Tragišką gaisrą Žirmūnuose sukėlusiam vyrui – 15 metų kalėjimo | Diena.lt

TRAGIŠKĄ GAISRĄ ŽIRMŪNUOSE SUKĖLUSIAM VYRUI – 15 METŲ KALĖJIMO

Vilniaus apygardos teismas penktadienį kaltu dėl šešių žmonių žūtimi pasibaigusio gaisro Žirmūnuose pripažino Arturą Dailidė ir skyrė jam 15 metų kalėjimo.

A.Dailidė nuteistas už tai, kad daugiau nei prieš dešimtmetį – 2007 metų kovo 11-ąją – daugiabučiame name sukėlė gaisrą. Bylos duomenimis, neblaivus vyras padegė bendrame koridoriuje, šeštame aukšte prie atsarginės laiptinės stovėjusį fotelį. Netrukus ugnis išplito į kitus aukštus. Žuvo šeši žmonės, dar 22 gyventojai buvo traumuoti.

Tragiško gaisro kaltininkas Žirmūnuose išaiškintas namo gyventojams įsirengus vaizdo stebėjimo kameras.

Kaip yra sakęs vienas nukentėjusiųjų šioje byloje, per vaizdo kamerų užfiksuotus įrašus paaiškėjo, kad namo gyventojas A.Dailidė 2014 metų gruodį įeina į liftą, pro neuždariusias lifto duris matyti, kad atsiranda liepsna. Tada užsidega koridoriuje buvę sendaikčiai. Gyventojai savo įtarimais vėliau pasidalijo su policija.

„Įvykiai buvo seniai, duomenų surinkimas tokios kategorijos bylose yra sudėtingas, belieka džiaugtis, kad nuosprendis toks, kokį teismas šiandien paskelbė“, – žurnalistams sakė prokuroras Tomas Uldukis.

Jis padegėją siūlė įkalinti 18 metų.

Nuosprendis nėra galutinis – jis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

„Tikėjomės tokio sprendimo“, – sakė namo bendrijos pirmininkė Jolanta Aidukaitė.

Nuosprendžiu džiaugėsi ir tėvą per gaisrą praradęs vilnietis Tomas Šakalinis. Pasak jo, svarbiausia, kad buvo įrodyta, jog A.Dailidė kaltas, jis bus izoliuotas ir bent 15 metų nekels gaisrų.

„Įraše matėsi viskas labai aiškiai“, – įsitikinęs nukentėjusysis.

Nuteistojo advokatas Romualdas Mikliušas sakė nesutinkantis su nuosprendžiu, jis mano, kad nuteisti jo klientą byloje esančių įrodymų nepakanka.

„Neabejotinai bus pateiktas apeliacinis skundas“, – teigė gynėjas.

Po tragiškos nelaimės 2007 metais gaisrai daugiabutyje nesiliovė. Tuomet gyventojai nusprendė įrengti vaizdo kameras. 2014 metų gruodį vėl kilo gaisras, buvo padegti koridoriuje esantys daiktai. Būtent po šio gaisro sulaikytas A.Dailidė.

Tuomet vyras prisipažino sukėlęs 2007 metų padegimą, tačiau jo advokatas sako, kad šis prisipažinimas nesutampa su bylos objektyviais duomenimis.

„Jis sąmoningai parą nuo manęs buvo slepiamas, prisipažinimas išgautas vėlai vakare, prieš tai lankantis pareigūnams. Būdas padegimo nesutampa su ekspertų nustatytu. Tyrimas vyko tik viena kryptimi, teismas remiasi tik prielaidomis, netirtos kitos versijos“, – sakė R.Mikliušas.

Šiuo metu daugiabutyje veikia bendrija, bendrosios patalpos stebimos vaizdo kameromis. Po A.Dailidės sulaikymo gaisrai name liovėsi. Jų buvo užregistruota 23. Nuteistojo advokatas tikina, kad sąsajos dėl neva jo kliento ir daugiabutyje pasibaigusių gaisrų nėra tikslios.

„Tame name – šimtas butų. Niekas nebandė nustatyti, kiek išvyko gyventojų. Juk gali būti, kad sulaikius mano ginamąjį, išvažiavo ir tikrasis padegėjas. Tame name didžiulė kaita, be to, šiame name gaisrai buvo ir 2002, 2003 metais, jis apsigyveno 2006 metais“, – svarstė advokatas.

Tarp žuvusiųjų per tragišką gaisrą buvo poetas ir scenaristas Mantas Gimžauskas, fotografas ir poetas Remigijus Audiejaitis, buvęs Seimo narys Petras Šakalinis.

Tąsyk ugniagesiai prie degančio namo negalėjo greitai privažiuoti, nes jo kieme buvo sustatyti gyventojų automobiliai, o namo avariniai išėjimai užversti šiukšlėmis ir įvairiais senais rakandais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS