Teismas D. Mockaus apklausą „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje tęs sausį | Diena.lt

TEISMAS D. MOCKAUS APKLAUSĄ „MG BALTIC“ POLITINĖS KORUPCIJOS BYLOJE TĘS SAUSĮ

Vilniaus apygardos teismas koncerno „MG Baltic“ savininko Dariaus Mockaus apklausą politinės korupcijos byloje planuoja tęsti sausį.

Teisme ketvirtadienį peržiūrėtas 2015 lapkričio 9-osios vaizdo įrašas, slapta darytas restorane „Galo do Porto“ sostinės senamiestyje. Čia „MG Baltic“ savininkas, taip pat tuometinis koncerno viceprezidentas Raimondas Kurlianskis susitiko su buvusiu „darbiečiu“ Vytautu Gapšiu.

Tyrimo medžiagoje užfiksuota, kad V. Gapšys po maždaug tris valandas trukusio susitikimo iš restorano išsinešė dovanų maišelį.

Teismas ketvirtadienį baigė žiūrėti šį įrašą, tačiau D. Mockaus apklausos dėl jo nepradėjo ir tai norėjo daryti kitą savaitę. Tačiau D. Mockus teigė kitą savaitę nebūsiantis Lietuvoje, todėl nukėlė apklausą į sausio 15-ąją.

Pareigūnų užfiksuotame pokalbyje girdėti, kaip V. Gapšys ir verslininkai aptaria tuometes politines aktualijas, Darbo partijos ambicijas 2016-ųjų Seimo rinkimuose gauti „apie 20 vietų“.

Prašymas – padėti konkursuose už nuolaidas

Kaip skelbė naujienų portalas delfi.lt, remdamasis bylos medžiaga, pokalbyje paliečiami klausimai, susiję su kelio Vilnius–Utena remontu, Ignalinos atominės elektrinės radioaktyvių atliekų tvarkymo projektais.

R. Kurlianskis užsimena apie koncerno įmonių ketinimus dalyvauti konkursuose, taip pat ragina V. Gapšį „padirbėti“ vieną kadenciją su tuometiniu „Lietuvos geležinkelių“ vadovu Stasiu Dailydka. Savo ruožtu V. Gapšys išsako prašymą, jog partija būtų palaikoma koncerno valdomoje žiniasklaidoje, prašo „pažiūrėti nuolaidų“ eteryje.

R. Kurlianskis užsimena tikintis, kad „darbiečiai“ po 2016-ųjų rinkimų bus valdančiojoje koalicijoje nepriklausomai nuo to, ar valdžioje „bus kairė, ar dešinė“ ir sako, kad jo paminėti Ignalinos atominės elektrinės uždarymo konkursai „būtų pagrindinis dalykas“.

Jis taip pat užsimena apie ankstesnius prašymus V. Gapšiui pabendrauti su tuometės Žemės ūkio ministrės „darbietės“ Virginijos Baltraitienės patarėja Jolanta Butkevičiene. Kaltinimuose nurodyta, kad V. Gapšys pažadėjo „MG Baltic“ atstovams paveikti ministrę, kad ši priimtų koncerno bendrovei „MG Baltic Media“ palankius sprendimus skirstant ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) viešinimui per žiniasklaidą skiriamus pinigus.

R. Kurlianskis tuomet klausė, ko V. Gapšys tikisi iš koncerno.

„Aišku, ta bendra pagalba ir plius žiniasklaida, kas, kas yra, kur galimybė ten su jumis pasikalbėti. Mes ten, aišku, perkam eterį irgi, ta prasme, suprantam, kad kainos, kurios yra deklaruotos, tai ten yra deklaruotos, ten nelabai kažką padarysi. Bet nu ir dabar vat, irgi kalbam, kur yra dar ikirinkiminiai dalykai, kur iki deklaracijų gal kažkur galima ir nuolaidas kažkokias pasižiūrėt ir panašiai“, – vaizdo įraše tvirtino V. Gapšys.

Politinės korupcijos byloje R. Kurlianskis kaltinamas kyšių davimu politikams už koncernui naudingų sprendimų priėmimą. Tuo metu D. Mockui vykdant ikiteisminį tyrimą buvo suteiktas specialiojo liudytojo statusas.

D. Mockus, R. Kurlianskis sako nieko neprašę

D. Mockus žurnalistams plačiau nekomentavo susitikimo ir sakė, kad tai padarys tik davęs parodymus teisme. Verslininkas patikino, kad „Lietuvos piliečiams neuždrausta susitikti ir vakarieniauti“.

„Nieko, jokio tikslo susitarti nebuvo, buvo proginė kalėdinė vakarienė (...). Aš negirdėjau nė vieno prašymo“, – sakė jis.

R. Kurlianskis savo ruožtu taip pat teigia, kad nors susitikimas vyko lapkritį, tai buvo „suplanuotas kalėdinis susitikimas“ su partijos, kurios programai koncernas pritarė, atstovu. Po vakarienės R. Kurlianskis teigia greičiausiai įteikęs V. Gapšiui dovaną – alkoholio butelį, kaip pagal etiketą įprasta ir kitais atvejais.

„Jeigu išimtinai politikų reikalas būtų valdyti valstybę, tai valstybė būtų totalitarinė, nežiūrint į tai, kaip Konstitucijoje demokratiškai bebūtų parašyta. Niekada nemačiau nieko blogo, kad politika bendrauja su verslu arba atvirkščiai“, – dėstė jis.

Jis sako išgirdęs iš V. Gapšio tik prašymą, kad koncerno žiniasklaida „laikytųsi elementarių objektyvumo kriterijų: jei visus kalbina, kad ir jų žmones pakalbintu“.

„Nuolaidos Gapšys neprašė, jis tik pasamprotavo. Aš jam nieko neatsakiau, kaip ir V. Gapšys nieko neatsakė į mano samprotavimus. Yra kaltinamajame akte tik įrašas „pritariamai krenkštė“, – tikino jis.

R. Kurlianskis sako, kad tik įvardijęs V. Gapšiui domėjimosi sritis, o koncerno valdoma statybų bendrovė „Mitnija“ nelaimėjo minimų konkursų.

V. Gapšys: nieko nežadėjau

V. Gapšys taip pat tikina tik prašęs objektyvumo, nes kartais nutikdavo taip, kad žiniasklaida nepakalbindavo „darbiečių“ atstovų, taip pat neneigė pageidavęs nuolaidų už reklamą. Jis sako tiksliai neatsimenantis, ar gavo kažkokių dovanų bei tvirtina visame pokalbyje jokių reikalavimų neišgirdęs ir nieko nežadėjęs „MG Baltic“ atstovams.

„Taip, buvo kalba, kad mes esame vienas didžiausių reklamos užsakovų televizijoms, natūralu, kad mes deramės ir deramės su jų atstovais (...). Nuolaidos buvo normali praktika“, – teigė V. Gapšys.

Buvęs politikas tvirtina neišgirdęs iš R. Kurlianskio jokių prašymų, tik informaciją, kuo koncernas domisi, o ir pats jokių pažadų nedavė.

„Jei žmogus sako, kad jie domisi, kaip verslo koncernas, tai viskas tvarkoj (...). “, – sakė V. Gapšys.

„Tai nebuvo prašymai, tai buvo tiesiog pono Kurlianskio pasakymai, kuriose srityse jie mato save, galbūt dirba, gal jiems tas patinka. Ponas Kurlianskis, šiuo atveju, manęs nieko neprašė padaryti, aš  į tai nieko neatsakiau, su niekuo niekada nekalbėjau nei apie Dailydką, nei apie Ignalinos atominę elektrinę“, – tikino jis.

Prieš kelias savaites vykusioje apklausoje D. Mockus pareiškė per tarpininkus gaudavęs buvusios prezidentės Dalios Grybauskaitės pageidavimus nekritikuoti jos ir su tuo sieja politinės korupcijos bylą.

D. Mockus anksčiau šią savaitę teisme pareiškė, kad su politikais „sąsajos automatiškai vyko“ per koncerno valdomą žiniasklaidos įmonių grupę, tačiau neigė, kad pats koncernas palaikė santykius su politinėmis partijomis. Jis taip pat tvirtino, jog su aukščiausiais šalies pareigūnais aktyviai bendravo 2003 - 2008 metais, kai buvo Prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovas, o santykiai su šalies vadovybę atšalo 2009-aisiais, D. Grybauskaitei tapus prezidente.

Byloje taip pat kaltinami buvęs Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis, buvęs Seimo narys liberalas Šarūnas Gustainis. Seimo narys Gintaras Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių. Nors ketvirtadienį nagrinėjamas pokalbis su juo nebuvo susijęs, teismas neišleido G. Steponavičiaus jo prašymu dalyvauti Seimo posėdyje.

Kaltinimai byloje oficialiai pateikti ir pačiam koncernui „MG Baltic“, Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui.

Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažįsta, jie sako, kad teisėsaugos tyrimas vykdytas tendencingai.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Z

Klausines,apklausines kol sueis senaties terminas,cia kaip is filmo kaukazo belaisve,takijie niesedut.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS