Ereliukui – nauji namai miške | Diena.lt

ERELIUKUI – NAUJI NAMAI MIŠKE

Ornitologai neįtikėtina gelbėjimo operacija mėgina išsaugoti į Raudonąją knygą įrašyto mažojo erelio rėksnio jauniklio gyvybę. Plungės rajone iš lizdo iškritusį paukštelį gamtininkai kone šimtą kilometrų gabeno automobiliu ir įkėlė į kitą šios rūšies erelių lizdą Šilutės rajone.

Nukirto medį su lizdu

Apie mėnesio amžiaus pūkuotas sparnuotis be lizdo ir tėvų liko dėl Plungės rajone miškus kirtusių medkirčių. Tiesa, vyrai aiškino nežinoję, kad pjūklus galando retos paukščių rūšies perimvietėje ir suprato, ką padarę, tik tuomet, kai iš virstančio medžio ant žemės iškrito ir šis mažylis.

Girininkai suskubo ereliuką paimti ir nugabeno jį į gamtos mylėtojos Gitos Matevičiūtės namus. Kol paaiškės sparnuočio likimas, plungiškė pūkuotą paukštelį penkias dienas pincetu šėrė mėsa. Plungiškė susirado mažųjų erelių apsaugos projekto vieną iš vykdytojų kaunietį Saulių Rumbutį.

Viešosios įstaigos Gamtosaugos projektų vystymo fondo vadovas Saulius Skuja ir šios įstaigos biologai Rimgaudas Treinys, Saulius Rumbutis bei Deivis Dementavičius pirmadienį iš Plungės miškų mažylį atvežė į pamarį.

Ornitologai tiki, kad paukštis naujame lizde bus užaugintas kitos erelių poros. Esą toks bandymas pavyko Kaišiadorių rajone, kai beglobį mažylį užaugino svetimi ereliai.

Paliko mėsos

Atvykėliui nauji namai buvo rasti zoobotaninio draustinio teritorijoje Kūlynų kaimo miškuose.

Ornitologai suieškojo mažojo erelio rėksnio porą, kuri savo jauniklį jau yra išperėjusi gerokai anksčiau. Jauniklis yra ūgtelėjęs, svoriu gerokai lenkia naująjį įvaikį. Specialistai pastebėjo, kad šios rūšies jaunikliai lizde mirtinai konkurentą kapoja būdami maži, vėliau šis instinktas nuslopsta.

Ornitologai sužiedavo abu jauniklis ir viliasi, kad jie išgyvens sėkmingai. Nemuno ir Leitės upės santakoje esantis miškas pasižymi gera mitybine baze ereliams. Tačiau ornitologai kartu su pamestinuku į lizdą įkėlė ir mėsos, kad jauniklio įtėviai turėtų maisto abiem vaikams.

Gynė įbrolį?

Į lizdą jauniklį įkėlusiam R.Treiniui jo senbuvis iš karto pademonstravo savo jėgą.

"Erelio jauniklis puolė ne įbrolį, o mane. Erelis taip ginasi. Gulasi ant nugaros ir kojomis drasko žmogų", – pasakojo R.Treinys.

Ši reta, į Lietuvos raudonąją knygą įrašyta plėšriųjų paukščių rūšis yra saugoma kaip itin sparčiai nykstanti. Europoje gyvena apie 19 tūkst. porų, Lietuvoje – tik 2 tūkst.

Dažniausiai šių paukščių lizdai sunaikinami didžiųjų kirtimų metu. Todėl stengiamasi registruoti perimvietes. Kirtimai ten, kur gyvena ereliai rėksniai, draudžiami jų veisimosi metu – nuo balandžio 1 iki rugsėjo 1 d.

GALERIJA

  • Ereliukui – nauji namai miške
  • Ereliukui – nauji namai miške
  • Ereliukui – nauji namai miške
  • Ereliukui – nauji namai miške
  • Ereliukui – nauji namai miške
  • Ereliukui – nauji namai miške
  • Ereliukui – nauji namai miške
  • Ereliukui – nauji namai miške
  • Ereliukui – nauji namai miške
Aldonos Aleksėjūnienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS