Už automobilį įmokų nemokėjęs ir jį sudaužęs trakiškis siunčiamas už grotų | Diena.lt

UŽ AUTOMOBILĮ ĮMOKŲ NEMOKĖJĘS IR JĮ SUDAUŽĘS TRAKIŠKIS SIUNČIAMAS UŽ GROTŲ

Brangų automobilį išperkamosios nuomos būdu įsigijęs, tačiau už jį nemokėjęs, negrąžinęs ir avarijoje sudaužęs Trakų gyventojas vieneriems metams siunčiamas už grotų. Jo veiksmus teismas įvardijo kaip didelės vertės svetimo turto pasisavinimą.

Šią bausmę penktadienį paskelbtu nuosprendžiu 32 metų A.K. skyrė Vilniaus apygardos teismas.

Pasak teismo pranešimo, nagrinėjant bylą nustatyta, kad 2008 metų liepos 1 dieną R.S. su bendrove „SEB lizingas“ sudarė sutartį dėl 68 tūkst. litų vertės automobilio „Subaru Tribeca“ įgijimo nuosavybėn. Už tai R.S. įsipareigojo penkerius metus kas mėnesį mokėti beveik po 940 litų. Tačiau gavęs automobilį savo žinion ir būdamas atsakingas už patikėtą svetimą turtą, kaltinamasis nesilaikė sutartyje nurodytų sąlygų, įmokų bendrovei nemokėjo. 2008-ųjų pabaigoje įmonei nutraukus sutartį ir pareikalavus grąžinti automobilį, R.S. to nepadarė.

Bylos duomenimis, „SEB lizingas“ R.S. informavo, kad iki nustatyto termino nepadengus pradelsto įsiskolinimo bei delspinigių, iš viso apie 3 tūkst. litų, bendrovė nutrauks lizingo sutartį. Klientui buvo išaiškinta, jog tokiu atveju jis neturi teisės naudotis automobiliu bei privalo jį grąžinti įmonei.

R.S. kaltu prisipažino ir teigė įmokas mokėjęs du mėnesius, o dėl prasidėjusios ekonominės krizės ėmus trukti lėšų, nutaręs užsidirbti Jungtinėje Karalystėje, tačiau su „SEB lizingu“ šio klausimo neaptaręs. Jam gyvenant užsienyje, ten automobiliu „Subaru Tribeca“ su sūnumi atvykusi sugyventinė, kuriai grįžus automobilis likęs Anglijoje. Jį vairuodamas padaręs avariją, apdaužęs automobilį. Jam skambinę iš „SEB lizingo“, raginę automobilį grąžinti. Kai tas buvęs sutaisytas, jis vėl patekęs į didelį autoįvykį.

Bendrovei nepavykus atgauti savo turto, ji kreipėsi į skolų išieškojimu užsiimančią įmonę. Civiliniams teisiniams santykiams peraugus į baudžiamuosius, Lietuvos pareigūnai informacijos ieškojo per Interpolą, tačiau duomenų apie ieškomą automobilį bei jį pasisavinusį R.S. negavo.

2012-ųjų vasarį išdavus Europos arešto orderį, buvo paskelbta kaltinamojo paieška. 2013-ųjų gegužę R.S. buvo sulaikytas Jungtinėje Karalystėje.

2008 metais, Vilniuje bei Trakų rajone vairuodamas automobilį „Subaru Tribeca“, per kiek daugiau kaip mėnesį R.S. buvo tris kartus patrauktas administracinėn atsakomybėn už kelių eismo taisyklių pažeidimus. Už vairavimą neblaiviam Trakų rajono apylinkės teismas dvejiem metams atėmė jam teisę vairuoti transporto priemones.

„Turtas laikomas pasisavintu, kai kaltininkas su svetimu turtu ima elgtis kaip su nuosavu ir taip padaro žalą turto savininkui, - rašoma nuosprendyje. Nusikaltimas laikomas baigtu, kai kaltininkas įgyja galimybę turtą valdyti, juo disponuoti savo nuožiūra.

Įvykdytas nusikaltimas priskiriamas sunkių kategorijai, dėl jo padaryta didelė turtinė žala. Tačiau skirdamas bausmę teismas atsižvelgė į tuomet susiklosčiusią ekonominę padėtį, dėl kurios daugelis išperkamosios nuomos gavėjų neturėjo galimybės mokėti įmokų. Konstatuota, jog bausmės tikslai bus pasiekti R.S. paskiriant realią laisvės atėmimo bausmę, gerokai švelnesnę nei sankcijos vidurkis.

R.S. skirta vienerių metų laisvės atėmimo bausmė. Iš jo „SEB lizingo“ naudai priteista per 48 tūkst. litų turtinės žalos atlyginimo, jam teks Policijos departamentui padengti beveik 6 tūkst. litų ekstradicijos išlaidų.

Šis nuosprendis dar gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

assssa

absurdas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS