-
Ką būtina žinoti renkantis naujas padangas
Be to, pabrėžia jis, norint važinėti saugiai, būtina žinoti, kaip žymimi svarbiausi parametrai, pavyzdžiui, sukibimas su šlapia kelio danga ir stabdymo kelias, padangos dydis ir pagaminimo metai.
– Vykdote tyrimą, ar Lietuvos rinkoje parduodamos kokybiškos padangos. Koks tai tyrimas?
– Padangų rinka prižiūrima nuolatos, patikrinimai atliekami reguliariai, žiūrimas padangų ženklinimas. Šis tyrimas ypatingas tuo, kad dabar vykdomas PROSAFE (Europos produktų saugos forumo) projektas ir tikrinamos padangos (beje, tai daryti labai brangu). Projektas vykdomas Bulgarijoje, Kroatijoje, Estijoje, Suomijoje, Vokietijoje, Latvijoje, Liuksemburge, Lenkijoje, Rumunijoje ir Lietuvoje. Taigi dalyvauja 10 valstybių ir, kadangi tikrinimas finansuojamas, mes pirmą kartą turime galimybę atlikti padangų bandymus.
Lietuvoje bandysime 15 skirtingų rūšių padangas. Kodėl tai daroma? Nes, atsiradus naujam padangų ženklinimui, gamintojai dažnai išbando ne tai, ką mums parduoda. T. y. jie išbando kažkokias geresnes (pavyzdžiui, pagamintas iš geresnių medžiagų) to paties modelio padangas, gauna tam tikrą ženklinimo teisę, bet parduoda jau prastesnes. Vokietijoje atlikus tokius bandymus, paaiškėjo, kad padanga, deklaruojama kaip pati geriausia, užėmė penktą vietą.
Bet taip atsitiko tik su vienu gamintoju, situacija nėra masinė, didesnė problema su iš trečiųjų šalių atvežamomis padangomis. Nors didelių gamintojų dukterinės įmonės gamina senesnius modelius, bet tai daroma ta pačia įranga, todėl sakyti, kad jos labai blogos, negalima.
Įvykdę programą, žinosime daugiau, nes viena yra tikrinti ženklinimą, dokumentus, o kita – išbandyti praktiškai. Kadangi Lietuvoje tokios laboratorijos nėra, bandymai labai brangūs, ilgai rinkomės, kurias padangas, mūsų manymu, reikia tikrinti.
– Kaip padangas atsirinkote?
– Pirkome specializuotose parduotuvėse ir rinkdamiesi žiūrėjome, kaip padangos reklamuojamos, koks ženklinimas, ką deklaruoja gamintojas, kokius parametrus (degalų naudojimo efektyvumo, stabdymo kelio esant šlapiai kelio dangai, triukšmo rodiklio) nurodo.
– Kur vartotojai gali pasitikrinti, kurios padangos yra neaukštos kokybės? Ar tuos gamintojus kažkur skelbsite?
– Bus parašyta visa ataskaita. Bet, perkant kažkokį daiktą, visada rekomenduoju juo pasidomėti: yra informacinė sistema RAPEX apie nesaugius produktus ir ten galima rasti visus nuo 2008 m. nustatytus nesaugius gaminius. Tereikia parašyti metus, prekės grupę, pavadinimą, šalį gamintoją ar šalį, kuri informavo, ir ten rasite ir nesaugias padangas. Dažniausiai tai mažai žinomi arba Kinijos gamintojai, gaminantys labai pigias padangas.
– Kokie kokybės ir ženklinimo reikalavimai galioja visoms padangoms?
– Yra techniniai reglamentai, nustatantys europinį ženklinimą. Ženklinimas yra dvigubas, vienas – ant padangos. Nors neišmanančiam žmogui atrodo, kad ant jos daug raidžių ir skaičiukų, kai kuriuos reikia vis tiek žinoti.
Gamintojo ženklas yra viena, bet svarbiausias tas didelis skaičius, pvz., 215/60R16: pirmas skaičius – padangos plotis, antras – jos aukštis procentais, trečias – disko skersmuo coliais. Savo automobiliui perkant padangas, visada reikia pažiūrėti, kokių padangų reikia. Antra, reikia atkreipti dėmesį į pagaminimo datą (ją sudaro keturi skaitmenys), kuri visada būna užšifruota ant padangos: pirmi du skaitmenys – metų savaitė, antri du – pagaminimo metai.
– Ar yra nustatytas padangų laikymo terminas?
– Padangų guma kietėja, bet tokio termino nėra. Padanga turi atitikti jai keliamus techninius reikalavimus. Bet aš senesnės kaip penkerių metų padangos nepirkčiau, nes svarbiausia ne pinigai, o saugumas. Čia mažiausia avarija tiek žalos padarys, kad brangesnis komplektas atrodys labai pigus, bet bus jau vėlu. Mes, kaip specialistai, dar žiūrime, ar atlikti tam tikri įvertinimo darbai. Be to, yra E raidytė, skaičius, kurioje valstybėje padanga pagaminta, ir ilgesnis skaičius – unikalus kodas, kad galėtume iš karto pareikalauti dokumentų ir patikrinti.
2012 m. atsirado ekologinio efektyvumo ženklinimas – trijų dalių etiketė, panaši į tas, kurios būna ant šaldytuvų. Degalų sunaudojimo efektyvumą žymi raidės nuo A iki G ir juoda rodyklė. Raidė A rodo, kad padanga labai gera, sunaudoja labai mažai degalų, ženklinimas D lengviesiems automobiliams nenaudojamas. O jei padangos pažymėtos G, palyginti su A padangomis, automobilis sunaudos apie 6 litrus daugiau degalų 1000 km.
Sukibimas su šlapia kelio danga pažymėtas padanga ir iš po jos tyškančiais lašais bei ir debesėliu ir raidėmis nuo A iki G. D ir G nenaudojamos lengvųjų automobilių padangoms (jei kada pamatysite, iš karto galite skambinti tarnybai, nes tai pažeidimas). A ir G stabdymo kelio skirtumas – 18 metrų, važiuojant 80 km/h greičiu. Kadangi stabdant svarbus kiekvienas centimetras, stabdymo kelias – vienas pagrindinių parametrų renkantis padangas.
Ženklinant nurodomas ir triukšmingumo rodiklis – mikrofonas ir trys bangos. Jei viena banga užjuodinta, triukšmingumas mažiausias, visos trys – didžiausias. Triukšmingumas skiriasi keturis kartus. Jei mėgstate važinėti asfaltu ir komfortą, į šį rodiklį reikia atsižvelgti, bet važinėjant rajono keliais, žvyrkeliais, jis nelabai padės.
– Ką galite pasakyti apie atsarginę padangą? Juk ji riboto naudojimo.
– Atsarginė padanga, žinoma, geriausia tokio paties modelio. Manoma, kad ateityje jos išnyks, bet, manau, kad atsarginė padanga – vienas svarbiausių dalykų, nes ne visada gali išsikviesti pagalbą.
– O kaip vertinate dėvėtas padangas?
– Naudotos, restauruotos padangos yra didelė problema. Dažniausiai žmonės jomis atsikrato, kai jos nebesaugios, protektorius nudilęs ar buvo „pagautas“ kažkoks smūgis. Paprastai jos parduodamos ne komplektais, bet surinktos iš kelių automobilių, o tada ir nusidėvėjimas nevienodas. Kartais padangos netgi įpjaunamos ir pagilinamas protektorius.
Visos laidos įrašą rasite LRT mediatekoje.
-
Ar tinkamai valgote riešutus? 2
Mitybos specialistė Gražina Gum teigia, kad prieš vartojimą riešutus derėtų išmirkyti vandenyje – tokiu būdu jų fermentai, mikroelementai, vitaminai tampa aktyvūs, organizmas juos įsisavina.
Riešutus pataria mirkyti
Beveik visi riešutai yra naudingi moterų grožiui ir gerai savijautai, sako Gražina Gum. Kaip teigia ji, labiausia išskirti galima anakardžius ir bertoletijas: „Anakardžiai turi geležies, cinko, seleno, o bertoletijos skatina vaisingumą. Vieni svarbiausių riešutų – pistacijos. Vyrams reikėtų savo racioną papildyti sočiaisiais graikiniais riešutais, kurie labai maistingi ir naudingi. Jei kasdien vartotume bent po keletą riešutų, imtume jausti jų poveikį.“
Rekomenduoju riešutus bent keletą valandų mirkyti šaltame vandenyje. Taip jie tampa gyvi, aktyvūs.
Pasak G. Gum, žmonės linkę visko valgyti daug ir nesakingai. „Vieną kartą persivalgius riešutų, organizmas tikrai daugiau nebenori tos būsenos, sunkumo. Susidaręs įspūdis, kad riešutai – labai sunkus ir nevirškinamas maistas. Dėl to rekomenduoju riešutus bent keletą valandų mirkyti šaltame vandenyje. Taip jie tampa gyvi, aktyvūs. Paragavus išmirkytų migdolų, jie bus lyg ką tik nuskinti nuo medžio“, – teigia pašnekovė.
J. Bakasėnienė rekomenduoja riešutus, parsineštus iš turgaus ar parduotuvės, visuomet nuplauti: „Po to juos galima apdoroti ir karščiu, jo pakaktų 60 °C. Tokia temperatūra sustabdo ir užkerta kelią mikroorganizmų dauginimuisi. Juk ant riešutų gali būti kažkokia bakterinės kilmės tarša.“
Padeda lieknėti
G. Gum tvirtina, kad, renkantis riešutus, reikia atkreipti dėmesį į tai, kas naudinga moterims, o kas vyrams, ko siekiame, ką norime papildyti. „Pavyzdžiui, graikiniai riešutai labai naudingi žmonėms, dirbantiems protinį darbą, jie suaktyvina smegenų veiklą. Migdolai naudingi pavasarį, jie gali padėti lieknėti. Netiesa, kad jie riebūs. Tokie jie tada, kai yra miegantys“, – aiškina pašnekovė.
Anot G. Gum, riešutai tampa gyvi tada, kai yra išmirkomi vandenyje: „Riešutus migdantis fermentas inhibitorius pereina į vandenį ir riešutas pasikeičia, jo fermentai, mikroelementai, vitaminai tampa aktyvūs, o mūsų organizmas juos gerai įsisavina.“
Pašnekovė sako, kad reikia nepamiršti vartoti ne tik riešutų, bet ir sėklų. „Labai naudingos moliūgų sėklos, nes jose daug seleno, cinko, o tai – mūsų imuniteto užtaisas. Patarčiau vartoti ir saulėgrąžas, 50 g jų turi visos paros geležies normą. Tai labai naudinga pavasarį, kai juntamas energijos stygius“, – tvirtina G. Gum.
Kartūs riešutai – pavojingi
Paklausta apie riešutų ir džiovintų vaisų mišinius, G. Gum teigia, kad prieš vartojimą juos taip pat reikėtų mirkyti vandenyje: „Po mirkymo galima nuplikyti karštu vandeniu, siekiant visiško saugumo. Žinoma, geriausia būtų šių produktų nemaišyti, tačiau tai vis tiek sveikas užkandis, natūralus produktas.
J. Bakasėnienė aiškina, kad, perkant riešutų ir džiovintų vaisių mišinius, reikėtų atkreipti dėmesį į nurodymus dėl alergenų. „Žmogus, vartodamas tokį mišinį, turėtų pagalvoti. Yra 14 pagrindinių alergenų, jie turi būti pažymėti etiketėje. Asmuo gali nebūti alergiškas razinoms, bet būti alergiškas žemės riešutams“, – tvirtina specialistė.
Anot J. Bakasėnienės, etiketėje turi būti nurodytos svarbiausios detalės apie produktą: „Tai pavadinimas, o jei tai mišinys – jo sudėtinės dalys, svoris, galiojimo terminas, laikymo sąlygos ir atsakingas už tai operatorius. Jei riešutai apdoroti, pavyzdžiui, kepinti, turi būti pateikta maistingumo deklaracija.“
Kaip aiškina J. Bakasėnienė, jei paragavus riešuto jaučiamas itin aitrus ar net pelėsio skonis, jo negalima vartoti. „Kartūs riešutai kenksmingi dėl aflatoksinų, kurie labai pavojingi ir viskam atsparūs. Yra duomenų, kad jie gali sukelti net kepenų vėžį. Todėl, vos pajutus kartumą, riešutų geriau atsisakyti“, – teigia pašnekovė.
Nereikėtų riešutų kaupti
J. Bakasėnienė sako, kad daug riešutų, matomų mūsų prekybos centrų lentynose, atkeliauja iš trečiųjų šalių: „Importui į Europos Sąjungą nustatyti griežti reikalavimai. Yra šalių, kuriose užfiksuoti oficialios kontrolės, higienos sąlygų trūkumai, situacija keičiasi vangiai. Tai Kinija, Egiptas, Brazilija, Turkija, Iranas ir kt. Jos įtrauktos į sustiprintos kontrolės reglamentą. Riešutams, vežamiems iš šių šalių, skiriamas ypatingas dėmesys.“
Paklausta apie riešutų galiojimo trukmę, pašnekovė aiškina, kad, pavyzdžiui, lazdyno riešutai paprastai galioja trejus metus. „Tačiau galiojimo laiką nustato gamintojas. Viskas priklauso nuo supakavimo, sandėliavimo ir kitų veiksnių. Bet kokiu atveju, nerekomenduojama riešutų namuose laikyti labai ilgai, jų kaupti. Riešutus patariama laikyti sausoje dėžutėje, uždaroje pakuotėje, apsaugotoje nuo drėgmės, kambario temperatūroje“, – pataria J. Bakasėnienė.
-
Kaip išsirinkti sveikiausius maisto produktus?
Anot jos, prie šių produktų žmogus lengvai pripranta, todėl kitokio, sveikatai naudingo, maisto žmonės nebenori valgyti. R. Bogušienė priduria – kai kurie linksta į kitokį kraštutinumą, pavyzdžiui, renkasi tik Lietuvoje užaugintus produktus, nors, akcentuoja specialistė, tiek lietuviai, tiek lenkai naudoja tas pačias auginimo technologijas.
– Dažniausiai parduotuvėje apsiperkame pagal susiformavusius įpročius ir produktų specialiai neieškome. Kaip tai vertinate?
– Taip yra dėl to, kad neturime laiko ir einame užburtu ratu. Žinome, kad perkame šitą duoną, sviestą, sūrį, sausainius. Tiesiog neturime laiko domėtis, ieškoti ir einame mums įprastu keliu.
Būtina suprasti, kad nėra vieno maisto produkto, kuris išsaugo mūsų sveikatą arba ją sugriauna. Svarbi visuma. Jei žiniasklaidoje pamatėte pranešima „gerkite citrinos sultis ir būsite sveiki“, įžvelkite visumą, nes, pasikartosiu, vienas produktas negali sugriauti ar išsaugoti jūsų sveikatos. Visi mitybos įpročiai svarbūs, nė vieno negalime išmesti.
Jei išsirenkame sveikatai palankiausius maisto produktus, tai dar nieko nereiškia. Grįžę namo iš jų gaminsime patiekalus ir to proceso metu turime tų produktų nesugadinti. Kitas dalykas, jų svarbu suvalgyti tiek, kiek reikia mūsų organizmui. Būtina pajausti jų skonį, aromatą. Taip pat svarbu, kad visa šeima susėstų kartu, dalintųsi geromis emocijomis.
Yra daug kitų dalykų, kurie svarbūs, pavyzdžiui, reguliarus valgymas. Svarbu ir tai, kad į parduotuvę atėjęs žmogus dažnai perka jam įprastus produktus ir net nesusimąsto galbūt iš tos produktų grupės galima įsigyti sveikatai palankesnį produktą.
– Kaip atpažinti, kuris produktas yra sveikesnis?
– Norėčiau kaip pavyzdį pateikti sūrį. Man pačiai tai buvo didelis atradimas. Rinkdamiesi, pavyzdžiui, fermentinį sūrį ar kitokį, kurį dedama ant sumuštinio ar į patiekus, atkreipkite dėmesį į druskos kiekį. Žmonės apie tai net nesusimąsto. Jie žino, kad sūrio sudedamosios dalys yra pienas, fermentai ir kad pas visus gamintojus šie ingredientai vienodi. Bet, pavyzdžiui, druskos kiekis šimtame gramų sūrio svyruoja nuo 0,5 g iki 3,5 g.
Žmogus per dieną gali suvartoti (tai rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) 5 g druskos. Šis kiekis rekomenduojamas suaugusiam žmogui. Jaunesniems kaip 10 metų vaikams rekomenduoja suvartoti 3–4 g. Suvalgęs 100 g sūrio, kuriame yra 3,5 g druskos, vaikas gauna visą druskos dienos normą. Druska, kaip žinote, yra vienas iš tų komponentų, kurio per didelis kiekis nėra palankus sveikatai.
– Bet kodėl mes mėgstame vartoti tiek daug druskos? Ar esame pripratinti?
– Taip, [...] vartotojas pripratintas prie druskos. Tai galėjome stebėti vaikų ugdymo įstaigose. Kai druskos kiekis buvo sumažintas nuo šių metų sausio 1 d. visuose patiekaluose, išskyrus sūrį ir mėsos gaminius, vaikai nevalgė, jiems buvo neskanu. Tėveliai prašė, kad vaikams būtų duota pasibarstyti druskos, nors teisės aktai tam prieštarauja – ant stalų negali būti papildomai padėta druskos ar pipirų, kad vaikai galėtų jų pasibarstyti.
Tai maisto pramonės, mūsų, technologų, gudrybės. Mus taip mokė – žmogus laviausiai mėgsta saldumą ir sūrumą, todėl šių produktų, kurie daugeliui atrodo nekalti, turi įdėti tiek, kad produktas būtų perkamas, skanus. Taip įvardijamas, nes kitaip to produkto žmonės nepirks.
Tai daroma, kad būtų panaikintas natūralus skonio suvokimas. Po to žmonės sako – vaikai kitaip nevalgo. Žinoma, kad jie kitaip nevalgo, jeigu jiems duodame menkavertį maistą, kuriame daug cukraus, druskos, išimtos visos skaidulinės medžiagos, nekokybiški riebalai.
Nekokybiški riebalai tai rafinuoti riebalai, iš kurių pašalintas ir skonis, ir kvapas. Tai tėra tuščios kalorijos. Jeigu vaikui duodame tokius menkaverčius produktus, kaip sausainiai, saldainiai, nesitikėkime, kad vaikas nevalgys brokolio, kad bananas jam nebus saldus. Žmogui sukurti greitų angliavandenių produktai. Jie nėra palankūs sveikatai, bet prie jų priprasti lengva.
– Grįžkime prie produktų pasirinkimo. Kaip išsirinkti, pavyzdžiui, duoną? Dažnai žmonės sako, kad ji būna labai saldi.
– Taip, nes į duoną taip pat dedamas cukrus. Tai ne paslaptis. Duonoje yra ir cukraus, ir druskos. Iš viso 100-e g duonos būna iki 10 g cukraus. Perkant duoną parduotuvėje, turguje ar kepyklėlėje, svarbu, kad duona nebūtų vien iš baltų rafinuotų miltų. Daugelis lietuvių galvoja – jeigu duona tamsi, ji sveikatai naudingesnė, bet ta pati ruginė duona gali būti iškepta iš aukščiausios rūšies rafinuotų miltų.
– Jeigu miltai aukščiausios rūšies, tai blogai?
– Aukščiausia rūšis rodo, kad iš miltų pašalintos dvi pagrindinės sudedamosios dalys: gemalas ir sėlenos. Likęs tik endospermas. Tik iš endospermo sumalti miltai. Kodėl gamta sukūrė tris dalis, o mes valgome tik vieną? Tokiu būdu negauname skaidulinių medžiagų, kurios užtikrina ilgalaikio sotumo jausmą, padeda virškinimo sistemai, negauname vitaminų, mineralinių medžiagų. Būtina atkreipti dėmesį, kad kepant duoną būtų naudoti visaverčiai grūdai. Duonoje jų turi būti bent 50 proc.
Būtina atsižvelgti ir į tai, kad druskos kiekis pasirinktame produkte iš tos maisto produktų grupės būtų mažiausias. Taip pat – kad cukrų kiekis būtų mažiausias. Tai reiškia, kad tokioje duonoje ir pridėtinio cukraus bus mažiau. Taip pat rekomenduočiau valgyti natūraliai raugintą duoną, ne tokią, kurioje yra mielių, nes tada mes ilgiau išliekame sotūs.
Kitas dalykas – jei duona stipriai apdegusi, apskrudusi, rekomenduojama apipjaustyti duonos kraštelius, nes kancerogeninių medžiagų, akrilamidų, kurie randami krakmolinguose maisto produktuose, daugiausia yra būtent ant paviršiaus. Tai svarbiausi aspektai, renkantis duoną. Žinoma, ją reikia valgyti su pasimėgavimu.
– O kas yra toje traškioje plutelėje?
– Tai priklauso nuo to, kokios ji spalvos. Spalva – vienas iš kancerogeninių medžiagų, akrilamidų, susidarymo rodiklių. Tyrimais įrodyta – jei plutelė apdegusi, joje 10 kartų daugiau akrilamidų, t. y. kancerogeninių medžiagų, kurios susidaro krakmolingus maisto produktus kepant aukštesnėje kaip 120 laipsnių temperatūroje.
– Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, renkantis kitus maisto produktus? Ar mums reikėtų pirkti, pavyzdžiui, lietuviškas daržoves?
– Pirmiausia, džiugu, kad renkamės lietuvišką prekę, nes remiame savo šalį, savo gyventojus. Tai vienareikšmiškai didžiulis pliusas. Kitas dalykas – negalvokime, kad lenkai ar estai turi kažkokių kitų auginimo technologijas ar naudoja išskirtinai daugiau sintetinių cheminių medžiagų ar kitų priedų. Taip nėra.
[...] Nereikėtų taip stipriai to sureikšminti, tačiau, žinoma, kuo mažesnį kelią maisto produktas iki mūsų stalo keliauja, tuo jis šviežesnis, jame išlieka daugiau maistinių medžiagų. Taip yra, bet mes niekada neužsiauginsime nei bananų, nei kivių, nei apelsinų, nei persikų. Šiuo metu jau prasideda citrusinių vaisių sezonas, kurių taip pat negalime čia auginti.
Noriu pasakyti, kad [nepirkdami iš užsienio atvežtų produktų] prarastume labai didelę įvairovę. Manau, kad nereikėtų taip nacionalistiškai žiūrėti. Reikia kiekvienu atveju spręsti situaciją. Pavyzdžiui, kai prasideda braškių sezonas, būna taip, kad lietuviškos braškės kainuoja (gal perdėsiu) dešimt kartų brangiau. Ką tai reiškia? Turi spręsti, kuo vertingesnė ta lietuviška braškė, kuri kainuoja 10 kartų brangiau. Aš neperku 10 kartų brangesnės braškės. Kai jau kainos susilygina, tada pirmenybę teikiu nacionaliniam produktui.
– Bet vaisiuose yra cukraus, o jūs druską ir cukrų siūlote šalinti ar palikti minimalų jų kiekį.
– Taip. Norėčiau grįžti prie druskos. Jos suvalgome ir valgydami produktus, kurių nesūdome. Tyrimais įrodyta, kad tas kiekis siekia apie 3–4 g. Tai beveik visa rekomenduojama dienos norma. Tai reiškia, kad druskos yra ir žuvyje, ir grūduose, ir daugelyje kitų produktų. Mums jos tikrai netruks, galite būti ramūs.
Kalbant apie cukrų, žiniasklaidoje pasigirsta – nevalgykite vaisių, nes juose yra cukraus. Galbūt yra suinteresuotų grupių, kurios skleidžia tokią informaciją. Iš tiesų PSO kalba apie pridėtinio cukraus ribojimą. Pridėtinio cukraus suvartojimas nuolat auga.
Kas yra tas pridėtinis cukrus? Tai vienas iš šiuolaikinių ligų faktorių. Kaip ir minėjau, tai nereiškia, kad būtent šis faktorius viską nulemia. Svarbi visuma. Pridėtinis cukrus yra rafinuotas ar nerafinuotas cukrus, klevų sirupas. Taip pat pridėtiniu cukrumi laikomas ir medus, iš koncentrato pagamintos sultys.
Greitai į kraują išsiskyrus cukrui pajuntamas staigus energijos šuolis, bet ta energija staiga ir nukrenta. [...] Suvalgius, pavyzdžiui, morką, sotumo jausmas daug ilgiau išlieka, nes palaipsniui sotumo lygis kraujyje taip nešokinėja.
Po pietų gal jau daugelis nori miego. Galbūt griebėtės už saldainio ar šokolado, nes jums pritrūko energijos. Jos pritrūksta, nes šokinėja cukraus lygis kraujyje. Jei suvalgote menkaverčio maisto, cukraus lygis staigiai pašoka ir staigiai nusileidžia. Jeigu po pietų, pavyzdžiui, suvalgysite šokolado, po valandos vėl staigia neteksite energijos. Pagrindinis sveikatos rodiklis – kaip šokinėja jūsų energija, ar jos turite nuolat, ar jūsų gyvenimas nuolat kokybiškas. Reikia tiesiog stebėti save.
– Ką jūs turite galvoje, kai sakote „menkaverčiai produktai“? Kiek tokių produktų šiandien yra prekybos centrų lentynose?
– Liūdna pasakyti, bet šiandien dar yra daug tokių produktų. Procentais ar skaičiais tikrai negalėčiau įvardinti, bet turbūt ant rankų pirštų suskaičiuočiau maisto produktus, kuriuos perku. Žinoma, nekalbu apie vienkomponenčius maisto produktus, kurie turi būti kasdieniame kiekvieno Lietuvos piliečio krepšyje, t. y. daržovės, grūdinių kultūrų produktai, šviežia mėsa ar žuvis, pieno produktai tiems, kurie juos.
Tai vienkomponenčiai produktai. Jei kalbame apie perdirbtus produktus, situacija nėra džiuginanti. Ypač nedžiugina konditeriniai gaminiai: sausainiai, užkandžiai, kurių dažnai griebiamasi ir jie perkami vaikams.
Viso pokalbio apie sveiką mitybą ir sveikus maisto produktus klausykitės įraše.