-
VMVT inspektorių darbas nenutrūksta: maisto saugai ir kokybei išimčių negali būti 1
VMVT operatyviai reaguoja ir tiria visus įtarimus dėl apsinuodijimų maistu, pranešimus apie galimus karantino tvarkos pažeidimus viešojo maitinimo įmonėse ar maisto pardavimo vietose. Įprastine tvarka vykdoma importo ir tranzito kontrolė pasienio veterinarijos postuose, išduodami eksporto sertifikatai, valstybiniai veterinarijos gydytojai atlieka priežiūrą gyvūninio maisto įmonėse ir nuolat dirba skerdyklose, kuriose vertina gyvūnų sveikatą ir jų gerovę, mėsos saugą ir kokybę.
Laboratorinė maisto produktų ir jų žaliavų kontrolė karantino metu išlieka viena svarbiausių. Atrenkami tiek Lietuvos gamintojų, tiek ir įvežtinės produkcijos ar žaliavų mėginiai, siekiant nustatyti kenksmingų medžiagų, teršalų likučius, galimą mikrobinę taršą ir pan. Mėginiai atrenkami ir visi kiti valstybinės kontrolės veiksmai vykdomi užtikrinant įmonės ir VMVT darbuotojų saugumą, maksimaliai vengiant artimo fizinio kontakto su maisto tvarkymo įmonių darbuotojais.
„Vienas svarbiausių šiuo metu mūsų specialistams tenkančių uždavinių – kad maisto tiekimo grandinė nesutriktų, kad ūkininkai, maisto produktų gamybos įmonės, prekybininkai ir kiti maisto produktų grandinės tiekėjai galėtų realizuoti ir tiekti savo produkciją vartotojams, o gyventojai nenutrūkstamai būtų aprūpinti reikiamais maisto produktais. Esu be galo dėkingas visiems savo darbuotojams už didžiules pastangas šiuo nelengvu metu, kad mūsų valstybės žmonės gautų saugų ir kokybišką maistą“, – sako VMVT direktorius Darius Remeika.
Pasak D. Remeikos, verslas dėl karantino neturėtų tikėtis išimčių ar mažesnių reikalavimų maisto saugai. VMVT direktorius akcentuoja, kad šiuo metu verslas privalo imtis dar griežtesnių nei įprastai higienos priemonių, persižiūrėti savikontrolės procedūras, vykdyti savikontrolės laboratorinius tyrimus, nes juk būtent gamintojas ir pardavėjas visų pirma yra atsakingas už vartotojui pateikiamo produkto saugą ir kokybę. Tai būtina dar ir dėl to, kad šiuo metu jautrių vartotojų grupių skaičius yra didesnis nei įprasta – tai ir vyresnio amžiaus, silpno imuniteto ar lėtinių ligų turintys, saviizoliacijoje esantys asmenys.
VMVT parengė ir išplatino maisto tvarkymo, pašarų įmonėms, veterinarinių paslaugų teikėjams ir visuomenei karantino laikotarpiu aktualių rekomendacijų rinkinį, kurį galima rasti specialioje skiltyje.
Taip pat primenama, kad karantino laikotarpiu visas konsultacijas gyventojams VMVT teikia šiais el. paštais: klausimai@vmvt.lt, skundai@vmvt.lt arba užpildant atitinkamą formą internete, paskambinus VMVT departamentų telefonais arba įrašant pranešimą ar klausimą visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403.
-
V. Baltraitienė prašo EK patikrinti Lietuvos maisto saugos sistemą 1
„Pastaruoju metu viešoje erdvėje itin pagausėjo abejonių dėl Lietuvos maisto saugos sistemos patikimumo. Tai kenkia Lietuvos maisto pramonei ir net kelia grėsmę lietuviškų maisto produktų eksportui. Nepaisant to, kad per pastaruosius metus net 34-ios užsienio valstybių tarnybos įsitikino, kad mūsų maisto produktai yra saugūs, o maisto saugos ir veterinarinė kontrolė yra efektyvi, privalome išsaugoti vartotojų pasitikėjimą lietuviško maisto kokybe, todėl ir prašome atlikti tokį įvertinimą“, - pranešime spaudai sakė Virginija Baltraitienė.
Anot jos, toks vertinimas parodytų, ar Lietuvai reikia tobulinti maisto saugą.
Už sveikatos apsaugą ir maisto saugą atsakingas eurokomisaras Vytenis Andriukaitis BNS sakė, kad EK, tik atsižvelgusi į Lietuvos argumentus, spręs, ar atlikti patikrinimą.
„Mes atliekame planines ir neplanines auditų inspekcijas, priklausomai nuo mūsų randamų duomenų šalyse. Planinės daromos pastoviai, pagal nustatytas apimtis, o neplanines darome, kai yra ypatingos situacijos arba gali būti šalių narių kreipimaisi. Jei ministrės kreipimasis bus atsiųstas, tai mes jį svarstysime. Mes turėsime išanalizuoti pateiktą medžiagą, argumentus. Viskas priklausys nuo argumentų“, - kalbėjo V.Andriukaitis.
Jo teigimu, sprendžiant, ar pradėti patikrinimą, į politinius aspektus nebus atsižvelgiama.
Lietuvos maisto produktų saugos užtikrinimu suabejota po to, kai teisėsauga atliko kratas ir padėjo tyrimą, ar Kauno koldūnų ir kitų šaldytų produktų gamybos įmonė „Judex“ per Seimo narį Petrą Gražulį siekė paveikti Maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus. Be to, įtariama, kad tarnyba ar jai pavaldus institutas galėjo nuslėpti informaciją apie „Judex“ produkcijoje rastą listerijos bakteriją.
Tarnyba „Judex“ koldūnuose rado salmonelių, o kituose produktuose - didesnę nei leistina žarninių lazdelių koncentraciją.