Kaip vadinti – sovietinė ar tarybinė valdžia? | Diena.lt

KAIP VADINTI – SOVIETINĖ AR TARYBINĖ VALDŽIA?

Tiek „sovietinė valdžia“, tiek „tarybinė valdžia“ yra du tolygūs ir vartotini terminai. Taip sako Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) Konsultacijų grupės vadovė Sigita Sereikienė.

LRT RADIJO klausytoja piktinasi, kad nuolat vartojamas terminas „sovietmetis“, o ne „tarybų valdžia“. „Girdžiu, kaip per radiją kalba žinovė apie kalbos kultūrą ir sako – sovietmetis, sovietmetis. Kada baigsis šitas svetimžodis, žargonas? Nejaugi neturime lietuviško termino – „tarybinė valdžia“, o ne „sovietmetis“? Esu lituanistė, man baisu klausyti“, – tikina klausytoja.

Valstybinės kalbos komisijos Konsultacijų grupės vadovė S. Sereikienė sako, kad žodis „sovietai“, jų junginiai „Sovietų Sąjunga“, „sovietų valdžia“ ir tokie vediniai, kaip „sovietmetis“, „sovietinis“, „sovietizmas“, lietuvių kalboje yra vartojami kaip ir kitose kalbose, pvz., anglų, vokiečių ar prancūzų.

„Tai – ne kokie barbarizmai, ne rusicizmai, bet normalūs, neutralūs kitų tautų valdymo formą ar režimą nustatantys žodžiai“, – sako kalbininkė.

S. Sereikienės teigimu, sovietai, įvedę valdžią Lietuvoje, šį žodį pakeitė į „tarybų“. „Ir ilgą laiką pas mus buvo vartojamas šis žodis. O „sovietai“ ir „sovietinis“ liko tik laisvojo pasaulio lietuvių žodžiai. Lietuvoje juos buvo galima vartoti tik pogrindyje“, – tvirtina specialistė.

VLKK Konsultacijų grupės vadovės teigimu, ir „sovietai“, ir „tarybos“ yra tolygūs, neutralaus vertinimo žodžiai.

Beje, apie tai ne kartą kalbėta ir LRT RADIJO laidose. Dar vasarą panašų klausimą istorikui Algirdui Jakubčioniui uždavė žurnalistė Rūta Kupetytė.

„Sovietai iš karto pradėjo vartoti terminą „tarybų“, pabrėždami tautiškumą, tarybiškumą ir pan. „Sovietų“ terminas yra priimtas Vakarų visuomenėje, Vakarų istorikų darbuose kaip sovietinio režimo tikrasis pavadinimas“, – aiškina istorikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

o gal geriau draust tokius terminus, kaip sovietmetis ar tarybu valdzia, o vietoj to naudot sovietinis/tarybinius okupantas.

Tai

Tarybos - paprasta ir nebaisu, todel visokie, kuriuos rusai puola, pasirenka "sovietai". Tai gal ir Seima 1990-1991 m vadinkim Auksciausiu sovietu? Komikai...

Spike

Bent jau anglų kalboje nėra atitikmenio tarybai arba sovietui, todėl jie ir vartoja rusišką žodį, lygiai kaip ir lietuvių kalboje nėra vertimo televizijai, procesoriui, taksi, akumuliatoriui, temperatūrai ir t.t.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS