Per tarptautinę operaciją sutriuškinta organizuota nusikalstama grupuotė | Diena.lt

PER TARPTAUTINĘ OPERACIJĄ SUTRIUŠKINTA ORGANIZUOTA NUSIKALSTAMA GRUPUOTĖ

Lietuvos policininkai ir prokurorai, bendradarbiaudami su užsienio šalių policijos ir muitinės pareigūnais, išaiškino organizuotą nusikalstamą grupuotę, kontrabanda gabenusią narkotikus įvairiose užsienio šalyse.

Grupuotė taip pat užsiėmė nelegalia tabako produkcijos gamyba bei realizavimu tarptautiniu mastu, antradienį pranešė policija.

Policijos atstovas Ramūnas Matonis BNS sakė, kad per tarptautinę operaciją praeitą savaitę buvo sulaikyta dvylika asmenų – lietuviai, ukrainiečiai, lenkai. Vienas asmuo, grupuotės lyderis, sulaikytas Vilniuje, visi kiti – užsienyje.

Tarptautinės operacija vyko Lietuvoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje, Ispanijoje, tarp sulaikytų dvylikos įtariamųjų – organizuotos nusikalstamos grupuotės lyderis ir aktyviausi nariai.

Kratos Lietuvoje

Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai Lietuvoje minėtų įtariamųjų gyvenamosiose ir pagalbinėse patalpose, automobiliuose atliko dvylika kratų.

Per jas buvo rasta ir paimta dešimtys tūkstančių eurų grynųjų pinigų, narkotinės medžiagos ir kiti civilinėje apyvartoje draudžiami daiktai.

Pasak policijos, per tyrimą nustatyta, kad Lietuvos pilietis subūrė nusikalstamą grupuotę, kuriai vadovaudamas, organizuodavo narkotinių ir psichotropinių medžiagų (kokaino, hašišo, marihuanos) kontrabandą labai dideliais kiekiais iš Ispanijos, Afrikos, Pietų Amerikos valstybių ir tolesnę prekybą Europos šalyse (tarp jų – ir Lietuvoje), taip pat vykdė neteisėtų piniginių lėšų legalizavimą.

Gautos piniginės lėšos buvo legalizuojamos investuojant į nekilnojamąjį turtą, verslą Lietuvoje ir užsienio valstybėse.

Organizuota nusikalstama grupė Belgijoje aktyviai vykdė nelegalią tabako gaminių gamybą bei realizavo juos į Europos valstybes labai dideliais kiekiais. Narkotinėms medžiagoms gabenti grupuotės nariai naudojo jūros, oro ir sausumos transportą, teigiama pranešime.

2020 metų pavasarį Ispanijoje, Malagos mieste, buvo sulaikyti Lietuvos piliečiai su 210 pomidorų skardinių, jose buvo paslėpta 207 kilogramai hašišo.

Keli asmenys už šį nusikaltimą jau nuteisti Ispanijoje, taip pat 2021 metų pavasarį Ispanijoje buvo sulaikytas vilkikas, kurį vairavo Lietuvos pilietis.

Jame buvo rasta ir paimta 200 kilogramų marihuanos, lietuvis Ispanijoje taip pat nuteistas už šį nusikaltimą.

„Pagrindiniai minėtų nusikaltimų organizatoriai yra ką tik tarptautiniu mastu sutriuškintos organizuotos nusikalstamos grupuotės nariai, o Ispanijoje buvo sulaikyti ir nuteisti tik vykdytojai“, – teigia policija.

Belgijoje, Prancūzijoje, Norvegijoje, Ispanijoje buvo sulaikyti vienuolika įtariamųjų. Keturiems iš jų Lietuva yra išdavusi Europos arešto orderius.

Belgijoje veikė nelegalūs rūkalų fabrikai

Per operacijas Belgijoje dalyvavo daugiau kaip 100 muitinės, policijos ir specialiųjų pajėgų pareigūnų, atlikta dešimtys kratų gyvenamosiose vietose, sandėliuose, įmonėse, automobiliuose.

Per kratas, dalyvaujant Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnams, Belgijoje buvo neutralizuoti du visiškai įrengti ir veikiantys nelegalūs cigarečių gaminimo fabrikai, o iš nelegalios apyvartos išimta pagamintų bei skirtų realizuoti daugiau kaip 48 mln. cigarečių vienetų bei paruoštos 32 tonos tabako.

Nustatyta, kad bendrai tarptautinės operacijos metu Europos Sąjungos valstybėse iš nelegalios apyvartos buvo išimta apie 150 mln. pagamintų bei skirtų realizuoti cigarečių „Marlboro“, „Winston“, „Richmond“ ir „Lambert&Butler“.

Policija teigia, kad, realizavus tokį produkcijos kiekį, Belgijos valstybei būtų padaryta daugiau kaip 76 mln. eurų žala. Žinoma, kad neteisėtai gautas pajamas organizuota grupė investuodavo ir Lietuvoje į tam tikrus verslus bei nekilnojamąjį turtą.

Po sėkmingo bendradarbiavimo tarp Lietuvos, Prancūzijos, Italijos, Monako bei Europolo pareigūnų, Prancūzijoje buvo sulaikytas organizuotos nusikalstamos grupės lyderis – Lietuvos pilietis, kuriam Lietuva yra išdavusi Europos arešto orderį.

Griežčiausia bausmė, galinti grėsti organizuotos grupuotės nariams – laisvės atėmimas iki penkiolikos metų.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir kontroliuoja didelę patirtį tokiose bylose turintys Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

GALERIJA

  • Per tarptautinę operaciją sutriuškinta organizuota nusikalstama grupuotė
  • Per tarptautinę operaciją sutriuškinta organizuota nusikalstama grupuotė
  • Per tarptautinę operaciją sutriuškinta organizuota nusikalstama grupuotė
  • Per tarptautinę operaciją sutriuškinta organizuota nusikalstama grupuotė
  • Per tarptautinę operaciją sutriuškinta organizuota nusikalstama grupuotė
  • Per tarptautinę operaciją sutriuškinta organizuota nusikalstama grupuotė
  • Per tarptautinę operaciją sutriuškinta organizuota nusikalstama grupuotė
  • Per tarptautinę operaciją sutriuškinta organizuota nusikalstama grupuotė
Lietuvos policijos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

skiep

kadangi tai rusijos zydas su nusipirkta Lietuvos pilietybe,pavardes neraso.

????

Pavagia desra is parduotuves-pavarde paraso!O cia paslaptis...

ČIA LAISVĖS PARTIJA NE PRIE KO?

Nepasisekė legalizuoti - ėmėsi kontrabanda...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS