Dangų nušvietė žalias meteoras | Diena.lt

DANGŲ NUŠVIETĖ ŽALIAS METEORAS

Šeštadienio vakarą Lietuvos dangų trumpam nušvietė neįprastas žalios spalvos šviesulys, kurį matė ne tik klaipėdiečiai, bet ir daugelis Vakarų Lietuvos gyventojų.

Šeštadienio vakarą Lietuvos dangų trumpam nušvietė neįprastas žalios spalvos šviesulys, kurį matė ne tik klaipėdiečiai, bet ir daugelis Vakarų Lietuvos gyventojų.

Matė visa Lietuva

Apie 20 val. su šeima lauke vaikščiojusi Donata Kontenienė tikino, kad matytas vaizdas tikrai buvo įspūdingas.

"Pakėliau akis ir išvydau, kaip per dangų nuskrieja žalios šviesos pliūpsnis. Iš pradžių pagalvojau, kad tai fejerverkas. Tačiau šovė mintis, kad tai nėra žemiškas reiškinys. Jei tai buvo meteoras, mane nustebino, kad jo uodega taip pat buvo žalios spalvos", – tikino D.Kontenienė.

Paaiškėjo, kad keistą reginį vaiskią naktį galėjo matyti daugybė žmonių. Internete plinta liudijimai, kad jis pastebėtas Tauragėje, Šilalės rajone, Mažeikiuose, Jurbarke, Alytaus rajone ir daugelyje kitų vietų.

"Kiti pasakojo, kad girdėjo gausmą. Mes nieko negirdėjome. Tačiau po žalio kamuolio ir ilgokai matomos uodegos persmelkė mintis, kad tuojau išgirsiu sprogimą. Pagalvojau, kad žmonijai atėjo galas", – įspūdžiais dalijosi D.Kontenienė.

Klaipėdietis Aurimas Mockus pasakojo, kad retą reiškinį išvydo Šilalės rajone.

"Šeštadienį apie 20 val. 5 min. išvažiuojant iš Šilalės Tauragės link gyvai teko pamatyti, kaip šis meteoritas, rodos, kelis kilometrus dešiniau mūsų kaip žaibas kirto iš orbitos į žemę", – pažymėjo klaipėdietis.

Paaiškėjo, kad retą reiškinį stebėjo ir kitų šalių gyventojai. Meteoro skrydis užfiksuotas Čekijoje ir Lenkijoje.

Nežemiška sudėtis?

Etnokosmologijos muziejaus direktorius Gunaras Kakaras vakar tik iš žurnalistų išgirdo, kad virš Lietuvos stebėtas retas reiškinys.

"Visi matė, o Gunaras Kakaras nieko nežino ir nieko negirdėjo. Aš maniau, kad žalieji žmogeliukai pirmiausia pasirodys man, o ne visai Lietuvai", – juokėsi Etnokosmologijos muziejaus direktorius.

Peržiūrėjęs internete filmuotą medžiagą, G.Kakaras konstatavo, kad virš Lietuvos buvo stebimas bolidas.

"Bolidu vadinamas stambus meteoras. Vieni liudininkai mini, kad girdėjo garsą. Jei garsas buvo, vadinasi, tai tikrai bolidas. Nesu chemikas, tačiau šio daikčiuko, kuris įlėkė į žemės atmosferą, cheminė sudėtis buvo nestandartiška. Įdomu, koks cheminis elementas degdamas šviečia žalia spalva", – samprotavo G.Kakaras.

Internete įvykio liudininkai spėlioja, gal meteore buvo vario.

Dalis pasiekė žemę

"Liudininkai meteorą filmavo iš įvairių vietų, ir pastebėjau, kad kritimo trajektorija labai smarkiai skiriasi. Vienur matyti statmenai krentantis meteoras, o kitur – įstrižai. Jei kas nors imtųsi geometrinių skaičiavimų, galima būtų gana tiksliai nusakyti, kurioje vietoje jis žiebė žemės link", – aiškino G.Kakaras.

Tai, kad meteoro dalis galėjo pasiekti žemę, specialistas grindžia matytu vaizdu. Filmuotoje medžiagoje matyti, kaip dalis meteoro atskyla.

"Tikėtina, kad buvo nedidelis sprogimas. Po jo didžiojo degimo metu atsiskiria gabalėlis, kuris lekia toliau ir užgęsta. Tai reiškia, kad atsiskyręs gabalėlis gal ir pasiekė žemę. O tai retas ir išskirtinis reiškinys", – tvirtino G.Kakaras.

GALERIJA

  • Dangų nušvietė žalias meteoras
  • Dangų nušvietė žalias meteoras
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Skaitytojui

taigi skelbia kad jų buvo ir daugiau.Kitose šalyse.Manau kad niekas nesugeba iš tikrųjų paaiškinti koks čia buvo reiškinys

Skaitytojas

Tai buvo asteroidas 600m skersmens , skriejo 35 km per sek greiciu Jis turejo praskrieti netoli menulio ir zemes . Del jo labai didelio greicio tikslia orbita nebuvo galima apskaiciuoti ir buvo tikimybe , kad gali kliudyti zeme ar menuli . Apie si asteroida buvo rasoma anksciau ,bet paskui visos inf.priemones nutilo , gal kad nekiltu panika . Asteroido praskriejimo laikas buvo apskaiciuotas gan tiksliai . Ji stebeti galejo ir stebejo t.p.kitose salyse .

Nieko

Nu ir Debilas tu Vatnikas Lenciuginis... Ir juokelis tavo labai debiliskas...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS