VST darbuotoja apie riaušes prie Seimo: smūgis, sprogimas, skausmas | Diena.lt

VST DARBUOTOJA APIE RIAUŠES PRIE SEIMO: SMŪGIS, SPROGIMAS, SKAUSMAS

Per mitingą 2021 metų rugpjūtį prie Seimo, vėliau peraugusį į riaušes, Viešojo saugumo tarnybos (VST) darbuotoją nestipriai sužalojo protestuotojų paleistas sprogmuo, taip pat buvo paleisti akmenys.

„Aš dujų ar specialiųjų priemonių nenaudojau, gal pora metrų buvom paėję. Iš dešinės pusės pamačiau dūmus – smūgis, sprogimas“, – tos nakties įvykius per posėdį trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme prisiminė VST darbuotoja Paulina Gelčytė.

„Po sprogimo pajaučiau iš dešinės pusės, iš nugaros, skausmą dešinės kojos apačioje, toks, kaip nudegintų“, – pasakojo nukentėjusioji. Jos teigimu, kadangi tuo metu jautė įtampą, stresą, buvo susikaupęs adrenalinas, į gydytojus kreipėsi tik vėliau jau po tarnybos grįžusi į Kauną, pastebėjo patinimą. Buvo diagnozuotas šlaunies nubrozdinimas, ištinimas, mėlynė. Nuo traumos liko randas.

Nukentėjusiajai darbovietė išmokėjo kompensaciją, jos dydžio ji teismui tiksliai negalėjo įvardinti.

„Pajutau ištinimą. Nuo šalmo atsimušė 2-3 akmenys ir į liemenę – alaus skardinė“, – sakė nukentėjusioji. Per ikiteisminį tyrimą ji sakė, kad akmenų buvo apie dešimt.

Po sprogimo pajaučiau iš dešinės pusės, iš nugaros, skausmą dešinės kojos apačioje, toks, kaip nudegintų.

VST darbuotojos P. Gelčytės teigimu, rugpjūčio 10-osios vakarą, apie 18 valandą 30 minučių, ji gavo trumpąją žinutę į telefoną ir atvyko į Kauno dalinį apsiginkluoti, pasiruošti.

„Ir tada išvykau į Seimą, gal apie 22 valandą atvykome į Seimą, vidiniame kiemelyje apsirengėme antiriaušinius komplektus. Vėliau, apie 23 valandą ar  22.30 val. išsirikiavome prieš žmonių minią ir laukėme tolesnių nurodymų“, – pasakojo riaušių malšinime dalyvausi VST darbuotoja.

Pasak jos, apie 1.30 val. buvo duotas nurodymas, kad reikia išskaidyti minią, nes jie nesiskirstė.

Moteris sakė, kad iki tol iš viešosios erdvės pažinojo Andrejų Lobovą ir Antaną Kandrotą, minioje matė A. Lobovą, jis daug kalbėjo.

„A. Lobovas kurstė per garsiakalbį“, – per ikiteisminį tyrimą sakė nukentėjusioji, teisme patvirtinusi anksčiau pasakytus žodžius.

Ankstesniame teismo posėdyje apklaustas nukentėjęs VST pareigūnas Marekas Mickevičius pasakojo, kad 2021 metų rugpjūtį per neramumus prie Seimo į viešąją tvarką užtikrinančius pareigūnus skriejo akmenų kruša, nors pareigūnai susirinkusiųjų niekaip neprovokavo.

25 pareigūnai, daugiausia VST darbuotojai, yra pripažinti nukentėjusiais per riaušes.

Riaušės prie parlamento rūmų Vilniuje kilo 2021 metų rugpjūčio 10-osios vakarą po mitingo prieš Vyriausybės ribojimus, skirtus imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo. Prieš protestuotojus policija panaudojo ašarines dujas, šie savo ruožtu mėtė į pareigūnus akmenis.

Policija pažymi, kad organizuoto mitingo metu ir po jo grupė asmenų „organizavo ir išprovokavo žmonių sambūrį viešai smurtauti, niokoti turtą ar kitaip pažeisti viešąją tvarką“, riaušių metu kai kurie asmenys tai ir darė, panaudojo sprogmenis bei pasipriešino policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

cha cha

Nubrozdinimas nuo petardos sprogimo? Ką jūs norite apgauti ar prajuokinti?

po 30m disidentus isteisinsim ir ismokesim kompensacijas

ir butu teisinga prisiteist is tu kur sprendimus priime... korona koronai a valdzios visais laikais buvo auksciau zmogiskumo...muzikai kantrus teisybes palauks tik gaila ka ne visi ...idomu koki psihologini ir politini poveiki priimti teismu sprendimai tures tautos ateiciai ?? kaip suprantu dabartine valdzia dusina tauta tam ka ismirtu visi alei paskutinio galvojancio...vergai nustokit galvot uz jus bankomatu dirbtinis intelektas galvos

jus LTV arhyvus pazekit

te labai aiskiai matosi kaip policininkai treniruojasi... nieko asmensiko tiesiog ir atkliuj aisku jeigu jis aklai ir be paaiskinimu i protestuotojus metys duju bombas tai i ji irgi atleks ir atles viskas kas po ranka...protestuotojai gi nesiruose granatu bombu metyt nesinese specialiai i mitinga ...tad beliko akmenimis ginti save ir sveikata artimo nuo valdzia uzgrobusiu grobuoniu milijonieriu....ir dar as ukrainieciam maidaniniam kijeviniam sakiau ka lupt akmenys is grindinio ir metyt i policininkus yra negerai a jus visi valdzioj lindyntys sakeks kad gerai gerai taip ir reikia...ir baltausijoj bandet isprovokuot...a kai pas pacius kilo tai ble jau negerai sodinat zmones dujom dusinat policininkai basliais dubasina...kuom jus demokratai 3.14 snukiamainiai skiriates nuo diktatorisku valstybiu ?...teisingai senelis sake STALINAS per mazai isveze reikia pakartot ...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS