Traktorių vagyste kaltinamas lietuvis sėsti į Švedijos kalėjimą nenori | Diena.lt

TRAKTORIŲ VAGYSTE KALTINAMAS LIETUVIS SĖSTI Į ŠVEDIJOS KALĖJIMĄ NENORI

  • 3

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį nusprendė baudžiamajam persekiojimui Švedijai perduoti įtariamąjį brangių traktorių vagystės byloje Žydrūną Kakšį. Tauragės gyventojas įtariamas pernai Švedijoje su kitais asmeninis pavogęs traktorių, mašinų, įrangos ir įrankių už 852 tūkst. 623 eurus.

Penkios vagystės buvo padarytos pernai liepą – gruodį.

Generalinės prokuratūros prokurorė Ilma Linevaitė posėdyje sakė, kad buvo kreiptasi į Švediją ir gauti duomenys, kurie leidžia manyti, jog vyras įtariamas padaręs penkias nusikalstamas veiksa. Be to, vėliau iš Švedijos buvo gauta papildoma medžiaga.

Europos arešto orderį dėl lietuvio sulaikymo kovo mėnesį išdavė Gotenbergo prokuratūra.

Į teismą iš Lukiškių kalėjimo atvežtas 38 metų Ž.Kakšys mano, kad nėra jokio pagrindo jį perduoti Švedijai, nes tuo laikotarpiu jis net nebuvo šioje užsienio valstybėje.

„Esu teistas ir kalėjęs, tačiau esu nutraukęs visas nusikalstamas veikas, mažiausiai treji metai nedarau nusikaltimų. Jūs mane išduosit ar ne, jūsų asmeninė nuomonė“, – kreipdamasis į teisėją Ainorą Korneliją Macevičienę sakė tauragiškis, pridūręs, kad jo perdavimas gali vėliau brangiai kainuoti Lietuvai ir Švedijai.

Vyras tikino, kad augina tris vaikus, poliruoja mašinas ir valo jų salonus cheminiu būdu.

„Klientai galėtų paliudyti.  Gal kažkas iš Tauragės prisistatė mano vardu neva Kakšys buvo. Aš nesu prisidėjęs nė per nago juodumą nė prie vieno nusikaltimo“, – tikino Ž.Kakšys.

Jis mano, kad jo nekaltumą įrodytų Tauragės parduotuvių, kuriose jis lankydavosi minėtu laikotarpiu, vaizdo įrašai. Vyras tikino, kad nusikaltimų padarymo laikotarpiu netgi buvęs blaivykloje Lietuvoje.

Suimtojo advokatas Algirdas Gurauskas prašė netenkinti prokuratūros prašymo ir jo kliento neperduoti Švedijai.

„Jis teigia nebuvęs nusikaltimų vietose. Vien jo praeitimi negalim vadovautis tenkinant prašymą. Jis nutraukė nusikalstamą veiklą, yra legalus verslininkas, todėl įrodės savo teismumą būdamas Lietuvoje, prašau jo neišduoti“, – kalbėjo gynėjas.

Teismas po pietų paskelbė, kad nenustatyta pagrindų, dėl kurių tauragiškis negalėtų būti perduotas Švedijai, o Europos arešto orderis atitinka jam keliamus reikalavimus. Nutartis nėra galutinė – per septynias dienas gali būti skundžiama Apeliaciniam teismui.

Be to, Vilniaus apygardos teismas antradienį sutiko išduoti Švedijai kitą įtariamąjį traktorių vagystės byloje. Iš Skuodo kilęs Saulius Butkus Švedijoje įtariamas su bendrais dalyvavęs pavagiant traktorius, kitas mašinas, padangas, įrangą ir įrankius už daugiau nei 1 mln. eurų. S.Butkus neprieštaravo, kad būtų perduotas Švedijai.

Praėjusią savaitę teismas sutiko Švedijai perduoti ir Egidijų Vitkauską, įtariamą pusės milijonų eurų vagystės byloje Švedijoje. Jis taip pat neprieštaravo būti perduotas Švedijai.

Įtariama, kad E.Vitkauskas pernai gruodžio 2-11 dienomis, veikdamas su kitais bendrininkais, Švedijoje pagrobė traktorių, mašinų ir padangų už maždaug 540 tūkst. 622 eurus.

Maksimali lietuviems gresianti bausmė už šiuos nusikaltimus Švedijoje - laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Klaipėdos apskrities policija neseniai pranešė, kad, vykdant Švedijos generalinės prokuratūros teisinės pagalbos prašymą bei vadovaujantis Švedijos išduotais Europos arešto orderiais, šios bendros operacijos metu buvo sulaikyti trys 1975 – 1977 metais gimę Lietuvos piliečiai. Jiems teismas skyrė kardomąją priemonę – suėmimą.

Operacijos metu Klaipėdos rajone buvo rasti du Švedijoje vogti traktoriai bei kita galbūt vogta  žemės ūkio technika, kurios dar nebuvo spėta realizuoti Lietuvoje. Spėjama, kad šių dviejų rastų ir paimtų traktorių vertė yra apie 500 000 eurų.

Be to, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei 3-ojo skyriaus pareigūnai, vykdydami vogtų transporto priemonių paiešką, Jonavos rajone, Žeimių seniūnijoje, agrofirmai priklausančiame angare rado 7 traktorius.

Kaip paaiškėjo, šios transporto priemonės vogtos. Bendradarbiaujant su „John Deere“ atstovais nustatyta, kad jų identifikaciniai numeriai pakeisti.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nusikalstamu būdu gauto turto įgijimo arba realizavimo bei transporto priemonės identifikavimo numerių suklastojimo, neteisėto sunaikinimo ar pakeitimo. Sulaikytas agrofirmos vadovas. Skaičiuojama, kad preliminari vogtų traktorių gali viršyti 500 tūkst. eurų, kadangi vieno traktoriaus vidutinė vertė siekia nuo 20 tūkst. iki 100 tūkst. eurų.

Pareigūnai aiškinsis, ar ši vagystė yra susijusi su Klaipėdoje rastais trimis vogtais „John Deere“ traktoriais.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

pilietis

tramtoriai turi buti nacionalizuoti kaip kompensacija uz svedu atiduota lietuviu auksa po karo rusams

opa!

kaip ne noriu,reikia!

vytasb

Nelabai suprantu,kaip galima tokio dydzio daikta nepastebetam pervezti is Svedijos i Lietuva?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS