Teisėjų, Druskininkų mero korupcijos byla perduoda nagrinėti Šiaulių apygardos teismui | Diena.lt

TEISĖJŲ, DRUSKININKŲ MERO KORUPCIJOS BYLA PERDUODA NAGRINĖTI ŠIAULIŲ APYGARDOS TEISMUI

  • 5

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį perdavė kitam teismui nagrinėti korupcijos bylą, kur kaltinimai pareikšti teisėjams, Druskininkų merui Ričardui Malinauskui.

Byla Šiaulių apygardos teismui perduota iš Vilniaus apygardos teismo, nes didelė dalis pastarojo teismo teisėjų yra susiję su byla – dalyvavo ikiteisminiame tyrime, dirbo su kaltinamaisiais.

Apeliacinis teismas tenkino Vilniaus apygardos teismo pirmininkės prašymą baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai įvairių korupcinio pobūdžio bei kitų veikų padarymu pareikšti šešiolikai asmenų ir vienai bendrovei, perduoti nagrinėti kitam apygardos teismui.

Lietuvos apeliacinis teismas trečiadienį paskelbtoje nutartyje pažymėjo, kad trys Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjai, kuriems buvo paskirta nagrinėti ši baudžiamoji byla, nuo jos pagrįstai nusišalino.

Be to, nustatyta, kad daugiau nei pusė Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų atliko įvarius procesinius veiksmus ikiteisminio tyrimo metu, tad negali nagrinėti baudžiamosios bylos, du teisėjai buvo apklausti ikiteisminio tyrimo metu.

Likę keturi teisėjai dirbo kartu su vienu iš kaltinamųjų Vilniaus miesto apylinkės teisme, taip pat Vilniaus apygardos teismo Civilinių bylų skyriuje dirba teisėjas, kuris yra įtrauktas į apklaustinų teisiamajame posėdyje asmenų sąrašą, o vienas iš kaltinamųjų daug metų dirbo Vilniaus apygardos teisme teisėju.

Lietuvos apeliacinio teismo nuomone, vien tai, kad teisme dirba asmuo, kuris įrašytas į apklaustinų teisiamajame posėdyje asmenų sąrašą, ar kad kai kurie teisėjai yra dirbę su kaltinamaisiais, savaime nėra pagrindas nušalinti visą teismą nuo bylos nagrinėjimo, tačiau šiuo atveju nustatytų aplinkybių visuma gali sukelti abejonių dėl nešališkumo, o tai yra pagrindas bylą perduoti nagrinėti kitam apygardos teismui.

Pasak Apeliacinio teismo pranešimo, kadangi šių metų pirmąjį pusmetį pagal pirmąja instancija išnagrinėtų baudžiamųjų bylų kiekį Šiaulių apygardos teismo darbo krūvis buvo mažesnis už Klaipėdos ir Panevėžio apygardų teismų darbo krūvį, baudžiamoji perduota nagrinėti būtent Šiaulių teismui.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra neskundžiama.

Minima byla teismui buvo perduota liepos pradžioje, tarp kaltinamųjų joje yra Druskininkų meras R. Malinauskas, jo padėjėjas Aivaras Kadziauskas, taip pat buvę teisėjai.

Kaltinimai šiems asmenims yra susiję su vadinamojo „Vijūnėlės“ dvaro byla. 

Pareigūnai sako, kad didelę šios baudžiamosios bylos dalį sudaro duomenys apie nusikalstamas veikas, kuriomis 2018 metų vasarą galimai siekta kyšiu paveikti įvairių instancijų teisėjus ir neteisėtai priimtais sprendimais bandyti išsaugoti šiuo metu jau nugriautą statinį Druskininkuose, viešai žinomą „Vijūnėlės dvaro“ pavadinimu.

Teismui iš viso perduota šešiolika fizinių asmenų ir vienas juridinis asmuo.

Kaltinimai dėl galimos korupcijos pateikti nuo pareigų nušalintam Apeliacinio teismo teisėjui Viktorui Kažiui, buvusiam šio teismo teisėjui Konstantinui Gurinui, buvusiam Aukščiausiojo Teismo teisėjui Egidijui Laužikui, buvusiam Vilniaus apygardos teismo teisėjui Henrichui Jaglinskiui, laikinai nušalintam Vilniaus miesto apylinkės teismo apylinkės teismo teisėjui Robertui Rainiui.

Tarp kaltinamųjų – ir buvęs Aukščiausiojo Teismo teismo teisėjo padėjėjas Airingas Kartanas.

Likę kaltinamieji yra advokatų klientai, galimos korupcijos grandinės tarpininkai.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

matijošaitis myli putkiną

todėl ir remia karą Ukrainoje

sėdi toks

kaip katinas į miltus prišikęs

Vytas

O kaip ten tos Palangos dusines ar nugriautos???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS