Kokerspanielis – gyvenimo šuo | Diena.lt

KOKERSPANIELIS – GYVENIMO ŠUO

Ugnės Urtės Uždavinytės gyvenimas, galima sakyti, neatsiejamas nuo šunų – tiek savų, tiek svetimų. Ji augina ir veisia anglų kokerspanielius, būdama vedlė pristato parodose kitų augintinius. Šunys buvo ir jos sukurto verslo kaltininkai – mergina siuva kaklo movas, padedančias apsaugoti spanielių ausis.

Nuo mažens būtina dresuoti

Ugnė Urtė pasakoja, kad pirmasis šuo į jos namus atkeliavo 2009-ųjų rugsėjį – tuomet ir prasidėjo jos kelionė per gyvenimą su šunimis. Pirmasis šuo, žinoma, buvo anglų kokerspanielis Vinis.

„Tuo metu aš tiesiog norėjau šuns, nesvarbu kokios veislės. Tačiau anglų kokerspanielis buvo mano tėčio svajonė, tad, kai prasidėjo kalbos apie šunį, dėl veislės klausimų nebebuvo. Labai dėl to džiaugiuosi ir iki šiol tėčiui esu dėkinga dėl tokio sprendimo“, – sako Ugnė Urtė.

Šiuo metu ji turi du anglų kokerspanielius – Leo ir Mią. Jos namuose gyvena Leo, o mažylė Mia – pas bendraturtę Viktoriją. „Leo yra geriausias šiame gyvenime sutiktas šuo, neįsivaizduoju, kaip gyvenčiau be jo. Visi, kas susipažįsta su Leo, man pritaria“, – sako pašnekovė.

Paklausta, kokie yra anglų kokerspanieliai, Ugnė Urtė svarsto, kad apie tam tikras veislės ypatybes yra labai sunku kalbėti, nes kiekvienos spalvos kokerspanielių charakteris skiriasi.

„Dar neauginau visų spalvų, kad galėčiau daug papasakoti ir palyginti. Esu auginusi rudą, dabar auginu margą, parodose dirbu tiek su vienos, tiek su kitos spalvos kokerspanieliais. Jei reikėtų rinktis kitą šunį, rinkčiausi tik margą, – svarsto pašnekovė. – Margi sukalbamesni ir meilesni. Tačiau, be abejo, viskas labai priklauso nuo individualaus šuns, jo tėvų charakterių ir panašiai.“

U.U.Uždavinytės teigimu, kokerspanieliai yra be galo draugiški ir meilūs šunys, reikalaujantys fizinės veiklos ir nemažai priežiūros. Turi labai jautrias ausis, kurias būtina nuolat prižiūrėti. Jų kailis turi būti triminguojamas (pešiojamas), nes, nukirpus trumpai arba nuskutus, kailis atauga garbanotas, ir jei ant nugaros dar gana tiesus, tai kojos...

Sėkmė: Ugnės Urtės teigimu, kokerspanielis Leo yra geriausias jos gyvenime sutiktas šuo ir visi, kas susipažįsta su Leo, jai pritaria / U. U. Uždavinytės asmeninio archyvo nuotr.

„Dažnai sulaukiu komentarų, koks gražus ir švelnus Leo kailis, ir dažniausia tie komentarai būna iš tų, kurių šunys yra nuskusti, – sako pašnekovė. – Norint trumpo kailio, visada galima triminguoti nugarą, trumpai nukirpti kojas ir vadinamąjį sijoną.“

Kokerspanielis, anot pašnekovės, yra žmogaus šuo. Tačiau šios veislės šunims nuo mažens būtina dresūra, mat savo gražiomis akytėmis šie šunys greitai pavergia žmogų, lengvai juo manipuliuoja, o kuo toliau, tuo šuo sau daugiau leidžia. Jei žmogus nusileis – šuo užlips ir ant galvos.

Tapo vedle parodose

Ugnė Urtė neslepia – visas jos gyvenimas sukasi apie šunis. Savaitgalius dažniausiai leidžia parodose Lietuvoje ir užsienyje. Dažnai atostogas planuoja taip, kad pavyktų ir į vietinę parodą nuvykti. Leo kartu su ja jau yra aplankęs dešimt šalių, ir tai dar ne pabaiga – mergina planuoja ir daugiau kelionių su augintiniu.

Parodose ji dalyvauja ne tik su savo šunimis, bet ir su kitų šeimininkų augintiniais, nes yra vedlė, pristatanti šunis parodose.

„Mūsų pirmasis kokerspanielis buvo kiek didesnis nei standartiniai veislės atstovai, tad parodose dalyvauti negalėjome. Na, galėjome, nes jis buvo su kilmės dokumentais ir įsigytas veislyne, bet vis tiek nebūtų pasisekę, – pasakoja pašnekovė. – 2010 m. važiavome pas veisėją apsikirpti ir ji pasiūlė išbandyti jaunųjų vedlių pamokas, kad konkursuose vertintų mano darbą su šunimi, o ne šuns atitikimą standartui. Kadangi dalyvavimas parodose man atrodė labai įdomus užsiėmimas, net nedvejojau. Susisiekiau su vedlių mokytoja, mokiausi dirbti su šunimis, ir štai trylika metų dalyvauju parodose.“

Iš poreikio saugoti ausis

Kokerspanieliai tapo ir Ugnės Urtės sukurto ir sėkmingai besivystančio verslo kaltininkais. Ji nuo mažens užsiimdavo rankdarbiais – siūdavo rozetes, pindavo antkaklius, pavadėlius, verdavo auskarus ir visokius gyvūnėlius iš karoliukų.

Prieš dešimt metų dalyvavo parodoje Druskininkuose ir ten savo šuniui nupirko pirmąją kaklo movą, apsaugančią šunų ausis. Mat, šios veislės šunų ausys yra labai ilgos ir labai arti žemės, į plaukus greitai prilenda purvo, jos greitai sušlampa, tad jas patartina saugoti. Tiesa, mova buvo skirta taip pat ilgas ausis turintiems Afganų kurtams, bet puikiai tiko ir jos Viniui. Paskui kelis panašius savo augintiniui pasiuvo ir pati. Sunešiojo juos, bet tuo viskas ir baigėsi.

2017 m. į šeimą atkeliavo dabartinis ilgaausis Leo, šeima nuo pat pirmų dienų jam ant ausų dėjo movą. Pačią pirmąją jam numezgė Ugnės Urtės mama, o po kurio laiko merginai kilo mintis pasisiūti impregnuoto audinio movą, nes iš pasivaikščiojimų grįždavo permirkusiomis ausimis.

Populiaru: U.U.Uždavinytės siuvamomis kaklo movomis spanielių augintojai noriai puošia savo keturkojus draugus / U. U. Uždavinytės asmeninio archyvo nuotr.

„Pasidalijau pasipuošusio Leo nuotrauka iš pasivaikščiojimo kokerspanielių grupėje „Facebook“. Atsirado labai daug susidomėjusių spanielių šeimininkų, prašančių pasiūti ir jiems, – pasakoja mergina. – Pradėjau siūti kitiems, didėjant susidomėjimui, ėmėme ieškoti įvairesnių audinių, spalvų, ir taip asortimentas vis plėtėsi. Šiuo metu turime apie penkiolika movų rūšių ir per 300 spalvų pasirinkimą.“

Savo verslą Ugnė Urtė sugalvojo pavadinti „Snoods by UgneWinner“, nes pirmasis spanielio Vinio, dėl kurio ji taip smarkiai pamilo anglų kokerspanielius ir kuris ją atvedė į šunų ir parodų pasaulį, vardas dokumentuose buvo Winner. Sudėjus mūsų abiejų vardus ir gimė pavadinimas „UgneWinner“.

Kas yra vedlys?

Vedlys – tai žmogus, kuris pristato šunį parodoje. Jie pristato savo arba klientų šunis. Vedlio paslaugomis patariama naudotis tuomet, kai šeimininkas pats bijo ar nedrįsta eiti į parodos ringą, jam nesiseka tinkamai parodyti savo šuns arba tam neturi galimybių.

Geras vedlys yra susipažinęs su savo pristatomo šuns standartu ir žino, kas turi būti demonstruojama parodos ringe. Jis puikiai žino pristatomo šuns anatomijos pranašumus ar trūkumus ir stengiasi juos pabrėžti arba paslėpti.

Vedlys turi mokėti tinkamai užkelti ir pademonstruoti šunį ant stalo, teisėjui parodyti šuns dantis ir sukandimą, sugebėti tinkamai parodyti šunį ringe, vedant jį tam tikru greičiu, reikiamu laiku pastatant į parodinę stovėseną.

Meilė: pirmasis Ugnės Urtės šuo buvo anglų kokerspanielis Vinis / U. U. Uždavinytės asmeninio archyvo nuotr.

Jis turi išlaikyti šuns dėmesį, kol teisėjas jį vertina. Šuo privalo išlaikyti stovėseną visą laiką, kol vyksta apžiūra.

Dėmesio vedlys turi skirti ir pristatomo šuns gerovei – stebėti aplinką ir, esant galimybei, leisti šuniui šiek tiek atsipalaiduoti, sugebėti atpalaiduoti šunį ringe, suprasti šuns poreikius, ženklus, nuotaikas.


Apie anglų kokerspanielius

Kilmės šalis: Didžioji Britanija.

Kilmės laikas: XIX a.

Buvo: atnešantis smulkius laimikius šuo.

Dabar: namų, medžioklinis šuo.

Ūgis: 38–41 cm.

Svoris: 13–15 kg.

Gyvenimo trukmė: 13–14 metų.

Veislė: anglų kokerspanielis – linksmas, judrus, protingas, draugiškas, vaikus mylintis šeimos šuo / U. U. Uždavinytės asmeninio archyvo nuotr.

Veislės istorija. Neabejotina, kad spanieliai – vieni žinomiausių ir seniausių šunų veislių pasaulyje, o anglų kokerspanieliai – labiausiai paplitusi spanielių veislė. Šių šunų protėviai žinomi nuo XIV a., nors Ispanijoje panašūs į juos šunys buvo auginami jau VII a. XIV a. šie šunys Anglijoje buvo naudojami kaip paukštininkai. Nors anglams patiko šie šunys, tačiau dėl konservatyvumo ir neblėstančios meilės karališkiesiems šunims šie nepajėgė užkariauti britų širdžių. Anglų kokerspanieliai ypač išpopuliarėjo tik karalienės Elžbietos laikais. Oficialiai ši veislė įregistruota 1879 m.

Šuns temperamentas. Šiandien anglų kokerspanielis – populiarus šeimos šuo. Jis linksmas, judrus, protingas, draugiškas, myli vaikus. Nors šis šuo gali gyventi mieste, tai – medžioklinis šuo, tad būtina leisti jam išsišėlti lauke be pavadėlio. Per dieną šuo gali aktyviai sportuoti, bėgioti 40–60 min. Jis mėgsta plaukioti, šniukštinėti, instinktyviai veržiasi persekioti grobį, todėl patariama nuo mažens atpratinti vytis paukščius, automobilius ar dviratininkus. Tai lengvai dresuojamas šuo, gabus ir protingas kokerspanielis mėgsta dirbti su žmogumi.

Galimos spalvos. Juoda, juoda ir balta, rausvai ruda ir balta, rausvai ruda, aukso spalva, ruda, ruda ir balta, ruda ir marga, oranžinė ir balta, oranžinė ir marga, citrinos ir balta, citrinos ir marga, sabalo ir sabalo-balta. Šiose kombinacijose dažnai pasitaiko gelsvai rudų dėmių.

GALERIJA

  • Populiaru: U.U.Uždavinytės siuvamomis kaklo movomis spanielių augintojai noriai puošia savo keturkojus draugus.
  • Sėkmė: Ugnės Urtės teigimu, kokerspanielis Leo yra geriausias jos gyvenime sutiktas šuo ir visi, kas susipažįsta su Leo, jai pritaria.
  • Meilė: pirmasis Ugnės Urtės šuo buvo anglų kokerspanielis Vinis.
  • Veislė: anglų kokerspanielis – linksmas, judrus, protingas, draugiškas, vaikus mylintis šeimos šuo.
U. U. Uždavinytės asmeninio archyvo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

auginau

Auginau ne vieną, netinkamas namie šuo ir visai ne šeimos šuo. Nebent išskirtiniai atvejai. Tai visų pirma medžioklinis šuo, kol mažas, kaip ir visi kiti šuniukai- žaismingas, kai subręsta, charakteris smarkiai pasikeičia. Yra šeimai kitų labai gerų veislių žymiai geresniu charakteriu, kurias rekomenduočiau prieš apsisprendžiant.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS