Premjerės informacinės atakos nestebina: džiaugiuosi, kad visuomenė supranta, kas vyksta | Diena.lt

PREMJERĖS INFORMACINĖS ATAKOS NESTEBINA: DŽIAUGIUOSI, KAD VISUOMENĖ SUPRANTA, KAS VYKSTA

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad informacinės atakos prieš Lietuvą, Latviją ir Estiją, pranešant apie neva padėtus sprogmenis, nestebina, džiaugiasi adekvačia visuomenės reakcija.

„Vykstančios informacinės atakos prieš mūsų mokyklas ar kultūros įstaigas, kitas įstaigas, pranešant apie neva padėtus sprogmenis, taip bandant ėsti mūsų teisėsaugos institucijų resursus ir laiką, vėlgi nėra kažkas, kas turėtų labai stebinti. Džiaugiuosi, kad visuomenė atspari ir supranta, kas čia vyksta“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė premjerė.

Antradienį Vilniuje su Latvijos kolege Evika Silina (Evika Silinia) susitikusi Lietuvos ministrė pirmininkė taip pat pažymėjo, kad institucijos į grasinimus turi reaguoti dėmesingai, ir tą daro tiek Latvijos, tiek Estijos vyriausybės, o panašių atakų regione reikia tikėtis ir ateityje.

„Tų bandymų, matyt, mūsų daliai teks ir ateityje, nes esame  vieni iš garsiausių Ukrainos advokatų, vieni iš garsiausiai skambančių liberalios demokratijos advokatų, tai turime būtu pasiruošę, kaip sakė kolegė E. Silina šiandien, ir pakovoti, ir sutarėme, kad kovosime kartu“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Latvijos premjerė E. Silina sakė, kad Latvija pasidalino tyrimo dėl melagingų grasinimų metu surinkta informacija ir toliau bendradarbiaus su kaimynėmis, kad į šiuos išpuolius būtų galima reaguoti kuo greičiau ir efektyviau.

„Tai yra hibridinis išpuolis ir milžiniškas iššūkis mūsų teisėsaugos institucijoms, todėl visa informacija, kurią gavome tyrimo metu, pasidalinome su Lietuvos ir Estijos kolegomis, kad galėtume tarpusavyje koordinuoti veiksmus ir padėti institucijoms“, – per spaudos konferenciją pažymėjo Latvijos premjerė.

Nuo penktadienio Lietuvos policija gavo daugiau kaip 2500 elektroninių laiškų su netikrais grasinimais apie neva padėtus sprogmenis mokyklose, vaikų darželiuose, savivaldybių pastatuose, tokie pranešimai pasipylė ir Latvijoje bei Estijoje.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė antradienį paskelbė, kad tai yra kibernetinė ataka regiono mastu. Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas patvirtino, kad atakos siejamos su Rusija.

Latvijos ministrė pirmininkė E. Silina antradienį Vilniuje susitiko su Lietuvos premjere I. Šimonyte aptarti regioninio saugumo, bendrų infrastruktūros projektų progreso.

Ministrų kabinetų vadovės taip pat kalbėjosi apie dvišalius valstybių santykius, ilgalaikės paramos Ukrainai ir vieningo sankcijų Rusijai taikymo bei stiprinimo svarbą, skelbė Vyriausybė.

Tai yra pirmasis šalių vyriausybių vadovių susitikimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

Ka daryti vienisam zmogui karo atveju, jei jis neturi giminiu Svedijoje?

Cha

Kumele nustebins tik rinkimai

bet

labai gaila, kad valdžia nesugeba nesupranta, ką daryti tokiose situacijose. Vienintelė Širvintų merė sureagavo, o kiti toliau miega.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS