Grožio receptas visam gyvenimui | Diena.lt

GROŽIO RECEPTAS VISAM GYVENIMUI

Vasara, kūnas apnuogintas... Jo linijos vis dar netenkina, drastiški sprendimai – griežtos dietos ir alinantis sportas – nepadeda? Mitybos specialistė Gintarė Jonaitytė pataria: siekiant norimų rezultatų svarbiausia yra miego, maisto ir geros motyvacijos balansas.

Griežtoms dietoms – ne

Griežtos dietos veda į kraštutinumus, staiga atsisakę daugybės produktų ir suvartojamų kalorijų normą sumažinę iki minimumo, savo organizmui sukelsite šoką.

Ne išeitis ir įvairios piliulės nuo lieknėjimo. Galite tik pasvajoti apie tai, kad išgėrę atseit stebuklingą kapsulę staiga tapsite liekna. Kiekvienas rezultatas reikalauja pastangų, jeigu norite jį išlaikyti ilgai.

Rytą pradėkite mankšta

Kad ir kaip tingėtųsi bei atrodytų, kad negalite net rankos pakelti, turite patikėti savimi ir skirti bent 15–20 min. mankštai.

Žinoma, nebūtina kas kartą prakaituoti ant kilimėlio. Šiltais vasaros rytais galite tiesiog išeiti pasivaikščioti arba pašokti keletą šokių.

"Aš šoku visą gyvenimą. Atsipalaidavusi, laisva nuo minčių ir negalvoju, koks žingsnelis po kurio turi eiti. Raumenų atpalaidavimas natūraliai, o ne susikausčius duoda geriausių rezultatų. Žinoma, iš pradžių atliekami atsipalaidavimo, o vėliau – tempimo pratimai", – dalijasi patirtimi ir moko Gintarė.

Ji pabrėžia, kad ne mažiau svarbu ir deguonis, grynas oras. Toks rytinis užtaisas padeda dieną pradėti būnant geros nuotaikos.

Prakaituoti ne visada naudinga

Siekdamos palaikyti gražias formas, kai kurios merginos ar moterys vakarus leidžia sporto salėje.

"Plušėti iki paskutinio prakaito lašo kasdien nereikia, nes tuomet apsunkinamas širdies darbas, o gausiai prakaituojant iš organizmo pašalinami ne tik toksinai, bet ir kalcio, magnio, fosforo druskos, kurios yra svarbios norint palaikyti stabilų svorį", – pasakojo mitybos specialistė.

Ji primena, kad sportuojant išprakaitavus dažniausiai neatkuriamas vandens kiekis, o tai lemia odos problemas. Ji suvysta, pradeda slinkti plaukai, skilinėti nagai.

Šventoji trejybė

Sotumo jausmui ir tam, kad atsisakytume saldumynų, reikalingas mineralas magnis. Reikalingą organizmui magnio kiekį sudaro šeši migdolai, 150 g salotų, vynuogių.

Vitaminas D – imunitetui stiprinti, raumenims stiprinti. Jo gauname pabuvę gryname ore – saulėje apie 15 min. Taip pat jo galime įsisavinti iš grybų, taip pat ir pievagrybių bei avižinių dribsnių.

Vitaminas C – skaisčiai odai ir toksinams šalinti. Jo gausu uogose, citrusiniuose vaisiuose. Vitaminai padeda natūraliai reguliuoti svorį ir puoselėti gražią išvaizdą.

Pozityvumas ir saikas

Pozityvios mintys neapčiuopiamos, bet jos taip pat yra neatsiejama motyvacijos priemonė.

"Reikia save mokėti pagirti atsistojus prieš veidrodį, mylėti, gyventi ne spraudžiant save į pačios susikurtus rėmus, o mėgautis kiekviena minute ir galimybe. Retkarčiais nusižengti smaguriaujant maistu nėra nuodėmė, tik nereikia jaustis kaltai, o tiesiog mėgautis potyriais ir visada jausti saiką", – primena Gintarė.

Dideli emocijų šuoliai tiesiogiai veikia nervinę sistemą ir turi įtakos svorio kitimui. Dėl to nereikia stebėtis – emocijos daro tam didelę įtaką.

Kol esi jaunas

Žmogaus organizmas formuojasi iki 22 metų, o nuo tada, kad ir kaip būtų gaila, pradedame senti.

Paauglio organizmas maisto medžiagas įsisavina greičiau, nei peržengus minėtą metų slenkstį. Kuo daromės vyresni, tuo mažiau maisto reikia, nes lėtėja virškinimo sistemos veikla, ypač valgant saldintus produktus, cukrų. Tuomet kaupiame riebalus – toksinus, kurių nespėjo suvirškinti organizmas.

Žinoma, jaunas organizmas toksinus pašalina greičiau, bet savimi rūpintis reikia nuo vaikystės, nes susiformavę įpročiai turi įtakos sveikatai ateityje.

Alkoholis – kalorijų bomba

Lengvas alkoholis, kokteiliai, vynas – pirmutinis priešas.

Šiuose alkoholiniuose gėrimuose beveik dvigubai daugiau kalorijų nei baltymuose, o pašalinti juos iš organizmo sudėtinga ir tam reikia suvartoti daug skysčių. Jeigu esate ir kavos mėgėja, darote sau dar didesnę meškos paslaugą, nes kava taip pat išvaro iš organizmo skysčius.

Kai organizmui trūksta vandens, nevyksta jokia medžiagų apykaita, o nepašalinti toksinai pradeda kauptis jautriose zonose: ant šlaunų, rankų ir kitur. Ne paslaptis, kad alkoholyje taip pat gausu cukraus, o jo žala puikiai žinoma.

Kuo pakeisti kavą? Vietoj įprastos galite rinktis cikorijų, gilių kavą, ją gardinkite kokosų pienu – ir skanu, ir daug sveikiau. Šiais laikais tikrai nesunku alternatyvų rasti tiek kavinėse, tiek prekybos centruose.

Sudie užkandžiams

Atsisveikinkite su traškučiais. Bulvės – labai krakmolingos, mirkytos arba keptos transferiniuose riebaluose, o jų tikrai nereikia, jei norite dailios figūros.

Iš savo valgiaraščio išbraukę panašius užkandžius ir įvairius pyragaičius prie kavos, imsite natūraliai lieknėti. Šiuose maisto produktuose gausu minėtų transferinių riebalų ir rafinuoto cukraus, kuris žalingas ne tik jūsų išvaizdai, bet ir sveikatai.

Jei esate saldumynų vergė

Norisi saldumo – rinkitės vaisius. Geriausias jūsų figūros draugas – vynuogės bei melionai ir arbūzai, kurių pagrindas – vanduo, o likusi dalis – fruktozė arba vaisių cukrus, skaidulos.

Jie turi gerųjų angliavandenių ir teikia mums energijos. Be to, kartu valysite organizmą. Bananai taip pat geras pasirinkimas, nes turi augalinio krakmolo ir gerųjų angliavandenių, tačiau jis tinkamas ne kaip užkandis, o kaip maistas. Nepamirškime ir obuolių – juose ir jų odelėse gausu ląstelienos, skaidulinių medžiagų.

"Jeigu su maistu gauname daug skaidulinių medžiagų ir vitaminų, mūsų organizmo valymasis vyksta natūraliai", – pabrėžia Gintarė.

Ji pataria kartą per dieną suvalgyti vieną porciją (100–150 g) patiekalo iš ankštinių ir grūdinių kultūrų. Tai natūralus grožio eliksyras, padedantis mesti svorį ir atsisakyti saldumynų.

"Galima grikius derinti su ryžiais ar avižiniais dribsniais, nes, sumaišius grūdines ir ankštines kultūras gauname visaverčių baltymų. Jie turi skirtingus vitaminus ir mineralus", – pataria mitybos specialistė.

Grožio miegas

Miegas – grožio vitaminas, ypač moteriai. Jai reikia daugiau miego nei vyrui.

Tinkamai nepailsėjus organizmas išsenka ir norisi valgyti, tik nežinome ko. Pažįstamas jausmas? Tada dažniausiai renkamės nesveikus produktus: šokoladą ir viską, kas greita, o tai virsta nereikalingomis kalorijomis.

Kuo vėliau nueinate miegoti, tuo labiau organizmas sekinamas ir tuo labiau norime valgyti ryte.

Anksčiau nuėjus miegoti, turite šansą savo grožį puoselėti miegodami – mat nuo 22 val. iki vidurnakčio yra stebuklingas metas. Tuo laiku organizmas natūraliai detoksikuojasi ir organizme gaminasi melaninas – mūsų grožio saugotojas. Jeigu tuo metu dalyvaujate vakarėlyje ir dar geriate alkoholį, tik nuodijate savo organizmą.

Pavėluoti pusryčiai

Būkime realistai: per atostogas laiku pusryčiauti neįmanoma. Svarbu bent jau nepamiršti režimo: prieš valgį išgerti vandens. Galima jį pagardinti lašeliu imbiero sulčių (detoksikacijai), mėtos lapeliais (gaivina), o pats vanduo drėkina ir valo.

Įprastam režimui sutrikus išlaikykite proporcingus tarpus tarp valgymų. Papusryčiavę po valandos nepulkite prie kepsnio ar šašlykų iešmo.

Mitybos specialistė primena, kad tarpai tarp valgymų turėtų būti dvi trys valandos ir tiek pat – iki miego.

"Išbalansavus mitybos režimą organizmas sutrinka, skrandis išskiria sulčių, o nieko negauna. Dėl to didėja rūgštingumas, gali pradėti skaudėti pilvą", – perspėja G.Jonaitytė.

Svarbu skysčius gerti prieš valgį, bet ne valgant ar pavalgius. Geriant skrandžio sultys praskiedžiamos, medžiagos neįsisavinamos ir maistas tarsi užsistovi – sutrinka virškinimas ir susidaro visa grandinė tikrai nemalonių padarinių.

GALERIJA

  • Gintarė Jonaitytė
  • Grožio receptas visam gyvenimui
  • Grožio receptas visam gyvenimui
Pixabay nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Daiva

Nežinau, ar čia žurnalistės klaida, ar netyčia susipainiojo Gintarė, bet nuo 22 val gaminasi mūsų grožio ir jaunystės saugotojas melatoninas, o ne melaninas. O šiaip, straipsnyje daug geros informacijos tiems, kam rūpi kūno sveikata :) ir kuo anksčiau apie ją pradedame galvoti, tuo geriau.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS