Kaip auginti serbentus ir mėgautis gausiu derliumi? | Diena.lt

KAIP AUGINTI SERBENTUS IR MĖGAUTIS GAUSIU DERLIUMI?

Uogienę išvirsite ir iš kamieninių serbentų uogų, tik jos bus mažiau, LRT RADIJUI sako Vilniaus universiteto Botanikos sodo mokslininkas Edvardas Meidus. Jis primena, kad serbentus, kaip ir visus augalus, puola ligos ir kenkėjai, tad, norint gausaus derliaus, svarbu žinoti, kaip juos prižiūrėti ir kokias veisles rinktis.

– Serbentai žydi balandį ir gegužę, uogos prinoksta liepą ar rugpjūtį. Liepa tik prasideda, tačiau šilumos, saulės netrūksta. Gal serbentai noko sparčiau?

– Taip, kokiomis keturiomis penkiomis dienomis. Ankstyvos veislės jau sunokusios. Sausas oras visai netinka juodiesiems serbentams, ypač mėgstantiems drėgmę. Kai kurios juodųjų serbentų uogos dar nesunokusios, o kitos jau krinta, tad sodininkai turėtų būti pastabūs ir, norėdami neprarasti derliaus, uogas atrinkti ir rinkti.

– Trumpas lietus karštu oru nepagelbės?

– Ne, nes dirva sausa, reikia gerokai daugiau drėgmės.

– Serbentų derlius priklauso nuo saulės ir veislės?

– Raudoniesiems ir baltiesiems serbentams drėgmė ne tokia aktuali, jie gali augti sausesnėse dirvose. Bet juodųjų serbentų derliaus gausa, uogų dydis priklauso nuo drėgmės.

– Ar auga susidomėjimas serbentais?

– Žmonės mugėse perka juoduosius, raudonuosius serbentus, bet labai didelio susidomėjimo nepastebiu. Kadangi žmonės augina serbentus ne pramoniniu būdu, kokius penkis krūmus asmeniniame sode, kuriuos keičia kas 10–15 metų, paklausa nedidelė.

– Ar galima serbentų visai nekeisti? Augs vis tiek.

– Ne, pavyzdžiui, juodieji serbentai produktyviausiais laikomi iki aštuonerių metų. Paskui juos reikia rauti ir sodinti naujas veisles, kurios veda dideles uogas, yra atsparios ligoms, kenkėjams.

– Raudonieji serbentai toje pačioje vietoje dera ilgiau?

– Taip. Juos galima auginti iki 20–25 metų – raudonųjų serbentų vaisinės šakutės ilgaamžiškesnės.

– Kaip apsaugoti serbentus nuo ligų?

– Reikia apžiūrėti krūmus, iškarpyti nulinkusias, pažeistas šakas. Sutankėjęs krūmas kartais išleidžia daug nulinių ūglių – juos reikia išlaužyti.

– Kas yra nulinis ūglis?

– Tai – iš žemės išaugęs dar nesumedėjęs stiebas, kurį lengva pašalinti. Kai jų daug priauga, krūmui sutankėja, išeina šabakštynas.

– Bet, serbentų uogoms jau užderėjus, tikriausiai geriau nieko nedaryti?

– Be abejo, pesticidų imant derlių juk nenaudosi. Pesticidų charakteristikose dažnai nurodomas minimalus laikotarpis nuo purškimo iki uogų vartojimo – 20–25 dienos. Nuskynus uogas, tam tikrų priemonių jau galima imtis.

– Yra kokios nors uogų skynimo taisyklės?

– Juodieji serbentai iš esmės skinami be kekių, o raudonuosius ir baltuosius reikia skinti su kekėmis, kitu atveju išeis uogienė, mat šios uogos, atsiskirdamos nuo kotelio, suminkštėja, praranda formą.

– Uogoms sunokus ne vienu metu, geriau skinti visas ar sugrįžti prie krūmo antrąkart?

– Selekcininkai kaip tik ir stengiasi išvesti veisles, sunokstančias vienu metu. Žinoma, tai ne visada pavyksta. Sodininkai mėgėjai, auginantys kelis krūmus, gali rinkti pakaitiniu būdu – nuskina prinokusias uogas, tada palaukia, skina vėl. Kitaip laukiant, kol prinoks visos, pirmosios nukris ir dalis derliaus nueis perniek.

– LRT RADIJO klausytoja domisi, kodėl jos juodieji serbentai sužydi, bet ne visi žiedai užmezga uogas?

– Gali būti dvi problemos: serbentas užsikrėtęs virusine liga ir žydėdamas labai retai mezga ar visai nemezga uogų, arba serbentas kryžmadulkis – jis neapsidulkina ir užmezga mažai vaisių. Pirmu atveju reikia rauti, sudeginti ir keisti augalą, antru – šalia pasodinti kitokią veislę. Kuo įvairesnių veislių serbentus auginsite, tuo geresnis bus derlius.

– Kaip sužinoti, ar parduodamos uogos prieš nuimant derlių kuo nors apdorotos?

– Be cheminės analizės, vien skonio receptoriais ar pažvelgus atskirti praktiškai neįmanoma.

– LRT RADIJO klausytoja nori sužinoti, kaip padauginti raudonuosius serbentus iš seno krūmo?

– Visi serbentai lengvai dauginami atlankomis arba sumedėjusiais auginiais. Pavasarį aplink serbentą supurenkite dirvą, jaunesnę šaką prilenkite prie žemės ir prismeikite. Prismeigę palaukite, kol iš pumpurų išaugs 15 cm aukščio stiebai – tada juos reikia apkaupti, palieti ir užpilti puveninga žeme. Rudenį turėsite įsišaknijusį stiebą. Arba rugpjūčio pabaigoje ar rugsėjo pradžioje nukirpkite vienmečius ūglius, sukarpykite 20 cm dalimis ir 45 laipsnių kampu susmeikite į žemę, viršuje palikdami vieną pumpurą. Pavasarį jie išleis šakneles, sužaliuos, ir rudenį turėsite savarankišką krūmą.

– Galima serbentus sodinti šalia ar reikia perkelti į kitą vietą?

– Ne, nes seno krūmo vietoje jau išeikvotos maistinės medžiagos, nebent iškasite duobę, pakeisite visą dirvožemį ir privešite komposto. Taip pat manoma, kad serbentas augdamas išskiria nuodingas medžiagas, todėl toje pačioje vietoje pasodintas krūmas prastai augs. Optimalus atstumas tarp serbentų – 1,5 metro. Arčiau susodinti dėl maisto medžiagų stygiaus gali vesti smulkesnes uogas.

– LRT RADIJO klausytojas teiraujasi, kodėl uogas mezganti raudonojo serbento šaka jam kasmet nudžiūva?

– Tikriausiai užpuolė kenkėjas stiklasparnis. Norėdami tuo įsitikinti, šakai pradėjus džiūti, prie pat žemės ją nukirpkite ir žiūrėkite, ar šerdyje nėra juodos skylutės – joje gyvena stiklasparnio vikšras. Jis gyvena dvejus metus, graužia šerdį ir šaką su lapais, uogomis staiga priverčia nudžiūti. Pastebėjus tokias šakas, jas reikia iš karto kirpti ir deginti. Viso augalo keisti nereikia, nes serbentą sudaro daug stiebų – nebūtinai visi bus užpulti.

– Kaip prižiūrėti krūmus, nuėmus derlių?

– Tręšti, viena vertus, per vėlu, kita vertus, per anksti. Paskutinįkart tręšti reikia birželio pradžioje, paskui tik rudenį, rugsėjo pabaigoje. Reikia, kaip minėta, išpjauti nulinkusias, pažeistas šakas ir nulinius ūglius. Ligoms užpuolus, galima purkšti ir pesticidais.

– Kamieniniai serbentai – dekoracija ar iš jų uogų galima ir uogienę išvirti?

– Be abejo, galima. Tik uogienės turėsime mažiau – jei paprastas serbentas augina 15–20 šakų, tai čia – vienas stiebas. Gerai prižiūrint, įskiepijus, pavyzdžiui, agrastą stambiomis raudonomis uogomis, šis augalas atrodys tikrai dekoratyviai. Priežiūra, žinoma, sudėtingesnė – jį reikia pririšti prie kuoliuko, naikinti atžalas, leidžiamas iš žemės ir nuo stiebo – kitaip neturėsite nei derliaus, nei grožio. Krūmą tam, kad jis gerai atrodytų, reikia formuoti karpant, neleisti sutankėti.

– Kamieniniai serbentai – patyrusiems sodininkams, ar pajėgus juo auginti ir pradedantysis?

– Tai ne taip jau sudėtinga, tiesiog reikia intensyviau šalinti atžalas, pririšti prie kuoliuko ir genėti. Atlygis už priežiūrą – gera išvaizda, lengvas šienavimas aplink krūmą, neblogas uogų derlius.

– O kaip kovoti su plintančia miltlige?

– Pamačius pačius pirmus ligos židinius ar net anksčiau, purkšti fungicidais – serbentams tinka topazas. Prevencija – rinktis atsparias veisles, tokias kaip „Titania“, bet jų labai mažai.

– Beje, kada pasodintas serbento ūglis ima žydėti ir derėti?

– Serbentai dera labai anksti, praktiškai veda derlių ant antramečių ūglių.

– Kada purkšti krūmus nuo serbentinės erkutės?

– Purkšti geriausia prasidedant serbentų žydėjimui. Kova sunki, nes erkės gyvena pumpure. Purkšti reikia tik pražydus, kai prasideda migracija iš senų pumpurų į naujus.

– Kokias klaidas dažniausiai daro sodininkai rinkdamiesi serbentų veisles?

– Dažnai matau sodininkus mugėse perkančius jau gerokai pagyvenusius, apkerpėjusius serbentus. Tokių pirkti nepatarčiau. Šaknų sistema turėtų būti stipri, augalas nesudžiūvęs, gyvybingas. Taip pat – pirkti kelias skirtingas veisles. Ir pačiam įdomiau, ir derlius geresnis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

DJ

Daug kur pasaulyje yra visokių uogų, vaisių plantacijas. Jų savininkai arba patys gamina iš jų vyną, vaisvandenius arba parduoda gamykloms kaip žaliavą. Todėl Lietuvos ūkininkai galėtu pradėti daryti tą patį kodėl ne?. Serbentai, agrastai tam irgi tiktu kaip ir braškės, žemuogės, mėlynės, girtuoklės... tiesiog tam reikės licencijų, na tai Lietuvos valdžia ką snors sumastys, kad leisti ūkininkams vykdyti tokią veiklą, beje iš slyvų ir kriaušių Irina galima daug ko priburti !

r.

Geriau parasytumėt kaip isauginti namie vazone kanapiu medeli. Gerai nuo alchaimerio ir kitu problemu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS