Ar mėsa nesugedusi, pasakys elektroninė nosis | Diena.lt

AR MĖSA NESUGEDUSI, PASAKYS ELEKTRONINĖ NOSIS

Ar tikrai žinote, kada mėsa būna sugedusi? Pasirodo, savo nosimi ne visada galima pasikliauti. Kartais blogas kvapas nereiškia, kad produktas sugedęs, o iš tiesų sugedusio žmogus gali ir neužuosti, sako Augustas Alešiūnas, kurio kompanija „ART21“ kartu su Kauno technologijos universitetu (KTU) pirmieji pasaulyje sukūrė elektroninę nosį.

Ji atskiria, kada jūsų pirkta ir namie laikyta mėsa, žuvis arba paukštiena yra šviežia, o kada jau nebetinkama valgyti. A. Alešiūnas tikina, kad nuo šiol nei parduotuvės, nei turgaus pardavėjai nebegalės apgauti savo klientų.

– Elektroninė nosis arba el. nosis – Jūsų išradimas. Kiek girdėjau, pirmas toks pasaulyje. Ką jis daro?

– Jo pagrindinis tikslas yra identifikuoti šviežios mėsos, žuvies ir paukštienos šviežumo arba sugedimo lygį. Sakydamas, kad toks daiktas pasaulyje pirmas, esate visiškai teisus, nes tai yra pirmoji el. nosis, sujungta su mobiliuoju telefonu, skirta kasdieniam vartojimui. Pati nosis veikia dujinių jutiklių pagrindu. Ji užuodžia arba įkvepia tam tikras dujas, kurias išskiria mėsa, žuvis arba paukštiena, ir perduoda visą informaciją į išmaniojo telefono programą. Ji tuos duomenis apdoroja ir žmogui labai aiškia ir suprantama kalba pasako, koks yra šviežumo arba sugedimo lygis, ar verta ją valgyti, ar geriau nerizikuoti.

– Ar teisingai suprantu – žmogus parsineša mėsą į namus, prikiša tą aparačiuką, ir jis parodo, ar mėsa tinkama vartoti?

– Taip. Jei esate turguje, tai galite daryti dar prieš pirkdamas ir išsiaiškinti, ar verta pirkti. Jeigu taip susiklostė, kad įsigijote produktą parduotuvėje, kur jis buvo sufasuotas, teks išsiaiškinti namuose. Bet tai geriau, nei sužinoti jau suvalgius, kad maistas buvo prašvinkęs arba pasenęs. Yra daug lakiųjų junginių, kurių žmogaus nosis neužuodžia, ir kartais neaišku, ar produktas sugedęs. Būtent tam ir skirta el. nosis, kuri išanalizuoja visus įmanomus lakiuosius junginius ir tikrai pakankamai tiksliai pasako, verta valgyti ar ne.

– Taigi ne visada blogas kvapas rodo, sugedęs produktas ar ne?

– Kartais blogas kvapas nereiškia, kad produktas sugedęs. Yra labai daug niuansų, kurių kiekvienam žmogui turbūt net nereikia žinoti, nes visi ir taip esame kažkuo užsiėmę. Tam ir sukūrėme daiktą, kuris galėtų visiems žmonėms padėti kasdieniame gyvenime.

– Einu per prekybos centrą ir su tuo daikčiuku bandau mėsos skyriuje tikrinti mėsą. Ar šitaip galima?

– Be abejo, galima.

– Ar nesupyktų apsauga, neišvarytų?

– Matote, dėl apsaugos esame absoliučiai nekompetentingi, negalime pasakyti prekybos centrų nuomonės, tad nenorėčiau komentuoti. Bet, remiantis vartotojų teisėmis, jūs tokią teisę turite.

– Ar jau teko šį produktą išbandyti Lietuvoje? O galbūt ir užsienyje?

– Produktą kūrėme devynis mėnesius. Šiandien pirma oficiali diena, kai mes jį pristatome pasaulyje ir prasideda reklaminė kampanija Europoje ir Amerikoje. Kokie bus atgarsiai rinkoje, manau, galėsime sužinoti po gero mėnesio.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

geriausias indikatorius

o mūsų katino nosis pasako - ar ta mėsa iš viso valgoma. Būna kad mėsa tikrai ne su kvapeliu, lyg ir viskas gerai, o Murka išriečia uodegą ir nueina......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS