Plaukų slinkimą skatina ir orai, ligos, stresas. Kaip gelbėtis? | Diena.lt

PLAUKŲ SLINKIMĄ SKATINA IR ORAI, LIGOS, STRESAS. KAIP GELBĖTIS?

Keičiantis sezonams – tiek rudenį, tiek pavasarį – ne vienas pastebi, kad pradeda labiau slinkti plaukai. Kai kuriems žmonėms tai sukelia stresą, nes plaukai slenka saujomis, o tada jau atsiduriame uždarame rate, nes plaukų slinkimą skatina ir stresas. Kodėl taip atsitinka ir ką daryti susidūrus su plaukų slinkimo problema, kalbamės su „Narkus Clinic“ gydytoja dermatologe-trichologe Giedre Narkiene.

– Ar tikrai plaukų slinkimui įtakos turi sezonų kaita?

– Vieni gydytojai pritaria minčiai, kad sezoninis plaukų slinkimas egzistuoja, kiti nepritaria. Aš pastebiu, kad kai kuriems žmonėms sezoninis plaukų slinkimas tikrai pasireiškia – tiek rudenį, tiek ir pavasarį daugiau žmonių kreipiasi su skundais dėl šios problemos.

Yra kelios numanomos priežastys, kodėl plaukai labiau slenka būtent šiais laikotarpiais, tačiau iki galo neišsiaiškinta.

Viena iš galimų priežasčių – vyksta oro kaita, keičiasi temperatūra ir oro drėgmė, dėl to nukenčia bendras tiek odos, tiek plaukų folikulų imunitetas, plaukai pradeda labiau slinkti, odą pradeda labiau berti: gydytojai pastebi, kad rudenį atsinaujina žvynelinė, įvairios imunologinės ligos. Kartais tai lemia sumažėjęs saulės ir vitamino D, kuris gaminasi būnant saulėje, kiekis, o jam mažėjant gali pasireikšti plaukų slinkimas.

Rudenį, pavasarį pajautrėja alergijos, tai sukelia stresą, o nuo jo irgi gali slinkti plaukai. Ir šiaip nuotaika rudenį prastėja, daugiau neigiamų emocijų – tai taip pat turi įtakos.

Dar yra labai įdomi teorija, kad vis dėl to mes esame žinduoliai, o gyvūnai savo kailį keičia dukart per metus.  Gal skamba juokingai, bet gali būti, kad žmonės, kaip ir gyvūnai, du kartus per metus keičia kailį.

Taip pat yra teorija, kad pagausėjęs plaukų slinkimas susijęs su šviesos kiekiu. Vasarai beprasidedant, ilgėjant dienai, šviesiajam periodui, daugiau plaukų iš augimo fazės pereina į telogeno – ramybės – fazę, trumpėjant dienoms, besibaigiant vasarai, telogeno fazė pasiekia savo piką ir plaukas pats tiesiog iškrenta.

Dažniausiai sezoninis plaukų slinkimas – laikina sezoninė problema. Didžiausias pavojus kyla žmonėms, kurie turi genetinį polinkį slinkimą ar serga tam tikromis ligomis, kurių paūmėjimas sukelia plaukų slinkimą, tas sezoninis plaukų slinkimas gali pereiti į uždelstą. Jeigu problema tęsiasi ilgiau negu du–tris mėnesius, sezoninis plaukų slinkimas gali tapti ilgalaikiu, o tai savaime nepraeis – reikės gydymo.

– Teko girdėti, kad su šia problema susiduria ir asmenys, persirgę COVID-19 infekcija?

– Taip. Pastaruoju metu kreipiasi labai daug pacientų, kurie skundžiasi, kad, praėjus dviem trims mėnesiams po susirgimo COVID-19 infekcija, ėmė gausiai slinkti plaukai. Žmonės net mano, kad jie pradeda plikti. Iš tikrųjų plaukai pereina į ramybės fazėje esančių plaukų slinkimą, t.y. telogen effluvium būklę, kuri pasireiškia difuziniu plaukų slinkimu, prasidedančiu praėjus dviem trims mėnesiams po provokuojančio veiksnio. Provokuojantis veiksnys gali būti tam tikra liga, tarkime – COVID-19, kokia nors virusinė liga ar tiesiog stiprus stresas, operacija, gimdymas ir panašiai. Pastebėjau, po COVID-19 infekcijos plaukai pradeda slinkti ypač intensyviai.

Kodėl taip atsitinka, deja, visiškai neaišku. Ypač kalbant apie COVID-19 infekciją, kuri mums vis dar nauja ir mažai žinoma. Gali būti, kad plauko folikulą paveikia, pavyzdžiui, aukšta temperatūra ar stresas. Tačiau pastebėta, kad su plaukų slinkimo problema susiduria net tie, kurie sirgo besimptome ligos forma, t.y. neturėjo aukštos temperatūros.

Galbūt ateityje mokslininkai išsiaiškins, kodėl būtent po COVID-19 infekcijos vargina išskirtinai smarkiai slenkantys plaukai. Kol kas mano patarimas – stengtis kuo mažiau jaudintis. Žinoma, tai nelengva, matant saujomis slenkančius plaukus, tačiau, jei nepajėgsime suvaldyti emocijų, atsidursime užburtame rate: dėl ligos prasidėjęs plaukų slinkimas tęsis, nes žmogus nervinasi.

Jeigu plaukai slenka ilgiau negu du tris mėnesius, verta pasirodyti dermatologui-trichologui, kuris skirs gydymą. Persirgus COVID–19, dažnai paūmėja įvairios imunologinės ligos, sutrinka skydliaukės veikla, paūmėja žvynelinė ar kitos odos ligos, atsiranda geležies ar vitamino D trūkumas, o visa tai irgi skatina plaukų slinkimą.

– Kaip gydyti plaukų slinkimą?

– Sveikos odos plaukų folikulai gyvens gerai, patogiai, gaus pakankamai maisto medžiagų, deguonies ir bus gyvybingesni. Labai svarbu pasirinkti tinkamas plaukų priežiūros priemones – šampūną, kondicionierių ir pan.

Prireikus gydytojas dermatologas-trichologas paskirs tinkamą gydymą medikamentais: tepalais, geriamaisiais vaistais ar injekcinėmis terapijomis. Tačiau tai turi nuspręsti specialistas, įvertinęs plaukų būklę, atlikęs trichoskopiją. Nepatariu gydytis patiems kažkokiomis liaudiškomis priemonėmis, tik gaišite laiką, o problema gilės. Tad svarbu laiku kreiptis į specialistą, kuris parinks gydymą. Tada reikia kantrybės ir vykdyti gydytojo nurodymus.

Kaip galime padėti sau iki vizito pas specialistą? Pradėti naudoti tinkamus šampūnus, kondicionierius ar serumus. Tačiau ne bet kokius, o tuos, kurie turi Europos sertifikatą ir kurių veiksmingumas, kovojant su plaukų slinkimu, įrodytas moksliniais tyrimais, pavyzdžiui, „Thymuskin“ priemonės. Šių priemonių sudėtyje nėra parabenų, silikonų ir gyvulinės kilmės komponentų. Jose yra biologiškai aktyvi medžiaga – sintezuotas negyvūninės kilmės užkrūčio liaukos peptidų kompleksas. Naujoviška peptidų sintezės technologija leidžia peptidams giliai įsiskverbti į odą ir pasiekti plauko folikulą be didesnių sunkumų. Užkrūčio liaukos peptidų kompleksas slopina organizme pagrindinių fermentų, kurie skatina plauko folikulą mažėti, silpnėti ir slinkti, aktyvumą, dėl to plaukų folikulai ilgiau išlieka gyvybingi. Šios priemonės taip pat stimuliuoja naujų plaukų folikulų regeneraciją, ilgina plauko augimo – anageno – fazę.

Svarbu, kad net ir vartojant „Thymuskin“ priemones ilgą laiką, nepasireiškia joks šalutinis poveikis. Šios priemonės tinkamos naudoti net po chemoterapijos. 

GALERIJA

  • Plaukų slinkimą skatina ir orai, ligos, stresas. Kaip gelbėtis?
  • Plaukų slinkimą skatina ir orai, ligos, stresas. Kaip gelbėtis?
  • Plaukų slinkimą skatina ir orai, ligos, stresas. Kaip gelbėtis?
  • Plaukų slinkimą skatina ir orai, ligos, stresas. Kaip gelbėtis?
  • Plaukų slinkimą skatina ir orai, ligos, stresas. Kaip gelbėtis?
  • Plaukų slinkimą skatina ir orai, ligos, stresas. Kaip gelbėtis?
  • Plaukų slinkimą skatina ir orai, ligos, stresas. Kaip gelbėtis?
  • Plaukų slinkimą skatina ir orai, ligos, stresas. Kaip gelbėtis?
  • Plaukų slinkimą skatina ir orai, ligos, stresas. Kaip gelbėtis?
  • Plaukų slinkimą skatina ir orai, ligos, stresas. Kaip gelbėtis?
Gamintojų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Pirkejas

Thymuskin MED linija labai patiko!

Jolita

Aš netyčia atradau taip sakant 2in1 dalyką, nusipirkau PharmaNord firmos Seleną + cinką, imunitetui,geriu jau 3men. ir pastebėjau, kad žymiai mažiau man plaukai slenka,.. sutapimas ar ne...pasiskaičiau, kad šie vitaminai ir grožiui labai tinka.

Vaida

Tikrai geros priemonės, nors ir brangios... Bet už gerus dalykus reikia mokėti... Pati turiu jautrią galvos odą, o visi šampūnai vaitinėje prieš plaukų slinkimą tokie "agresyvus", ilgai naudoti negaliu nes nenormaliai kasytis norisi. Draugė davė mėginuką šitų Thymuskin, tai dabar jau metus naudoju. Stengiuosi pirkti per akcijas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS