Nemenką patirtį sukaupęs žvejys: žuvys išgudrėjo | Diena.lt

NEMENKĄ PATIRTĮ SUKAUPĘS ŽVEJYS: ŽUVYS IŠGUDRĖJO

  • 4

Į Kuršių marias Šilutės rajono Ventės gyventojas Remigijus Rimkus žvejoti plaukia nuo šeštos klasės. LNK žurnalistė su žveju kalbėjosi apie tai, kaip per tą laiką keitėsi Kuršių marios. 

– Kas pradėjo šitą verslą?

– Tėvelis. Sovietų laikas buvo Šturmų uostelis. Jie plaukdavo į marias, statė tinklus, gaudė žuvį. Viskas priklausė nuo oro sąlygų: vėjo nėra – plaukimo nėra. 

– Gal pamenate, kada pats pirmą kartą žvejoti išplaukėte su tėveliu?

– Šeštoje klasėje – padėti išmesti tinklus. Tai sunkus, bet ir įdomus darbas. Juk išmetus nežinia, ką pagausi, tai – laimės dalykas.

– Kiek keičiasi Kuršių marios?

– Jos tampa seklesnės. Rytinis Kuršių marių pakraštyje jau daug metų vyrauja tendencija kai jis apauga vandens augmenija. Tai reiškia, kad marios senka, dumblėja. Aišku, žuvims yra kur pasislėpti, neršti – joms tai yra pliusas. Ypač pavasarį daug atplaukia karšių, kuojų neršti  iš Kaliningrado pusės. Joms patinka seklios rytinio pakraščio marios: žaluma, šiltas vanduo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kokios pagrindinės žuvys Mariose? Ką gaudote?

– Dažniausiai – kuoja, karšis. Yra ir starkių. Rudeniop – žiobriai. Rudenį atsiranda daug migruojančių į aukštupį „gražiųjų žuvų“: šlakių, lašišų.  Migracijos metu yra šių žuvų gaudymo apribojimai.

– Kiek vaikystėje pagaudavote žuvų ir kiek dabar?

– Vaikystėje būdavo taip: dar metant tinklą kitame gale jau matydavai, kad yra įkliuvusi žuvis. Ypač kalbant apie migruojančias žuvis. Bet jos tuomet „eidavo“ lapkričio mėnesį: mėnulis, šaltukas – tuomet ir būdavo tų vadinamų lašišų migracija. Tada taip ir buvo: tik įmetei ir yra. O dabar žuvys jau išgudrėjo.

– O kaip orai? Labai prastėja? Audringų dienų daugėja?

– Tokios statistikos nėra. Bet galima spręsti pagal krantų nuplovimą. Jei krantas paplautas, vadinasi vėjuotų dienų padaugėjo.

– Tai rečiau plaukiate?

– Žiūrime orų prognozę: prieš audrą stengiamės tinklus išsiimti susitvarkyti. Vėjui nurimus – vėl mesti.

– Ar Kuršių mariose keičiasi žuvys? Gal pagaunate kokių invazinių žuvų?

– Tas pats juodažiotis grundalas, kurio populiacija gana didelė Baltijos jūroje. Jis atplaukdavo ir iki Kuršių marių. Jis buvo ir Nemune, ties Rusne, pagautas. Jo migracija – nenuspėjama. Arba perpelės. Pokario metais jų buvo sugaunama dideliais kiekiais. Paskui buvo apnykusios, netgi įrašytos į Raudonąją knygą. O paskui jos ir vėl „atsistatė“. Jų populiacija vis didėja, jų nebėra Raudonojoje knygoje ir galima gaudyti be apribojimų.

– Šiame krašte – Ventėje, Kintuose – rūkoma daugiausiai karšių. O pačiam, kokia žuvis skaniausia?

– Sava, šviežia, pasūdyta arba keptuvėje pakepta, arba išrūkyta rūkykloje – karšis. 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Dar \\\\\.../////

jei "GRIGEO" "paskanina".

Nemenką patirtį

sukaupęs brakonierius, metų metais mėžęs Kuršmares kaip nuosavą tvartą ir priegaudose rodęs nuostolinius laimikius, statęs kelis kartus daugiau tinklų, nei leidžiama ir aplinkiniuose taškuose pardavinėjęs mailiui prilyginamas žuvis... Na, jei kartais tai balta varna tarp tų, vadinamųjų "žvejų", tai reikės asiprašyti, bet baltos varnos per savo netrumpą gyvenimą dar nesutikau.

Bet...

Vyrai lyg ir sveiki. O nė vienas nedirba. Šakarai makarai vienoj eilėje. Gal užkibs? Krokodilas. Tai tada ir pažiūrėt bus galima, kas pirmas bliaudamas pas mamytę nulėks pinigų prašyt. Kruizui. Iki Burliokliandijos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS