Spaudžiant šaltukui – patarimai, kaip apsaugoti gyvūnus nuo kraujuojančių letenų | Diena.lt

SPAUDŽIANT ŠALTUKUI – PATARIMAI, KAIP APSAUGOTI GYVŪNUS NUO KRAUJUOJANČIŲ LETENŲ

  • 1

Kai oro temperatūra nukrenta žemiau nulio, vesdami savo augintinį į lauką turime jais tinkamai pasirūpinti. Skirtingų veislių šunys skirtingai toleruoja šaltį. Klaidinga manyti, kad atšiaurių veislių keturkojai yra prisitaikę prie atšiauraus klimato. Net ir juos reikia apvilkti bei apauti specialia avalyne arba pėdas patepti apsauginiu vašku. Būtina saugoti savo augintinių letenėles nuo druskų, nes tai cheminis mišinys, kuris gali pažeisti iki kraujo.

Kaip prižiūrėti savo augintinius šaltuoju metų laiku pasakojo „DoctorVet“ veterinarijos gydytoja Marija Paulauskaitė.

– Kokios oro sąlygos gyvūnui gali būti pavojingos?

– Mažų veislių gyvūnams jau yra šaltoka, kai lauke 1 laipsnis šalčio, todėl jie turėtų būti aprengti, ilgai nevedžiojami. Vidutinių veislių gyvūnams 8 laipsniai šalčio yra tikrai didoka temperatūra, rekomenduojama rengti. Didelių veislių gyvūnus būtina rengti, kai atšąla nuo 8 iki 10 laipsnių šalčio. Tarp 15–20 laipsnių šalčio jau yra ekstremali temperatūra ir rekomenduojama vengti pasivaikščiojimų.

– Kaip pasirinkti drabužius? Iš kokių audinių jie turėtų būti pagaminti?

– Striukės turi būti pagamintos, idealiausiu atveju, iš neperšlampamos medžiagos. Ant etikečių būna dažniausiai parašyta, kad tai yra neperšlampama medžiaga. Lygiai taip pat ir su batukais – jie turi būti su storesniu padu ir neperšlampamos medžiagos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ką tokiu atveju daryti, kai keturkojis nemėgsta dėvėti avalynės?

– Rekomenduotina patepti letenas bent jau pėdučių vašku. Dažniausiai sudėtyje būna bičių vaško, būtent jis sudaro apsauginę plėvelę.

– Esant tokiems temperatūrų kontrastams, kaip grįžus iš trumpo pasivaikščiojimo nesukelti gyvūnui streso?

– Dažniausiai, jeigu gyvūnas nėra sušalęs, nėra vadinamos hipotermijos, užtenka grįžus namo palikti gyvūną ramybėje. Leiskite jam ramiai atsigulti, kur jis nori. Tikrai neskatinkite jo gultis ant karštų grindų, šildomų kilimėlių, nepilkite karšto vandens, tikrai nedėkite į karštą vonią.

Savo asmeninę istoriją pasakojo ir keturkojų šeimininkė Miglė Narbutaitė.

– Kaip reikėtų apsaugoti šunis, kai lauke yra šalta?

– Tam tikrus šunis prie tam tikrų oro sąlygų yra būtina rengti. Trumpaplaukiams šunims, kurie neturi povilnės arba kitaip vadinamo poplaukio, kas yra tankus kailis, kuris apsaugo šunis net nuo didžiulių šalčių, kai yra didesnis minusas ir stiprus vėjas, jiems reikia paltukų. Bet ne bet kokių megztinių, nes per juos lengvai praeina vėjas ir jie sušlampa. Dėl drėgmės šuo dar greičiau sušals, negu jis būtų be paltuko. Paltukai turėtų atrodyti panašiai, kaip mūsų striukės. Tai yra vėjo ir vandens nepraleidžiantis bei pašiltintas papildomas sluoksnis.

Mažų veislių gyvūnams jau yra šaltoka, kai lauke 1 laipsnis šalčio, todėl jie turėtų būti aprengti, ilgai nevedžiojami.

–  Ar jūsų keturkojai turi batukus?

– Mano šunys turi batukus ir jie dažniausiai naudojami dėl keturių priežasčių. Viena iš jų, labai svarbi, kur gal ne visi pagalvoja, tai yra druskos. Pas mus yra labai daug šaligatvių, kurie yra barstomi druska. O tai nėra tiesiog druskos, bet cheminis mišinys, kuris pažeidžia letenėles iki kraujo ir jie patiria didžiulį skausmą.

– Ar teko susidurti su šia situacija?

– Yra tekę susidurti. Mes turime draugų, kurie gyvena centre, Gedimino prospekte, jie kiekvieną dieną auna šuniui batus, nes kitaip iki kraujo suskeldėja tos letenėlės. Druskos jas išgraužia.

– Ar jūsų augintiniai noriai rengiasi drabužėlius, batukus?

– Jie yra pripratę ir, atrodo, kad jiems tada yra šilta ir jauku, tai visiškai neprieštarauja ir kiša savo galvytę, kad jiems uždėčiau drabužius.

– Kaip pripratinti?

– Pradžioje galima tiesiog parodyti paltuką, jis tik pažiūri, tada apdovanoji skanėstu. Vėliau pridėti prie galvos ir apdovanoti skanėstu. Dar vėliau galima uždėti per galvą bei apdovanoti. Uždėjus – eiti į lauką. Tame dinamikos ritme, jis turėtų priprasti.

– Kaip atrodo jūsų pasivaikščiojimas, kai lauke spaudžia didesnis nei 10 laipsnių šaltis?

– Tokiu atveju pasivaikščiojimai turėtų būt trumpesni. Jeigu matote, kad šuo traukia letenėles, vadinasi, jam reikalingi batai. Aš pradėjau sakyti, kad keturiais atvejais yra dedami batai. Pirmas – druskos, o antras – šaltis. Kada matote, kad šuo kilnoja letenėlės, vadinasi, jam yra per šalta. Jam yra reikalingi batukai. Tai dažniausiai būna esant 10 laipsnių šalčiui ir daugiau.

– Tai ženklas, kad keliaujame namo?

– Taip, kada jau pradeda traukti letenėles. Trečias variantas yra užšalusi sniego pluta. Šuo bėgdamas susipjausto letenas labai rimtai. Ketvirtas variantas, visiškai priešingas, kai labai karšta ir yra įkaitęs asfaltas. Smėlis būna tiek įkaitęs, kad negali net penkių sekundžių pastovėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

kraujuojančios šuns letenos

atsiranda ne tiek dėl šaltuko, kiek dėl druskos košės, po kurią priversti visi šlepsėti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS