Vilniaus miesto savivaldybė kreipėsi į policiją dėl K. Škirpos lentos: reikalauja atlyginti žalą | Diena.lt

VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖ KREIPĖSI Į POLICIJĄ DĖL K. ŠKIRPOS LENTOS: REIKALAUJA ATLYGINTI ŽALĄ

Vilniaus miesto savivaldybė kreipėsi į policiją dėl ant Apeliacinio teismo rūmų birželį neteisėtai pakabintos generolo Kazio Škirpos atminimo lentos.

„Savivaldybė kreipėsi į policiją, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius dėl savavaldžiavimo ir viešosios tvarkos pažeidimo“, – teigiama raštu Eltai perduotame savivaldybės atstovo Gabrieliaus Grubinsko komentare.

Be to, savivaldybė taip pat pateikė pretenziją Nacionalinio susivienijimo partijai dėl padarytos žalos.

Nuostolius, nuimant neteisėtai pakabintą lentą, savivaldybė įvertino 353,44 euro, nurodo G. Grubinskas

Tuo metu teismo rūmams padarytą žalą, pagal Lietuvos Apeliacinio teismo kreipimasi, dar vertins pastatą valdantis Kultūros paveldo departamentas.

ELTA primena, kad birželio pabaigoje, 1941 metų Birželio sukilimo išvakarėse, Nacionalinio susivienijimo iniciatyva ant Apeliacinio teismo rūmų Vilniuje buvo pakabinta su savivaldybe nesuderinta nevienareikšmiškai vertinamo pulkininko Kazio Škirpos atminimo lenta.

Po kelių dienų „Grindos“ darbuotojai lentą nukabino, tačiau jiems prireikė policijos pagalbos.

Generolo atminimo stojus ginti kelioms dešimtims protestuotojų, pareigūnams juos nuo memorialo teko patraukti jėga.

Nukabinant lentą, dalis prie teismo rūmų susirinkusių asmenų nepaklauso policijos reikalavimams, tad keli asmenys buvo sulaikyti.

Kaip Eltai teigė Vilniaus savivaldybės tarybos narė Kamilė Šeraitė-Gogelienė, K. Škirpos atminimo lenta visuomenėje kurstė neapykantą.

Politikės teigimu, Istorinės atminties komisija dėl K. Škirpos asmenybės vertinimo kreipėsi į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą (LGGRTC), tačiau išvados iki šiol nėra gavę.

Anksčiau pateiktose LGGRTC išvadose dėl K. Škirpos įvertinamas svarbus jo indėlis priešinantis sovietų okupaciniam režimui, tačiau pabrėžiama, jog 1940–1941 metais jo veikloje „būta ir antisemitizmo apraiškų“.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kaunietis SS

Vilniaus savivaldybės klerkai,būtų labai laimingi,jeigu atminimo lenta būtų pakabinta žydui dušanskiui .pokario budeliui,žiauriausiais būdais kankinusiam ir žudžiusiam lietuvius.Tai būtų džiaugsmo...Kieno pusėje jūs stovite?Laukiate ruskių,ar laukiate žydų okupacijos?Ruošiatės iš anksto laižyti okupantams ir kolaborantams subines. Lietuvos partizanai,jums parodytų jūsų vietą...

PETRAS

Ar mes Izraelyje gyvenam?

Murza

Cha cha cha
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS