės, panašių dalykų irgi būta", – sakė vilnietis.

Jis atkreipė dėmesį, kad įtariamojo fotografija daryta prie Gelvonų g. 40 namo laiptinės, o tai jau kito mikrorajono – Šeškinės – pakraštys. Ten yra Radvilų gimnazija, Žygimanto Augusto pagrindinė mokykla. Didesnė tikimybė, kad iškrypėlis ten ieško savo aukų tarp paauglių mergaičių.

"Jeigu tokią veiklą galima vadinti medžiokle, tai įtartinai besitrainiojantį veikėją gali kažkas ir pro langą pastebėti. Negirdėjęs apie ieškomą asmenį, žmogus gal net nepagalvotų, kad čia seksualinis priekabiautojas... Kita vertus, pagalvojęs, kad ten gali būti policijos ieškomas nusikaltėlis, žmogus gali išsigąsti ir niekam nepranešti, bijodamas, kad pats dėl savo liežuvio nenukentėtų", – svarstė E.Mičiulis.

O jeigu įtariamasis irgi pamatys pranešimą, kad yra ieškomas – ims slapstytis ir sučiupti jį bus dar sunkiau?

"Na, galbūt ir liautųsi prie mergaičių kabinėtis, bet jeigu jau turi tokį polinkį, anksčiau ar vėliau vėl to paties griebsis. Labai gerai, kad policija kreipėsi žmonių pagalbos. Manau, tik laiko klausimas, kol kažkas jį tikrai bus matęs ir atpažins", – įsitikinęs vilnietis. Pasak jo, būtų gerai ir bendruomenėje tokius klausimus aptarti, mat Fabijoniškėse bendruomenė dirba su vaikais, su neįgaliaisiais, o specialiai gyventojų saugumui skirtų projektų dar nebuvo.

Patys rūpinasi saugumu

Šeškinės seniūnas Svajūnas Poškus "Vilniaus dienai" teigė, kad seniūnijoje yra keletas bendruomenių, kurios itin rūpinasi savo aplinkos saugumu, bendradarbiauja su policija: "Čia pasižymėjusi Senosios Šeškinės bendruomenė individualių namų rajone, netoliese yra Vaikų kaimas, tai jie netgi vykdo bendrus projektus su policija."

Konkrečiu policijos pranešimu apie ieškomą seksualinį priekabiautoją prie nepilnamečių mergaičių Šeškinės bendruomenių sąjungos tinklalapyje žmonės dalijasi ir gana aktyviai komentuoja.

"Kažkas tuose komentaruose tik kvailioja, bet yra žmonių, kuriems tai visai ne juokai, jie dalijasi informacija apie panašius atsitikimus, svarsto, kaip apsaugoti savo vaikus", – akcentavo seniūnas.

Kaip pavyzdį jis pateikė bendruomenės grupę "Šeškinė", kuri per socialinius tinklus visados informuoja kitus grupės narius apie jų kieme, aplinkoje įvykusius nusikaltimus ar nemalonius atsitikimus.

"Ar kam automobilį subraižo, ar dingsta kažkas, – jie dalijasi žinia savo tinkle ir padeda vieni kitiems aiškintis tuos įvykius. Bet tai nėra visuotinis reiškinys mūsų seniūnijoje, – pripažino S.Poškus. – Kalbant apie policijos prašymą atpažinti kažką ir pranešti, manau, aktyvesni yra jaunesni žmonės, kažką pamatę jie tikrai praneštų, o vyresni gyventojai tokių dalykų vengia. Bet jeigu žmonės paskaitė pranešimą ir į jį normaliai sureagavo, galbūt įdėmiau stebės aplinką, atkreips dėmesį į įtartiną elgesį, perspės savo vaikus. Jeigu jau policija kreipiasi pagalbos į visuomenę, matyt, reikalas rimtas."

GALERIJA

  • Priekabiautojas, puldinėjantis nepilnametes – tik policijos reikalas?
Vilniaus VPK nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

paprasta

visom mergaitėm ir moteriškėm privalu nešiotis šaukštą-kad laiku suduotų per pasistojusią vietą

Anonimas

Kodel "Kauno diena"spausdina Vilniaus nesąmones?Mes turim savų reikalų,o kuo vilniečiai užsiėmę?Mūsų"Kauno diena" jau nespėja savo darbų atlikti,pvz.reitingavimo išvis nėra.Taigi,nors Matijošiaus siekis yra prisijaukinti vilniečius,bet kauniečiai nori likti kauniečiais,o ne internacionalais tapti.

Anonimas

,,,ten uz miskelio Riomerines profke,, is kurios ir sliukina visu rusiu iskrypeliai po Vilniu ....jei pilietiskas pilietis tokiam gnydai dantis ismus ,ar nosy sulauzys ar siaip gerai kaulus atkratys , gelbedamas vaikus ,mergaites nuo iskrypelio ---uztasys po teismus ,ir teks ilgai put kalejime ...nes y kunigus ,psichiatrus ir riomerine profke pagrinde ir renkasi studijuot visu rusiu iskrypeliai ,kad ateityje taptu NEPAKALTINAMAIS....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS