„Super maistas“ vis aktyviau užkariauja virtuvių lentynas ir, sakoma, tikrai ne vien dėl skambaus pavadinimo. Tačiau mitybos specialistai skuba pagrūmoti pirštu: ten, kur nėra saiko, ir sveikatai vietos nebus.
5 nepaprasti produktai
Dažniausiai „super maisto“ grupei priklausančių produktų sudėtis gausi vitaminų, mineralų, antioksidantų, o tai, žinoma, naudinga sveikatai. Jų rekomenduojama į savo racioną įtraukti kuo dažniau. Galbūt nustebsite, bet tarp„super maisto“ produktų esama ir mums jau įprastų.
Linų sėmenys
Šiose sėklytėse daug vitaminų D, E, B2, B3, B4, B5, B6, B9, omega-3 riebiųjų rūgščių, kurios itin naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai.Taip pat linų sėmenys saugo nuo aterosklerozės, cukrinio diabeto rizikos, gerina odos, plaukų, nagų būklę.
Kanapių sėklos
Jos – tikras baltymų šaltinis. Skatina audinių atsinaujinimą, gerina širdies ir kraujagyslių sistemos, smegenų darbą.
Goji uogos
Stiprina žmogaus organizmą, suteikia energijos. Turi daug vitamino C, gerina nuotaiką, padeda numesti svorio. Pasižymi ir priešvėžinėmis savybėmis.
Čija sėklos
Lenkia daugelį sveikų maisto produktų antioksidantų kiekiu, kurie saugo vėžio. Taip pat padeda reguliuoti kraujospūdį, stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje, dėl ko dažnai tampame nervingi ir norime šio to saldaus, ir netgi mesti svorį. Mat šios ispaninių šalavijų sėklos neįtikėtinai maistingos ir ilgam sukelia sotumo jausmą.
Bananų miltai
Kaip ir pačiuose bananuose, jų miltuose daug kalio, kuris reikalingas širdžiai, ir magnio, būtino nervams ir raumenims. Gliuteno neturintys miltai gali kiekviename recepte pakeisti kvietinius. Tai tikras išsigelbėjimas alergiškiems ar celiakija sergantiems žmonėms. Bananų miltuose yra ir atspariojo krakmolo, tam tikros rūšies angliavandenių, kurie, kaip ir ląsteliena, reguliuoja cukraus lygį kraujyje ir ilgiau padeda jaustis sotiems.
Verta žinoti
Amerikiečių atliktas eksperimentas parodė, kad kai kuriais atvejais mokslininkų neva aprašoma „super maisto“ produktų nauda yra sufalsifikuota. Tad šiems produktams kartais taikomas ir „super melo“ apibūdinimas. Tiesa, ko gero, tik ta, kad vertėtų vadovautis savo galva ir valgyti pagal savo organizmo poreikius.
Komentaras
Gydytoja dietologė Kristina Jasmontienė:
- „Super maistas“ – ne naujiena. Tačiau jį vertinčiau kaip mados dalyką. Žinoma, sveikata besirūpinanti mada naudinga. Tik kaip ir visur, taip ir sveikoje mityboje labai svarbus saikas. Jei žmogus imtų vartoti visus sąraše esančius „super maisto“ produktus iš karto, bijau, kad tai nebūtų labai sveika. Mat juose aptinkami dideli tam tikrų medžiagų kiekiai: vitaminų, mineralinių medžiagų. Tad yra tikimybė, jog jų galima ir perdozuoti.
Todėl visuomet reikia prisiminti, kad sveikos mitybos pagrindas – mitybos visavertiškumas ir įvairumas. Jei mes valgysime įvairų maistą, stengsimės bent šiek tiek subalansuoti savo mitybą, tuomet galbūt to „super maisto“ net neprireiks.
Tačiau norėtųsi pasidžiaugti, kad šiame sąraše yra ir linų sėmenys. Jas turime nuo seno ir tikrai galime didžiuotis. Pastarosios čija sėkloms nedaug kuo nusileidžia, o kai kuriais atvejais net pralenkia.
Nereikėtų išaukštinti kažkurio vieno produkto. Svarbiausia rūpintis įvairove ir valgyti visko saikingai. Jei būtų tam tikrų medžiagų trūkumas, žinoti, iš kur jų gauti natūraliu būdu – kodėl gi ne? Tačiau maitintis vien „super maistu“ nereikėtų