Vilniaus senamiesčio gyvenamajame name rasta gyvsidabrio: gyventojai turėjo palikti namus | Diena.lt

VILNIAUS SENAMIESČIO GYVENAMAJAME NAME RASTA GYVSIDABRIO: GYVENTOJAI TURĖJO PALIKTI NAMUS

Vilniuje, senamiestyje, tvarkant namą, rasta išsiliejusio gyvsidabrio. Butus turėjo palikti 20 gyventojų.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė BNS sakė, kad 10.38 val. tarnybos gavo pranešimą, kad dviejų aukštų mediniame daugiabučiame name, darbininkai viename butų ardė medines grindis ir viename iš butų rado išsiliejusį skystį, panašų į gyvsidabrį.

„Buvo iškviesti ugniagesiai gelbėtojai, atvykus ugniagesiams, informacija pasitvirtino – 10 kvadratinių metrų plote buvo rasta išsiliejusio gyvsidabrio. Pamatavus gyvsidabrio garų koncentraciją ore, ji viršijo normas. Pagal pirminę informaciją buvo pranešta, kad 15 kartų viršija, pakartotiniai matavimai parodė 100 kartų rodmenų viršijimą. Ugniagesiai dirba su kostiumais, gyvsidabris renkamas ir dedamas į specialias talpas“, – BNS sakė E. Zdanevičienė.

Pasak jos, pagrindinis židinys yra likviduotas, yra surinkta apie 100 gramų gyvsidabrio, tikrinamos kitos patalpos, ieškoma, ar nėra kitų židinių.

Namą administruojančios „Civinity“ grupės atstovai pirmadienio pavakare pranešė, kad ugniagesius iškviesti nusprendė administratoriaus komandos specialistai kartu su gyvsidabriui likviduoti pasitelktais subrangovais.

„Civinity Namai“ vadovo Martyno Naujoko teigimu, didelis gyvsidabrio kiekis rastas privačiose patalpose – negyvenamo buto grindyse, kai žemiau gyvenantys kaimynai ėmėsi remontuoti savo buto lubas.

Pasak jo, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai atliko patikrinimą bei savo išvadose nurodė, jog nerekomenduoja gyventi bute, kuriame aptiktas gyvsidabris, taip pat ir remontuojamame bute po juo. Tuo metu gyvsidabrio normos bendrose namo patalpose ir kituose butuose nebuvo viršytos ir, pasak M. Naujoko, NVSC patvirtino, jog „pavojaus gyventojams nėra“.

„Tuo atveju, jei specialistai sakytų, kad šiandien grįžti namo dar nėra saugu, susitarėme su Vilniaus miesto savivaldybe, kad ji padės pasirūpinti neturinčiais kur apsistoti gyventojais. Juos apie tai asmeniškai informavo namo vadybininkas“, – sako M. Naujokas.

Gyvsidabris yra sidabriškai baltas blizgantis skystas metalas. Patekęs į organizmą gyvsidabris kaupiasi inkstuose, kepenyse, smegenyse, raumenyse, kauluose ir trikdo jų funkcijas, sukelia kepenų atrofiją, inkstų kanalėlių nekrozę, slopina aminorūgščių sintezę, kalcio apykaitą, seleno įsavinimą.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS