Atgimimo aikštė laukia pokyčių | Diena.lt

ATGIMIMO AIKŠTĖ LAUKIA POKYČIŲ

Nurimus diskusijoms dėl Atgimimo aikštės atnaujinimo, pradėtas rengti svarbios Klaipėdos erdvės pakeitimų projektas. Ruošiamuose dokumentuose bus numatytos bent trys aikštės atnaujinimo vizijos, keisis ir aplink ją esantys objektai.

Nurimus diskusijoms dėl Atgimimo aikštės atnaujinimo, pradėtas rengti svarbios Klaipėdos erdvės pakeitimų projektas. Ruošiamuose dokumentuose bus numatytos bent trys aikštės atnaujinimo vizijos, keisis ir aplink ją esantys objektai.

Atgims iki 2020-ųjų

Diskusijos, užvirusios dėl Atgimimo aikštės atnaujinimo, davė vaisių.

Šiuo metu jau rengiama galimybių studija, kurioje bus numatyti bent trys pasikeitimų variantai.

Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas patikino, jog Atgimimo aikštės atnaujinimas, Muzikinio teatro rekonstrukcija bei naujasis Bastionų gatvės tiltas – svarbiausi projektai, kuriuos numatoma įgyvendinti iki 2020 metų.

"Savivaldybės principinis sprendimas – aikštė turi keistis. Tokią valią išreiškė ir gyventojai, kai buvo skelbta visuotinė apklausa. Šiandien yra rengiama aikštės pertvarkymo raidos programa. Kitais metais mes turėtume pradėti ruošti pertvarkymo dokumentus", – paaiškino mero pavaduotojas.

Į aikštės atnaujinimą nuspręsta žvelgti kompleksiškai ir jį derinti prie kitų uostamiestyje rekonstruoti numatytų objektų.

Detalusis minėtos teritorijos planas jau yra, todėl kitąmet politikai tikisi pradėti rengti techninį Atgimimo aikštės sutvarkymo planą.

Keisis gatvės

Mero pavaduotojo teigimu, dėl kai kurių aikštės rekonstrukcijos sprendimų dar bus diskutuojama, tačiau teritoriją planuojama pakeisti iš esmės.

"Kėlėme uždavinį, kad čia nebeliktų Lenino aikštės. Šiuo metu pagal aikštės architektoniką tai vis dar yra Lenino aikštė, tik Lenino nėra", – pastebėjo A.Šulcas.

Politikas informavo, kad keičiant Atgimimo aikštę bus siekiama sudaryti jungtį su Klaipėdos valstybiniu muzikiniu teatru, taip pat gali keistis Herkaus Manto gatvė bei būti atkurtas senasis gatvių tinklelis.

"Istoriškai Herkaus Manto gatvė nebuvo tokia, kokia yra dabar. Čia nebuvo ir aikštės, tik gatvių tinklelis. Aikštę performuojant, pagal detalųjį planą, turėtų išlikti bent pažymėta, kur buvo tos gatvelės", – aiškino A.Šulcas.

Dėl paminklų – diskutuos

Pašnekovo teigimu, vienas pagrindinių ketinamų įgyvendinti planų – požeminės automobilių stovėjimo aikštelės. Jos reikalingos Muzikiniam teatrui.
Diskutuojant dėl Atgimimo aikštės atnaujinimo, uostamiesčio gyventojai buvo išsakę idėją aikštėje pastatyti paminklą nusipelniusiam Lietuvai ar uostamiesčiui veikėjui.

Pašnekovo teigimu, šis klausimas, kaip ir siūlytas aikštės užstatymas – kelia abejonių, todėl vertėtų jį apsvarstyti iš naujo.

"Čia gali būti visko. Tačiau dabar pasakyti, kad pastatysime paminklą Vydūnui, Jonui, ar Marytei – tas pats, kas pirmiau pirkti sagą, o paskui galvoti, kokį kostiumą pirkti", – šmaikštavo mero pavaduotojas.

Prisiminė senąją biržą

A.Šulco teigimu, pirmiausia reikės paruošti konceptualią aikštės viziją, rengti architektūrinius konkursus, kaip aikštė turėtų atrodyti.

Tada bus galima tiksliai pasakyti, ko reikia svarbiame miestui taške – paminklų, galerijų ar žaliųjų zonų.

Ruošiantis renovuoti vieną pagrindinių Klaipėdos erdvių, bus diskutuojama ne tik dėl gyventojų siūlymų čia rengti monumentus ar statyti kitus pastatus, bet ir dėl galimybės atstatyti šalia Biržos tilto ankščiau stovėjusį senąjį biržos pastatą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Dėl parkingo muzikiniui?...

Klaipėdos įsisteigtoji “valdžia” užsiima savivale. Dar 2015 metais buvo nuspręsta kad jokių garažų Atgimimo aikštėje nebus. Visuomenė tam prieštarauja ir dabar. Vadinasi Klaipedos įsisteigtoji “valdžia” atstovauja tik save, visuomenės neatstovauja. Kodėl ji iki šiol nepaleista? Ar patys save įsisteigę, patys save gali ir paleisti? Visuomenei tokia teisė net nesuteikiama? Prokuratūra taip pat nebeturi teisės ginti viešojo intereso. Labai įdomu, kaip yra leidžiama susikurti tokius reglamentus demokratinėje valstybėje? Čia gi absoliučiai nieko bendro su demokratija, bet visiškai tam prieštarauja ir Konstitucijai, kuri dar galioja, ar jau nebe?

joo

nugriove senaja gaisrine, dar kelis senoviskus namus - pastate viesbuti. O kiek itikinejimu buvo, kad taip reikia, taip bus geriau. Dar paste tuos griozdus D ir K. Sunaikino Vites kvartala - okokiu dailiu namu ten buta. Tustybiu muge. Dabar tikina, kad reikia atkurti sena gatviu tinkla. Kam? Kitapus Danges (!) yra dar nevisiskai sugriauto senamiescio dalis - sutvarkykite. Jei nezinot kur sukisti pinigus - ju laukia duju fabrikelis, pastatas sauliu gatveje, Baltijos kinoteatras...........

prieš

Pilnai pritariu Javol. Tas tiltas paskandins miesto centrą triukšme ir dulkėse. Jau dabar nėra kur pasivaikščioti žmonėms centre. Lieka tik "Akropolis".
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS