Po langais – vilko pėdos | Diena.lt

PO LANGAIS – VILKO PĖDOS

Klaipėdiečių šeima, savaitgalį praleidusi Veiviržėnų apylinkėse esančioje sodyboje, po nakties nustėro išvydę vilko pėdas. Žvėries neišgąsdino tai, kad sodyboje iki paryčių smilko laužas, o gyvenamajame name miegojo keli žmonės.

Leido nušauti du vilkus

"Sodybos teritorijoje kasmet matydavome kiškių, apsilankydavo stirnos, tačiau vilko pėdas pirmą kartą išvydome. Kažkas žvėrį pabaidė, nes jo pėdsakai dingsta bulvių lauke ir veda į pamiškę", – įspūdžiais dalijosi klaipėdiečiai.

Klaipėdos rajono savivaldybės ekologas Remigijus Alšauskas pripažino, kad savotiškame trikampyje tarp Veiviržėnų, Endriejavo ir Judrėnų pasitaiko daugiausia pranešimų apie šiuos miškų gyventojus.

"Vilkų kasmet daugėja, o leidimų juos sumedžioti išduodama vis mažiau. Neseniai kreipėmės į Aplinkos ministeriją ir vilkus ginančią visuomeninę organizaciją, kad būtų sprendžiamas šis klausimas. Vien pernai mūsų savivaldybėje vilkų padaryta žala gyventojų ūkiams siekė 11,5 tūkst. eurų", – tikino savivaldybės ekologas.

R.Alšauskas priminė, kad praėjusių metų medžioklės sezoną visoje Klaipėdos apskrityje buvo išduoti leidimai sumedžioti tik du vilkus.

"O šitiek rajonų apskrityje. Neaišku, kiek leidimų bus šiais metais išduoda", – svarstė R.Alšauskas.

Papjovė 18 ėriukų

Šių metų vilkų medžioklės sezonas prasidės tik rudenį. O leidimų skaičius paaiškės po to, kai visos savivaldybės pateiks vilkų padarytos žalos mastus.

"Labai daug žalos jie pridaro. O rugpjūčio mėnesį vilkai pradeda savo vaikus mokyti medžioti. Tada skaičiuojami didžiausi nuostoliai. Vienam ūkininkui prie Priekulės vilkai buvo išpjovę 18 ėriukų. Veterinaras iš Judrėnų yra netekęs penkių telyčių", – prisiminė savivaldybės ekologas.

Medžiotojai puikiai žino, kad galimybė sumedžioti vilką yra menka nepatyrusiam medžiotojui, nes šis žvėris pasižymi ypatinga nuovoka ir gudrumu.

"Klaipėdiečiai neturėtų baimintis, gali jie ramiai uogauti ir grybauti. Vilkas žmogaus nepuola. Tik labai retais atvejais artinasi prie sodybų. Nebent labai trūktų maisto. Pasitaiko, kad užpuola šunį, jei žmogus su juo miške vaikštinėja. Bet labiau reikėtų erkių bijoti, nei vilko", – kalbėjo R.Alšauskas, kuris pats yra aistringas medžiotojas.

Skaičiuoja žalą

Klaipėdos rajono savivaldybės medžioklės plotus yra pasidaliję net dvi dešimtys medžiotojų būrelių, todėl ne kiekvienam jų pasitaiko galimybė nušauti vilką.

"Esame nušovę du vilkus, bet labai jau suvargę buvo. Nors ir pats vilkas yra miško sanitaras. Skandinavai iššaudė savo vilkus, o po kurio laiko kanopiniai žvėrys ėmė sirgti. Teko atsigabenti vilkų iš naujo ir užveisti miškuose", – prisiminė R.Alšauskas.

Aplinkos ministerijos Miškų skyriaus specialistė Jolanta Urbelionytė aiškino, kad per metus pernai buvo išduoti 33 leidimai vilkų medžioklei.

Teigiama, kad šalyje gyvena ne mažiau nei 292 vilkai. Kiek jų apsigyveno Klaipėdos apskrityje, nėra aišku.

"Birželio pabaigoje savivaldybės gavo informaciją apie tai, kad jei rajone užfiksuojamas itin didelė vilkų padaryta žala, galima išduoti vieną leidimą. Tačiau kol kas jokių kreipimųsi nebuvo", – patikino J.Urbelionytė.

GALERIJA

  • Kaimynystė: prie Veiviržėnų esančioje sodyboje klaipėdiečių šeima po nakties išvydo vilko pėdsakus.
  • Po langais – vilko pėdos
  • Po langais – vilko pėdos
  • Po langais – vilko pėdos
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

reikia medžioti plėšrūnus

O su tuom stirnom tai bus ,kasip su kurapkom . pats mačiau kaip suopis praqeitą vasara pagavo kurapką ir nusnešė . Matyt vargšė bandė savo vaikelius gelbėti tai ir pakliuvo.O tų suopių tai dabar labai prisveisė ,užtat nei zuikių , nei kurapkų beveik neliko .

priviso begalės

Jokia naujiena , mūsų kaime,, užpraeitą žiemą ne vieną šunį su lenciūgu nuo būdas nusnešė

vilku atstovas

nezudykit vilku, vieni graziausiu gyvunu! o dar kokie protingi!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS