Prokuratūra prašo sugriežtinti bausmę „kontrabandos karaliui“ | Diena.lt

PROKURATŪRA PRAŠO SUGRIEŽTINTI BAUSMĘ „KONTRABANDOS KARALIUI“

  • 5

Prokuratūra prašo sugriežtinti bausmę vienoje didžiausių kontrabandos bylų nuteistam Viliui Karaliui ir kitiems asmenims.

Prokuroras Gintaras Jasaitis Lietuvos apeliaciniam teismui pateikė skundą cigarečių kontrabandos byloje, kurioje kaltinimai buvo pareikšti 26 nusikalstamo susivienijimo nariams.

Vilniaus apygardos teismas vieną kaltinamąjį išteisino, dar vieną atleido nuo atsakomybės, nes jis bendradarbiavo su pareigūnais.

Prokuratūra iš dalies nesutinka su Vilniaus apygardos teismo priimtu nuosprendžiu šioje didžiausioje cigarečių kontrabandos byloje, prašo dalį jo pakeisti.

Prokuratūra pirmadienį pranešė, kad vietoje 13 metų kalėjimo V. Karaliui prašoma skirti 16 metų nelaisvės ir 21,6 tūkst. eurų baudą.

Kitam šio susivienijimo lyderiui Svajūnui Čebatoriui vietoje dešimties metų nelaisvės siūloma skirti 15 metų kalėjimo ir 12,5 tūkst. eurų baudą.

Nuteistajam Broniui Kažukauskui prašoma skirti 13 metų laisvės atėmimo bausmę ir 15 tūkst. eurų baudą.

Prokuratūros manymu, Vilniaus apygardos teismo nuosprendyje yra netinkamai pritaikytas baudžiamasis įstatymas bei bausmių skyrimo tvarką reglamentuojančios nuostatos, dėl ko dalis kaltinamų asmenų yra nepagrįstai išteisinti dėl jiems inkriminuotų nusikalstamų veikų, o nuteistiesiems paskirtos bausmės neatitinka tiek padarytų nusikalstamų veikų, tiek asmenų pavojingumo.

„Vilniaus apygardos teismo nuosprendis taip pat neatitinka jam keliamų, nuosprendžio struktūros, turinio reikalavimų, numatytų Baudžiamojo proceso kodekse“, – teigiama prokuratūros pranešime.

Lietuvos apeliacinio teismo prašoma papildomai atlikti veiksmus, siekiant išsiaiškinti kai kurių nuteistųjų asmenų areštuoto turto kilmę.

Nusikalstamo susivienijimo veikloje dalyvavo ne tik kontrabandininkai, bet ir jiems už kyšius talkinę muitininkai.

Pirmoji kontrabandos byla Vilniaus apygardos teismą pasiekė 2012 metų rudenį. Joje dešimt asmenų, tarp jų buvęs policijos pareigūnas V. Karalius, kaltinti sukūrę Rusijoje, Baltarusijoje, Lenkijos ir Vokietijos veikusį nusikalstamą susivienijimą ir organizavę bendros daugiau nei 7 mln. litų (2 mln. eurų) vertės cigarečių kontrabandą.

Bylos duomenimis, cigaretės 2009–2010 metais buvo atvežamos į Lietuvą iš Baltarusijos ir gabenamos iš Lietuvos į Vokietiją per Lenkiją. Prokurorai nustatė, kad kyšiams muitinės pareigūnams buvo skirta 80 tūkst. eurų.

Kol teisme buvo nagrinėjama ši kontrabandos byla, buvo baigta tirti dar viena su V. Karaliaus grupuote susijusi byla ir 2014 metų sausio pabaigoje perduota teismui. Per šį tyrimą nustatyta, kad per dvejus metus į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos šalis vilkikais neteisėtai įvežta ir išvežta cigarečių, kurių muitinė vertė viršija 35 mln. litų (apie 10 mln. eurų). Vėliau šios bylos buvo sujungtos į vieną bylą ir teisme nagrinėjamos kartu.

Nelegaliai per sieną gabenta arba bandyta pergabenti daugiau nei 84,6 mln. vienetų kontrabandinių rūkalų.

Nustatyta, kad neteisėtai pergabenti rūkalus padėjo muitinės pareigūnai – bendra kyšių, kurie buvo perduoti Baltarusijos ir Lietuvos muitinės pareigūnams, praleidusiems be muitinio tikrinimo cigaretes vežusius vilkikus, suma viršija milijoną litų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Pradėkite uždirbti internetu

„Google“ sumokėjo už kiekvieną savaitę internetu nuo 5500 iki 7500 eurų. Pirrmą mėnesį iš „Google“ gavau 26748 eurų atlyginimą. Laisvalaikiu dirbu 4 valandas per dieną. Tai tikrai patogi vartotojui ir aš tiesiog tokia laiminga, kad apie tai sužinojau. eikite į šią svetainę, jei norite gauti daugiau informacijos ... .........................>>>>>>>>>>> w­w­w.T­­r­a­­b­a­­j­­o­s­7.C­o­m

Lana Nowak

Aš ieškau vyro už atvirus santykius! Su manimi galite susisiekti per šį portalą - www.sro.tc/lana99

Komskis

Prasom.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS