Plaukų priežiūra: kaip sumažinti saulės žalą | Diena.lt

PLAUKŲ PRIEŽIŪRA: KAIP SUMAŽINTI SAULĖS ŽALĄ

Vasara dar nesitraukia – mūsų laukia nemažai saulėtų dienų. Kaip pasirūpinti savo plaukais, kad kaitrūs spinduliai jiems pridarytų kuo mažiau žalos? Kokios priemonės padėtų atstatyti plaukų būklę po vasaros?

Apsauga nuo saulės – būtina

Plaukų stilistė Lina Čėsnienė atkreipia dėmesį, kad mūsų plaukai yra negyvas organizmo darinys, neturintis jutiminių receptorių. Juos pačirškinus saulėje, priešingai nei nudegus nosį ar rankas, nejaučiame jokio skausmo, galime nė nesuprasti, kad smarkiai pakenkėme savo grožiui. Tad nuo klastingų UV spindulių reikėtų saugoti ne tik veido bei kūno odą, bet ir plaukus.

„Saulė mūsų organizmą papildo vitaminu D, kuris leidžia plaukams greičiau augti. Tačiau piktnaudžiaujant jos voniomis, galima prisidaryti daugiau žalos nei naudos. Nemaža dalis moterų vasarą džiaugiasi saulės nubučiuotais plaukais ir šviesesnėmis sruogelėmis. Vis dėlto kaitrūs spinduliai pakenkia plauko pigmentacijai, jį išsausina, atima blizgesį, paskatina lūžinėti. Jei saulėje smarkiai nudegsime galvos odą, plaukai gali netgi išretėti ir imti slinkti“, – atkreipia dėmesį ji.

Todėl specialistė primena – būnant tiesioginėje saulėje būtina dėvėti galvos apdangalą. Stilinga skrybėlė ar kepuraitė su snapeliu apsaugos tiek galvos ir veido odą, tiek plaukus. Nemėgstančioms galvos apdangalų reikėtų įsigyti karštajam metų laikui skirtų plaukų priežiūros priemonių su SPF.

„Dažniausiai šios priemonės būna pienelio ar serumo pavidalu ir yra purškiamos ant plaukų po jų trinkimo. Jos padengia plauką specialia plėvele, kuri atspindi UV spindulius ir jiems neleidžia jo pažeisti. Tokia priemonė pravers ne tik vasarą Lietuvoje, bet ir žiemos metu keliaujant į šiltuosius kraštus. Apsauginiu serumu plaukus išpurkšti reikėtų po kiekvieno maudymosi baseine, jūroje ar kitame vandens telkinyje. Šio tipo priemonės tirpsta vandenyje, todėl plaukams sušlapus, lengvai pasišalina“, – atskleidžia pašnekovė.

Kenkia ir jūros druska

Įprastą šampūną bei kondicionierių šiltuoju metų laiku reikėtų pakeisti į vasarai pritaikytas plaukų priežiūros priemones.

L.Čėsnienė atkreipia dėmesį, kad didžiausias pavojus vasarą kyla savo plaukus šviesinančioms moterims. Balinti plaukai yra labiau chemiškai pažeisti, tad nuo saulės poveikio jie ypač sausėja. Tačiau tai nereiškia, kad apsauga nuo UV spindulių nereikalinga brunetėms bei natūraliai šviesių plaukų savininkėms. Kaitri saulė kenkia visiems plaukams, kad ir kokio tipo jie būtų.

L. Česnienė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Net ir natūralūs, sveiki plaukai gali būti stipriai pažeisti saulės. Tada jie išsausės, praras pigmentą ir juos teliks nukirpti. Tad vasarą svarbu ne tik dėvėti galvos apdangalą arba naudoti purškiamą serumą su SPF. Įprastą šampūną bei kondicionierių šiltuoju metų laiku reikėtų pakeisti į vasarai pritaikytas plaukų priežiūros priemones. Jos jūsų plaukus apsaugos nuo aplinkos žalos ir juos gausiau sudrėkins. Taip pat vasarą patarčiau vengti plaukų priežiūros priemonių su alkoholiu, nes jos dar labiau išsausins plaukus“, – rekomenduoja pašnekovė.

Anot L.Čėsnienės, vasarą plaukus veikia ne tik saulė, bet ir sūrus jūros bei chloruotas baseino vanduo. Todėl juos reikia apsaugoti nuo šio žalingo poveikio.

„Sūrus jūros vanduo plaukus smarkiai išsausina, tad jie pasidaro kone nebeiššukuojami. O chloras sukurtas naikinti kenksmingas bakterijas, tad galite įsivaizduoti, ką jis padaro su mūsų plaukais! Šviesiaplaukėms chloruotas baseino vanduo netgi gali suteikti nelabai gražius žalsvus atspalvius, – pastebi ji. – Todėl prieš maudantis baseine ar jūroje, plaukus geriausia surišti aukštai ir stengtis jų nešlapinti. Jeigu jie sušlapo, reikėtų nusimaudyti po paplūdimyje arba baseino zonoje įrengtu dušu. Plaukuose net ir po maudynių duše gali likti druskos bei chloro. Tad, grįžus namo, juos reikėtų išplauti specialiu vasaros sezono šampūnu, kuris pašalins kenksmingų medžiagų likučius ir padrėkins plaukus.“

Su sausu šampūnu – atsargiau

Vasara neįsivaizduojama be iškylų gamtoje. Savaitgalis prie ežero su palapinėmis arba muzikos festivalis pajūryje – kas gali būti smagiau? Vis dėlto moterims dažnai kyla iššūkių dėl plaukų trinkimo. Kaip užtikrinti jų švarą, jei kelias paras leidi gamtoje ir neturi galimybės nusimaudyti duše?

Dažniausiai griebiamasi sauso šampūno, tačiau ar jis nėra žalingas? L.Čėsnienė pataria sausą šampūną rinktis tik išskirtiniais atvejais. Naudojamas pernelyg dažnai, jis gali išsausinti galvos odą. Taip pat svarbu nepagailėti įsigyti išties kokybišką priemonę. Prastas sausas šampūnas gali visiškai užkimšti skalpo odos poras ir pridaryti rimtų problemų.

„Su sausu šampūnu itin atsargiai turėtų elgtis moterys, turinčios problemišką galvos odą, kuri pleiskanoja, yra nusėta žaizdelių ar paraudimų. Tokia priemonė dar labiau padidins galvos odos jautrumą ir vėliau gali tekti net kelis mėnesius ją gydyti vaistais, – perspėja plaukų stilistė. – Žinoma, jei galvos oda nėra jautri, retkarčiais kokybišką sausą šampūną naudoti galima. Tačiau patarčiau tai daryti tik išskirtiniais atvejais. Kasdienei plaukų priežiūrai sausas šampūnas netinka, nes jis kemša galvos odą ir neleidžia jai kvėpuoti. Jei kitą dieną po sauso šampūno naudojimo plaukų neišsiplausime ir taip pavaikščiosime dar kelias dienas, tai gali privesti net iki plaukų slinkimo.“

Pasak pašnekovės, itin pavojingas mišinys – sauso šampūno naudojimas ant nudegusios galvos odos. Tad jei leidžiate laiką gamtoje ir nedėvite jokio galvos apdangalo, naudodamos tokią priemonę smarkiai rizikuojate.

„Ilgai būnančios saulėje ir nesaugančios plaukų moterys neretai nudega galvos odą sklastymo vietoje. Tada šioje zonoje galvos oda gali išsausėti, pradėti šerpetoti, luptis, pleiskanoti. Stipraus nudegimo atveju šioje vietoje netgi gali išslinkti plaukai. Nuo tokio scenarijaus geriausiai apsaugotų galvos apdangalas. Kitas variantas – sklastymo vietą pasitepti veido kremu su SPF. Tačiau ne visos nori tai daryti, nes kremo tepimas ant galvos odos gali sugadinti šukuoseną. Jei neturite galvos apdangalo, galite išbandyti specialų pieštuką su SPF, skirtą jautresnėms kūno vietoms, sausą pudrą, apsaugančią nuo UV spindulių ar kitą panašią priemonę“, – vardija pasirinkimo galimybes pašnekovė.

Į rudenį – gražios

Artėjant rudeniui, plaukams kyla naujų iššūkių. Prasidėjus šaltesniam sezonui, pašnekovė pataria pasidairyti būtent jam skirtų plaukų priežiūros priemonių. Pasak L.Čėsnienės, plauką specialia plėvele apgaubiančios priemonės reikalingos tik vasarą. Kitais metų laikais jos gali tik apsunkinti plaukus. Todėl vasariškus serumus palikite kelionėms į šiltus kraštus ir rudenį jų nebenaudokite.

Vasariškos saulės padaryta žala geriausiai pasimatys būtent atšalus orams. Tad pirmiausia pašnekovė pasikirpti išsausėjusius galiukus. Galima ir pasilepinti atstatančia procedūra, jei plaukai yra smarkiau nukentėję nuo saulės. Pasikonsultuokite su specialistu, kokias priemones jis patartų jums naudoti ir kokias atstatomąsias procedūras taikyti.

„Jeigu plaukų vasarą netausojote ir rudenį jie nėra labai gyvybingi, verčiau kuo mažiau juos žaloti džiovintuvais, plaukų tiesintuvais ir kitais karštais įrankiais Atvėsus orams, plaukų jau nebereikia saugoti nuo kaitrios saulės, valyti nuo druskos ar chloro. Tad į šoną padėkite vasaros linijos priemones ir savo plaukų priežiūros spintelę papildykite labiau drėkinančiomis ir maitinančiomis priemonėmis: kaukėmis, kondicionieriais, aliejais ir serumais, kuriuose būtų kuo mažiau cheminių priemonių. Kaukes namuose patarčiau naudoti reguliariai, nes plaukams po vasaros ypatingai trūksta drėgmės. Tačiau kaukę svarbu naudoti būtent taip, kaip parašyta gamintojo etiketėje. Jei ją ant plaukų palaikysite trumpiau, negausite norimo efekto“, – atskleidžia plaukų stilistė.

Svarbi ir mityba

Pasak L.Čėsnienės, plaukų grožį galime užtikrinti ir iš vidaus, todėl svarbu rūpintis, ką valgome. Žinoma, mityba nebeatstatysime to, kas prarasta, tačiau galime paskatinti plaukus ateityje augti tvirtesnius.

„Labai svarbu valgyti baltyminio maisto. Didelė mūsų plauko struktūros dalis yra būtent baltymai, tad jais turime plauką aprūpinti. Gausūs baltymų yra kiaušiniai, vaisiai, daržovės – ypač ankštinės, riešutai, kruopos. Pasirūpinkite, kad valgytumėte užtektinai šių produktų“, – patarė pašnekovė.

Taip pat rudenį būtina papildyti organizmo svarbiais vitaminais: biotinu, kolagenu, geležimi, vitaminu D. „Jie reikšmingi mūsų plaukų grožiui ir tvirtumui, – tikina plaukų stilistė. – Vitaminu D organizmą praturtinti patarčiau visus metus. Net ir karštomis vasaros dienomis mūsų organizmas ne visada pasisavina šį vitaminą, tad jo reikia vartoti papildomai.“

GALERIJA

  • L. Česnienė
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Zebras

Aha ,straipsnis paciu laiku !

Nu

bet moters lūpos...kai su dieduku važiuodavom vežimu ir kumelė mosuodavo uodega...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS