Grybautojai laukia pirmųjų bobausių | Diena.lt

GRYBAUTOJAI LAUKIA PIRMŲJŲ BOBAUSIŲ

Šylant orams grybautojai pėdina į miškus dairytis pirmųjų grybų. Pavasariniais skanėstais vadinamus bobausius jau renka dzūkai, pirmųjų šių grybų aptinka ir kauniečiai bei tauragiškiai.

Gamtos tyrimų centro mikologai perspėja, jog šie grybai turi giromitrino, kuris sukelia virškinimo ir nervų sistemos sutrikimų. Tikinama, jog virinant šis toksinas suyra, bet grybai vis tiek išlieka šiek tiek toksiški.

"Viskas. Jau prasidėjo. Bobausių dar nemačiau, bet netrukus jau imsiu šukuoti mišką", – juokėsi Gamtos tyrimų centro Mikologijos laboratorijos mokslinis darbuotojas Jonas Kasparavičius.

Specialistas pripažįsta, jog bobausių vertėtų ragauti tik kelis kartus gerai nuvirus.

"Dzūkijoje gausiai renkami bobausiai. Ir nieko, gyvi dzūkai. Kam lemta, tie jau išmirė. Svarbiausia tinkamai paruošti šiuos grybus. Prieskoniai čia nepadės. Juk dvi savaites tris kartus per dieną valgant žaliuokes ir sveikas gali susirgti. Tai ir bobausiai pavojingi gali būti tik netinkamai juos paruošus ir jei primirštamos kitos turimos ligos", – juokavo specialistas.

Kur ieškoti šių pavasarinių grybų, nepatars net žinovas. Šie grybai neturi sąryšio su miške augančiais medžiais ir jų šaknų sistema. Verta pasikliauti tik praktika. Jei grybautojas žino augavietę, ten ir kitais metais vertėtų jų ieškoti.

"Vienintelė sąlyga – saulėta ir šilta miško vieta. Miško šlaitai ar saulėtos įdubos labai tinkamos šiam grybui", – patikino J.Kasparavičius.

Gal todėl grybautojai pataria bobausių žvalgytis kirtavietėse ar smėlingose, atvirose vietose.

"Nemanau, jog čia balandžio 1-osios pokštas. Yra buvę atvejų, kai vienas didžiausių JAV dienraščių paskelbė sensaciją apie kelių dešimčių kilometrų ploto grybą. Niekas nepatikėjo. O buvo kalbama apie vieną kelmučių šeimos grybą. Nemanau, kad bobausiams per anksti, tikriausiai yra vietų, kur jų galima rasti", – pasakojo J.Kasparavičius.

Pasak jo, šiuo metu galima aptikti ir juodkočių ugniabudžų. O netrukus miške bus galima tikėtis išvysti ir briedžiukų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Sudomino,kurios bobiškos ausies garbei pavadintas šis kilnus grybas?Lig šiol aš tuos grybus vadindavau bobakūšiais.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS