Vilniaus teismas paskelbė nuosprendį finansinės piramidės byloje | Diena.lt

VILNIAUS TEISMAS PASKELBĖ NUOSPRENDĮ FINANSINĖS PIRAMIDĖS BYLOJE

  • 1

Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį paskelbė nuosprendį finansinės piramidės byloje - 53 metų vilnietė Irina Šaltis pripažinta kalta dėl sukčiavimo. Jai nuosprendžiu skirta 75 tūkst. litų bauda.

Nukentėjusiems ji turės atlyginti civilinių ieškinių už daugiau nei 1 mln. litų. Nukentėjusieji - garbaus amžiaus žmonės, kurie į Lietuvoje nelegaliai veikiantį banką "Liberty bank" 2004-2006 metais investavo nemažas sumas eurais ir JAV doleriais. Teisėsauga yra areštavusi Vilniaus senamiestyje esantį moters butą, siekiant, kad būtų grąžinti iš žmonių apgaule išvilioti pinigai.

"Buvo tokia schema, kad pinigus rinko iš žmonių, ir paskui tuos pinigus kažkas savinosi. Tai žmogus, kuris sugeba melu įteigti, kad juoda yra balta - esą pinigai nedings, visi pinigai apdrausti, bet tai buvo melas" - žurnalistams sakė vilnietis Česlovas, I.Šaltis prieš dešimtmetį patikėjęs 25 tūkst. JAV dolerių - visas santaupas.

I.Šaltis viešbučiuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose vedė seminarus apie investavimą, padėdavo interesantams užpildyti dokumentus. Žmonės buvo aiškinama, kad jų investicijos atsipirks, nes bankas pinigus investuos į nekilnojamąjį turtą ir deimantų kasybą.

Žmonės tikėjo, kad investavę į Kipre veikiantį banką "Liberty bank", jie gaus 36  proc. dydžio palūkanas. Palūkanas gavo tik kai kurie asmenys. Manoma, kad jos išmokėtos, jog būtų pritraukta dar daugiau žmonių. Dar 7 proc. mokėti už naujai atvestą žmogų.

Kai žmonės imdavo teirautis, kodėl stringa jų finansiniai reikalai, jiems buvo meluojama, jog esą banke atliekamas auditas, ar sulaikytas

Laisvės atėmimo bausmė moteriai neskiriama, nes ji nebuvo nei finansinės piramidės sumanytoja, nei iniciatorė. Taip pat atsižvelgta į jos šeimines aplinkybes, asmenybę.

Be to, teismas paskelbė, kad aferos užuomazgos buvo Latvijoje ir Estijoje, tik paskui sukčiavimai vykdyti Lietuvoje. I.Šaltis banke oficialiai įdarbinta nebuvo.

Ikiteisminis tyrimas šioje byloje pradėtas 2005 metais pagal Vertybinių popierių komisijos pranešimą. Tarnyba internete taip pa įspėjo gyventojus apie galimą apgaulę.

Byla teismui perduota 2012 metais. Teismas taip pat nutartimi nusprendė informuoti prokuratūrą apie užsienio šalių piliečių galimai melagingus parodymus šioje byloje.

Kartu su I.Šaltis nuosprendį turėjo išgirsti dar du asmenys, tačiau vienas mirė, kitas pasislėpė ir dabar ieškomas Interpolo.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

nu

kazin kaip su Grave banku lietuvoje, idomu.toke pati sistema. SEminarai,nuotraukos su nekilnojamu turtu ir t.t. Ar jis registruotasLietuvoje.TIKRAI reikia aiskumo, nes nemazai yra investavusiu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS