Vilniaus darželio darbuotojoms – įtarimai siaubingu elgesiu su vaikais: gąsdino, kad išmes pro langą | Diena.lt

VILNIAUS DARŽELIO DARBUOTOJOMS – ĮTARIMAI SIAUBINGU ELGESIU SU VAIKAIS: GĄSDINO, KAD IŠMES PRO LANGĄ

  • 26

Sostinės lopšelį-darželį „Žvangutis“ supurtė skandalas – darbuotojoms metami įtarimai dėl siaubingo elgesio su vaikais. Atvejis pateko į teisėsaugos akiratį.

Portalo lrt.lt žurnalistų kalbintos mažamečių mamos pasakojo pastebėjusios neįprastą vaikų elgesį grįžtant iš ugdymo įstaigos ir namie bei jų raidos regresą. Vaikai tapdavo agresyviais, juos kamuodavo alkis ir troškulys. O vedami į ugdymo įstaigą, verkdavo.

Iš pradžių manyta, kad tai vyksta dėl adaptacijos lopšelyje-darželyje, tačiau netrukus tėvai sakė išsiaiškinę šiurpius dalykus. Kaip teigiama, ant vaikų, kurių amžius siekia dvejus metus, buvo šaukiama, jie negaudavo valgyti, kad rečiau eitų į tualetą. Įtariamas ir fizinis smurtas. Kad pagrįstų savo žodžius, šį lopšelį-darželį lankiusių vaikų mamos paviešino ir slapta darytus įrašus, kuriuose girdėti šiurkštus darbuotojų elgesys, pakeltas tonas bei grasinimai.

Kaip skelbia lrt.lt, viename jų darbuotoja teiravosi vaiko, ar jis jau atliko gamtinius reikalus, o tada pradėjo šaukti. „Kad tu prisišikus, Jėzus Marija. Ir ko tu ateini prisidirbus, kodėl nesakai? Nežinai? Tu nieko nežinai, tu tik verkti moki“, – mergaitei priekaištavo ji, o vaikui pravirkus, pakėlė balsą.

„Aš tave išvarysiu iš čia, pro langą išmesiu“, – girdėti kitame įraše.

Portalui kauno.diena.lt susisiekus su lopšelio-darželio direktore Ramune Vėželyte, ši sakė, jog apmaudu, kad pedagogo darbą dirbantys žmonės gali taip pasielgti, kai turėtų būti pavyzdys tiek savo ugdomiems vaikams, tiek aplinkiniams. „Toks elgesys netoleruotinas ir visiškai nepateisinamas. Darželyje dirbusių pedagogų elgesį vertinu kaip žodinį smurtą prieš vaikus“, – akcentavo ugdymo įstaigos vadovė.

Pasak jos, smurtavusios darbuotojos atleistos prieš du mėnesius: viena iš karto po tėvų susitikimo, kitos dvi, pripažintomis stebėtojomis, taip pat atleistos iš darbo pačių prašymu.

„Tėvų grupelė į administraciją kreipėsi tik praėjusių metų lapkričio 17-ąją, iki to laiko nebuvo kreiptasi. Tą pačią dieną, iš karto po pokalbio su tėvais, įvyko pokalbis su grupės darbuotojais. Kitą dieną, surengtame bendrame susitikime su grupės tėvais, darbuotojais ir Vaikų gerovės komisijos nariais, susipažinome su žodiniais smurtiniais faktais prieš vaikus – vienas darbuotojas keldamas balsą grasino, įžeidinėjo vaikus, kiti du darbuotojai – tylėjo, nereagavo. Buvo kreiptasi į Vaiko psichologinės pagalbos tarnybą konsultacijai, informuotas Savivaldybės Ikimokyklinis skyrius ir Valstybės Vaikų teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, policija“, – detalizavo R. Vėželytė.

Pašnekovė pridūrė, kad visi lopšelio-darželio darbuotojai išklausė mokymus, temomis: „Patyčių ir smurto atpažinimas ir stabdymas“, „Streso įveikimas: šiandien ir kasdien“, „Pedagogas – vaiko autoritetas. Taisyklės ir ribos“, „Darželyje – skirtingi vaikai ir problemos. Kaip suvaldyti situacijas?“ ir pravesti seminarai, išdalinta Smurto ir patyčių prevencijos medžiaga, pakartotinai aptartas „Smurto ir patyčių prevencijos ir intervencijos vykdymo tvarkos aprašas“.

„Šis atvejis darželyje yra vienintelis. Pedagogų trūksta, tačiau šiuo metu jau dirba naujas mokytojo padėjėjas. Po incidento darželio grupėje liko dešimt ugdytinių, darželį nusprendė palikti septynių vaikų tėveliai“, – teigė direktorė.

Vilniaus apskrities pareigūnai pradėjo rinkti su įvykiu susijusią medžiagą dėl grasinimo nužudyti, sunkiai sutrikdyti žmogaus sveikatą. Kol kas ikiteisminis tyrimas nepradėtas.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Tėvas

Grąsinti vaikams niekas neturi teisės. Jiems turi pamokyti, parodyti pvz ir paaiškinti. O tėvams taip pat reikia pasakyti pastabą ar patarti kas yra gerai ar negerai. Bet vaikams sakyti , kad jie durniai ir pan. yra nepateisinama. Visais laikais visur buvo ir bus psichinių.

Nesupratau?

O darželio direktorė ne prie ko ? Ji vadovauja auklėtojoms, tad jeigu jos elgėsi netinkamai tai reiškia direktorė nesusitvarko su savo pareigom. Reiškia, turi eiti iš paskos atleistų auklėtojų .

Atsakymas "pro langa"

tu dx esi paprasciausiai, tave ne pro langa ismest reiketu, o praskelt galva su kuju ir tada ismest tavo supista apmyzta lavona. is 9 auksto. besmegenis sudgalvis komentuot ismoko mat, eik dek pragare, kales vaike
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS