Kodėl naudingiau auginti dekoratyvines obelis | Diena.lt

KODĖL NAUDINGIAU AUGINTI DEKORATYVINES OBELIS

Kuo brangesnė dekoratyvinė obelis, tuo greičiau galima jos netekti, LRT RADIJUI sako sodininkas, „Brolių Vrublevskių medelyno“ įkūrėjas ir savininkas Romas Vrublevskis. Šie dekoratyviniai medžiai, anot jo, gali pasižymėti net trijų spalvų žiedais, o obuoliai turi daugiau vitamino C nei įprasti.

– Ar žmonės, atėję į medelyną, patys teiraujasi dekoratyvinių obelų, ar reikia jas parodyti?

– Žmonės žino, kas tai yra, o perka akimis. Ypač tai pastebėjome pavasarį, kai tos obelaitės žydi ar tik pradeda žydėti. Labai daug reikšmės turi ekspozicija – kaip žmonės mato medelį, kaip jis atrodys po kelių ar keliolikos metų. Dekoratyvines obelis perka kaip dovaną krikštynoms, jubiliejams ir pan.

– Sakote, kad perka remdamiesi grožiu. Ar vėliau nebūna pretenzijų, kad nesulaukta obuolių?

– Obuoliukų vis tiek būna. Dažniausiai manęs prašo pačios gražiausios obelaitės, niekas nenori prastesnių ar pigesnių. Iš karto turi būti geras vaizdas – medelis lygiu kamienu, gražus vainikas, kad nereikėtų to laukti penkerius metus... Tokios yra žemaūgės obelaitės, aukštaūgės žydi vėliau. Medelis turi būti vazone, tuomet nekils klausimas, ar jis prigis, ar neprigis.

– Tokių obelų veislių gali būti 800. Kiek jų galima rasti pas jus?

– Tikrai neturime tokios didelės kolekcijos, bet yra ką pasiūlyti. Pavyzdžiui, Salaspilio botanikos sode yra 28 veislės, o tai tikrai daug. Kai ten buvau ir paklausiau, kuri yra gražiausia, man pasakė, kad tai – Rojaus obelis, žydinti tamsiai raudonais žiedais. Jos lapai rausvi, jų apačia tamsesnė. Tad yra gražus kontrastas tarp žiedų ir lapų.

Dar viena rūšis – „Royalty“. Šios obels žiedai tamsiai raudoni, tokie jie visą vasarą. Bet žiedai nėra raudoni, tad nėra ir kontrasto, reikia prieiti ir į žiedus pasižiūrėti iš arčiau. Labai įdomi krūminė (saržento) obelis „Tina“, kilusi iš šiaurės Kinijos ir žydinti baltais žiedais. Ji žydi dviem savaitėmis vėliau, kai visos kitos obelys jau baigia žydėjimą. Ši obelis skleidžia raudonus pumpurus, o paskui atrodo kaip baltas debesis, net šakų nesimato. Kadangi ji skiepyta prie žemės, iš pradžių būna žema, paskui siekia 1,5 m.

– Yra ir obelų, užaugančių iki 10 m.

– 10 m – tai maždaug trijų ar keturių aukštų namas. Labai mažai kas turi tokius didelius sklypus. Paklausiausia obelis yra „Royal Beauty“ – svyruoklinės formos, aukštu kamienu (1,8–2 m). Jos šakos svyra iki žemės, žydi raudonais žiedais, o obuoliukai valgomi nuo spalio vidurio. Jie labai suminkštėja ir galima valgyti tarsi vyšnią be kauliuko. Tad ši obelis turi visus privalumus.

– Išvardijote keletą obelų. Kiek jų galima auginti Lietuvoje? Ar ne visas iš tos gausybės?

– Lietuvoje reikėtų pasirinkti – ar reikia dekoratyvinio efekto ir obuoliukų, kurie maži kaip vyšnios, ar reikia didesnių. Taip pat nuspręsti, kas su jais bus daroma, kaip jie bus panaudojami. Kalbant tik apie žiedus, jei medis augs priešais namą, svarbu, kad jis neterštų aplinkos. Juk nukritusius obuolius reikia surinkti. Tuomet puikiausias medelis, kuris gali atstoti gluosnį, – Rojaus obelis. Kuo ji senesnė, tuo gražesnė. Ši obelis žydi pavasarį, yra svyruoklinė, turi obuoliukų.

– Ar dekoratyvinių obelų auginimas labai skiriasi nuo įprastų?

– Zuikiai graužia ir dekoratyvines, ir paprastas obelis. Kuo brangesnė obelis, tuo greičiau jos galite netekti – tai kaip Merfio dėsnis. Bet visos sąlygos yra tokios pat. Medžiui reikia paruošti tinkamą duobę, kad ten būtų ir komposto, ir juodžemio. Jei sodinama svyruoklinė obelis, kurios kamienas siekia 1,8–2 m, tai reikalingas gražus kuolas, ne įkaltas baslys. Taip pat sodinti reikia tokioje vietoje, kur bus galima žydėjimu džiaugtis – ne kampe, o arčiau namų, reprezentacinėje vietoje. Žalos medžiui gali pridaryti mažas šuniukas, kuriam obelis bus tarsi pagalys – jis apgrauš kamieną. Svarbu ir veislės. Savo medelyne stengiamės pardavinėti tokias, kurios neserga rauplėmis, kad nereikėtų purškimo nuo ligų. Beje, obelis gali pulti amarai, tuomet reikėtų profilaktinio purškimo nuo kenkėjų.

– Ar yra įdomių veislių, tarkime, kelių spalvų žiedais?

– Šiuo metu propaguojame medelius, kuriuose įskiepytos 3–5 veislės. Pavyzdžiui, kad vienas medelis turėtų raudonų, rausvų ir baltų žiedų. Tokia obelis turi tris šakas, išsidėsčiusias erdvėje į skirtingas puses. Sulaukiama trijų skirtingų žydėjimų ir skirtingų spalvų obuoliukų. Dar vienas įdomus variantas – saržento obelis „Tina“, kuri, galima sakyti, obuoliukų neduoda, nes jie yra žirnio dydžio.

– Pats augintojas obelų neįskiepys, tam reikia specialisto, ar ne?

– Niekas nedraudžia ir patiems praktikuotis, skiepyti, bet mūsų medelyne galima pasirinkti iš įvairių variantų.

– Jei dekoratyvinių obelų auginimas nedaug skiriasi nuo įprastų, vadinasi, ir dabar jas galima sodinti?

– Dauguma galvoja, kad obelis galima sodinti tik pavasarį, balandžio mėnesį, arba rudenį, spalio mėnesį. Taip buvo gal XIX–XX a., o dabar produkcija auginama vazonuose ir ją galima sodinti visą pavasarį, vasarą ir rudenį. Tol, kol neužšąla dirva. Lietuvoje medelį reikėtų pasodinti likus dviem savaitėms iki pilno atšalimo, o tai maždaug lapkričio 15 d. Ir dabar pas mus ateina žmonės, nes galima stebėti, kaip medis vystosi.

– O kaip obelų panaudojimas? Ar tinka gyvatvorėms? Kaip jas panaudoti funkcionaliai?

– Abejoju, ar tinka gyvatvorei, tačiau obelis galima pasodinti kaip užtvarą, kai nesinori matyti kokio nors pastato, sandėlio ir pan. Tuomet geriau rinktis vienos rūšies obelis. Panaudoti galima ir obuoliukus. Jie yra maži, tačiau vitamino C turi keliskart daugiau nei didelis obuolys. Tad suvalgydami saują obuoliukų, kurie gal ir ne itin skanūs, aprūpinsime savo organizmą šiuo vitaminu. Verta pagalvoti, ar norime savo skrandį užpildyti beverte mase, ar geru produktu. Žinoma, tokius obuoliukus galima panaudoti ir kulinarijoje – orkaitėje kepant mėsą ar žuvį, vėliau įdėti ten rojaus obuoliukų, kad pakeptų 15 minučių. Tai – puikus garnyras. Iš šių obuoliukų gaminamas skanus kompotas, vynas.

– Papasakokite apie floristiką.

– Taip, rojaus obuoliukus galima panaudoti puošiant puokštes, net sales. Naudoti galima ne tik rojaus obuoliukus, bet ir kitas veisles – dar smulkesnius obuolius. Lenkijoje teko matyti, kaip prieš Kalėdas rojaus obelų šakelėmis puošiamos palangės – jos būna apsnigtos, o obuoliai padengti šerkšnu.

– Jei yra net 800 galimų veislių, žmonės gali pasiklysti. Kaip orientuotis?

– Reikia rinktis gal iš kokių dešimties veislių, 800 yra per daug. Dažniausiai žmonės renkasi obelis, kurių žiedai rausvi, raudoni. Obelys su baltais žiedais yra ne tokios populiarios, nebent – kaip kontrastas. Visuomet pasirenkamas gražiausias medis, o aktualus ir dydis, ir forma. Tam reikia suvokimo.

– Kas dažniausiai renkasi dekoratyvines obelis?

– Tai visuomet kūrybingi žmonės, kas jie bebūtų. Tradicinis klausimas, kurio sulaukiame, – ką įdomaus turite. Tuomet siūlomi skirtingi variantai, pasakojama apie privalumus.

– Kokios obelų kainos?

– Jos svyruoja. Obelis vazone gali kainuoti nuo 12 iki 50 eurų. Obelis, kurioje įskiepytos kelios veislės – apie 27 eurus. Galima nusipirkti obelį plikomis šaknimis už 8 eurus, tačiau iki žydėjimo reikėtų porą metų palaukti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

O man

nereik jokių dekoratyvinių, jeigu paprasčiausių antaninių obuolių Lietuvoje nebeįmanoma rasti! Kaip ir baltųjų serbentų, beje...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS