Šaudynių Vilniaus gimnazijoje atgarsiai: ar vaikams saugu mokyklose? | Diena.lt

ŠAUDYNIŲ VILNIAUS GIMNAZIJOJE ATGARSIAI: AR VAIKAMS SAUGU MOKYKLOSE?

  • 10

Viešojoje erdvėje neseniai nuskambėjo atvejis, kai vienoje iš sostinės mokyklų įvyko susišaudymas – šratiniu pistoletu sužaloti du nepilnamečiai. Po šio įvykio kilo diskusijų, ar mokiniai saugus mokyklose, praneša LNK.

Prie Vilniaus Radvilų gimnazijos vykusių šaudynių aplinkybes vis dar aiškinasi policija.

„Mūsų komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo“, – sako Vilniaus 6-ojo policijos komisariato viršininkas Gediminas Šarauskas.

Anot mokyklos vadovų, šūviai iš ginklo vienam vaikui pataikė į ranką, kitam – į smilkinį. Į ligoninę nuvežtas septyniolikmetis ir penkiolikmetis. Policija apklausia septyniolikmetį ir šešiolikmetį. Nė vienas neprisipažino šaudęs, po apklausų buvo paleisti.

„Įvykyje dalyvavę asmenys nustatyti, intensyviai atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai, dar įtarimų nesame pareiškę“, – su situacija supažindina G.Šarauskas.

Už tokias šaudynes gresia iki dvejų metų nelaisvės. Tačiau kol kas ginklas nerastas, neaišku, iš kur paauglys jį gavo. Prieš ketverius metus kažkas šioje mokykloje pripurškė dujų, daug mokinių ėmė kosėti, pedagogams taip pat teko kviesti specialiąsias tarnybas. Ko imsis mokykla, kad tokie atvejai nesikartoti, mokyklos vadovybė pakomentuoti nerado laiko, tačiau tėvai ėmė svarstyti, ar vaikai šalies mokyklose saugūs.

Pistoletą, ar kažkokių kitų dalykų, cigarečių duoda ne mokykla. Norėčiau akcentuoti ir tėvų atsakomybę.

„Būtų liūdna, jei artėtume prie pavyzdžio, kai vaikai laisvai atsineša ginklų į mokyklą“, – sako Tėvų forumo tarybos pirmininkas Kęstutis Mikolajūnas.

Simono Daukanto gimnazijoje Vilniuje prieš kelerius metus moksleivis koridoriuje papurškė dujų. Draudimas neštis ginklų ir kitų neleistinų daiktų yra įrašytas šios mokyklos taisyklėse, su kuriomis moksleiviai supažindinami kiekvienų mokslo metų pradžioje. Ką atsineša vaikai, ir tėvų atsakomybė.

„Pistoletą, ar kažkokių kitų dalykų, cigarečių duoda ne mokykla. Norėčiau akcentuoti ir tėvų atsakomybę. Jie yra arčiausiai vaiko, daugiausia valandų per parą praleidžia kartu, ir turėtų kartkartėmis aptarti, kas turėtų būti kuprinėje“, – sako S.Daukanto gimnazijos direktorė Jolanta Knyvienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

„Vis tiek vaikai, tėvams nežinant, gali kažko įsidėti. Pradinukai žaislų įsideda“, – mano K.Mikolajūnas.

Anot Tėvų forumo vadovo, kai kurios mokyklos bando įtraukti į sutartis galimybę tikrinti vaikų kuprines, tačiau tai būtų galima daryti tik kilus reikalui ir tėvams leidus.

Prieš kelerius metus S.Daukanto gimnazija, suderinus su bendruomene ir policija, surengė kuprinių patikros akciją – ieškojo narkotikų.

Būtų liūdna, jei artėtume prie pavyzdžio, kai vaikai laisvai atsineša ginklų į mokyklą.

„Tuomet iš tiesų nieko neradome. Bet buvo kilę įtarimų“, – sako direktorė J.Knyvienė.

Mokykla nesiruošia statyti metalo ir patikros vartų, tam nepritaria ir tėvai.

„Blogiausia būtų, jei iš mokyklos padarytume, perkeltine prasme, įkalinimo įstaigą, į kurią sunku patekti, reikia praeiti pro patikrinimo punktus“, – nuogąstauja Tėvų forumo tarybos pirmininkas K.Mikolajūnas.

Kai kurios mokyklos turi vaizdo kamerų, tačiau kai kurioms kitoms jos nepriimtinos. S.Daukanto gimnazija svarstė jų įrengti po vagystės drabužinėje.

„Diskutavome apie kameras galbūt drabužinėje, nes ji bendra, bet bendras rezultatas buvo neigiamas, dauguma bendruomenės narių pasisakė prieš kameras“, – apie nepavykusius bandymus užsimena direktorė.

Kamerų nėra ir prie mokyklos. Vilniaus savivaldybė šiemet įrengė prie 30 ugdymo įstaigų vaizdo kameras. Jei bus pinigų, svarsto įrengti ir prie kitų mokyklų. Tiesa, kai prieš kelerius metus buvo net kelis kartu apšaudytas Klaipėdos technologijų mokymo centras, kameros šaulio neparodė.

Švietimo ministerija sako, kad savivaldybės ir mokyklos turėtų rengti pokalbius su vaikais ir susitikimus su tėvais dėl saugumo mokyklose, ginklų naudojimo padarinių. Tam galėtų pasitelkti kariuomenę ir policiją, kurios turi bendravimo su moksleiviais patirties.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

senis

kažkaip tai buvo mokyklos kaip ir uždaros ,ir buvo tvarka,kas atsitiko kad vėl mokyklos tapo paeinamais kiemais.

Ernestas.

Meluoja. Lietuvos Respublikos karo kurstymas, propoganda. Lietuvos Respublikos Kauno teisėsauga, Darius Žukauskas, Mindaugas Baršys.

Reikia ziūrėti kas nus rusų mokyklose

Su ukrrainiečiais pabėgėliais. Vienoj mokykloj nukentėjusieji ir palailantys putina, galimi konfliktai. Reikia stiprinti lietuviu kalbos mokymą ten, nėra jokio monitoringo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS